El Casteller
.cat

 

 

 

 

Inici

articles

 

 

Premi periodístic
Joan Ventura Solé

creat per la Colla Joves Xiquets de Valls,
la colla liberal-republicana-progressista

 

Premi Isidre de Rabassó
 creat per la Colla Vella,
 la colla carlina

 

ciberquadern d'història

 

 

 

Link de "el casteller.cat"

 

 

 

100 anys del Campanar de Valls (1897-1997)
La Colla Joves Xiquets de Valls col·laborà en l’efemèride

 

 

Valls pels voltants del 1890. Fograf desconegut. Col·lecció Gabriel Secall. Arxiu Municipal de Valls(a)

Valls pels voltants del 1896. Fotògraf desconegut. Col·lecció Gabriel Secall(b)

 

Valls, pels voltants del 1897.Fotògraf desconegut. Col·lecció Gabriel Secall. Arxiu Municipal de Valls (c) 

El campanar de Valls es va començar a construir el 2 de febrer de 1895  i la inauguració va coincidir amb les fires i festes de Santa Úrsula del 1897. El constructor fou en Joan Oller i Sans. El cost total de l'obra fou de 125.000 ptes. (uns 730 euros), molts diners en aquella època, i fou costejat pel donatiu d’una família vallenca amb la col·laboració de molts vallencs.

Valls tenia 12.162 habitants. (1) Es va creure convenient inaugurar el Campanar de l'Arxiprestal de St. Joan a Valls el 20 d’octubre de 1897 tot coincidint amb les fires i festes de la copatrona vallenca Santa Úrsula. Aquest acte religiós seria realitzat per l’arquebisbe de Tarragona Tomàs costa i Formiguera. Hem de manifestar que el campanar de Valls és el segon més alt de la península ibèrica després de la Giralda de Sevilla amb 74 metres.

 

El Programa dels actes seria el següent:

Programa de las fiestas y ferias que tendrán lugar en esta ciudad durante los dias 20, 21 y 22 del actual, en honor de su compatrón Santa Úrsula, con motivo de  la inauguración del esbelto y elevado campanario construído en la parroquial iglesia de San Juan Bautista.

—Al mediodia, una grandiosa tronada anunciará al vecindario la inauguración de las fiestas saliendo inmediatamente de las Casas Consistoriales los gigantes, danzas del pais, mogigangas, las tres collas dels Xiquets y las bandas de música recorriendo las principales calles de la población.

-A las cinco y media de la tarde el Ayuntamiento  en Corporación, acompañado de las  autoridades é invitados, irán á recibir al señor arzobispo de Tarragona y precedidos de los gigantes, Xiquets de Valls y banda de música se dirigirán á la iglesia de San Juan Bautista, donde tendrá lugar la bendición del atrevido y magestuoso campanario, cantándose acto seguido, la grande orquesta en solemne «Te-Deum», y por vez primera, un repique general de todas las campanas del nuevo campanario. Concluido éste las tres Collas de Xiquets lavantaran frente a las Casas Consistoriales sus atrevídas y renombradas torres o castells.

-A las nueve de la noche, en la plaza de Prim por una numerosa banda de música y  al laureado coro «La Aroma Vallense» ejecutando las mejores piezas de su repertorio finalizando con la inspirada pista del inmortal Clavé «Los nets dels Almogávars.

Jueves, dia 21.—Al rayar el alba, gran diana con repique general de campanas, salva de morteretes, recorriendo las calles todas las danzas del país.

A las nueve y media dará principio en la Iglesia parroquial de San Juan Bautista, los divinos oficios á grande orquesta con asistencia del Ayuntamiento, oficiando el señor Arzobispo de la Santa Iglesia Primada de Tarragona, doctor don Tomas Costa y Formiguera.

Al mediodía en presencia de la Corporación municipal y demas autoridades levantarán las arriesgadas torres en la plaza da la Libertad  los «Xiquets de Valls..

A las cuatro de la tarde, saldrá de la indicada Parroquia, cursando las calles de costumbre la solemne procesión propia de la festividad del dia.

Viernes, dia 22.—Diana por las bandas de Música y dulzainas, gigantes, demás mogigangas y «Xiquets de Valls», que recorrerán las calles de la ciudad, verificando sus característicos ejercicios.

Por la tarde, a las tres empezaran las corridas y encañas en diferentes barrios de la población elevándose bonitos y variados globos grotescos.

A las nueve de la noche disparo de  un magnifico ramillete de fuegos artificiales obra del acreditado y conocido pirotécnico de Reus don José Espinos.

Durante los días 23, 24 y 25 tendrán lugar las acostumbradas y renombradas ferias. En los días de las fiestas y ferias los edificios públicos y sociedades de recreo apareceran elegantemente adornados y por la noche vistosamente iluminados.» (2)

Observem que la ciutat de Valls té tres colles de castellers. Aquestes tres van aparèixer públicament per la Festa Major de Sant Joan del 1895 on ferien la seva presentació. Les tres colles conviurien a Valls fins el 1901-2 aproximadament..

Era la Colla Nova del Roser dirigida per Joan Aubareda Rodón (àlies) Joan del Querido, coneguda també com la Colla del Querido i la Colla Vella dividida en dues colles: La Colla del Rabassó, dirigida per Isidro Tondo Ballart (àlies) Isidro de Rabassó i la Colla de l’Escolà, dirigida per Anton Fàbregas Mialet (àlies) Anton de l’Escolà..

Doncs bé, dos anys després, les tres Colles vallenques actuarien per la inauguració del Campanar de Sant Joan de Valls el 1897 tot coincidint amb les Fires i Festes de Santa Úrsula.

Inauguració i benedicció del campanar de Sant Joan a Valls. Fires i Festes de Santa Úrsula 1897. Fotògraf desconegut. Fons Impremta Castells. Arxiu Municipal de Valls (d)

En aquesta fotografia podem observar les tres colles vallenques:a l'esquerra de tot, qüasi bé no es veu, una Colla començant un pilar; al centre, una altra Colla amb el pilar de cinc fet i a la dreta, la tercera Colla, arribant l'anxaneta a dalt del pilar.

Ara, el 1897, la Colla Nova del Roser era dirigida per Isidre Mateu Vives (àlies) Perelló. La Colla de l’Escolà, per l’Anton de l’Escolà i la Colla Vella, per l’Isidre de Rabassó.

«El jueves (dia 21) recorrieron las calles levantando sus atrevidas torres.

Al mediodia, en la plaza de la Libertat, (Plaça del Blat) una de las collas, levantó el “quatre de vuit” y els “dos de set” que hacia años no habian intentado.» (3)

No sabem quina Colla de les tres deuria haver aixecat el quatre de vuit i el dos de set. Només cal observar el que van cobrar cada una d’elles:
           
El cap de colla Isidro Mateu Vives "Perelló" i Pau Cavallé van rebre 150 ptes.per retribució a la Colla Nova del Roser.

El cap de colla Isidro Tondo i Ramon romeu, 80 ptes. per retribució a la Colla Vella.

L'Anton Pont i Josep Rodón, 80 ptes. per retribució a la Colla de l’Escolà.(4)

-----------------

 

Cent anys després, el 1997

Porta de les campanes de l'arxiprestal de Sant Joan a Valls.(e)

 

Valls va voler commemorar el centenari de la construcció del campanar de l’arxiprestal de Sant Joan Baptista. Era el diumenge 16 de novembre quan es va dur a terme l’acte.

(f) d'esquerra a dreta: Carles Magriñà,de CIU, Josep Fort, de CIU, l'alcalde Jordi Castells, d'ERC,el rector Francesc Esteso, Alfredo Pérezde Tudela, del PSC-PSOE i Rafael Castells.

Situades les autoritats a la porta de les campanes va obrir el torn de paraules el secretari de la Cambra de Comerç i Indústria de Valls, Rafael Castells, cedint la paraula a Francesc Esteso, rector de la parròquia; a l’alcalde de Valls, Jordi Castells; a Josep Fort, en representació de la Diputació de Tarragona i a Josep Maria Oller, nét del constructor del campanar Joan Oller Sans.

segon: Pep (a) el maño, terç, Miquel de Haro (a) Miguelin, quart, David Guirado i l'enxaneta, Jordi Garcia (Foto g i h)

 

Quan es va acabar el torn de parlaments, la Colla Joves Xiquets de Valls va aixecar un pilar de cinc davant les autoritats i d’un nombrós públic posant punt i final a la part de la celebració que es feia davant la porta del campanar.

(i)

Tot seguit, el públic va ocupar els bancs de l’església per escoltar els cants de les corals vallenques. Va obrir el concert la coral infantil Cors Alegres, el Cor Audite, la Societat Coral Aroma Vallenca, la Coral Espinavesa i la Coral Terpsícore.

(j)

Cor Audite, dirigeix Teresa Reverté

Les corals varen servir per clausurar el primer centenari del campanar de Valls, tot un símbol per la ciutat.

Acabat l’acte del centenari, només quedava felicitar a la Colla Joves Xiquets de Valls per haver col·laborat en aquesta efemèride com ja havia fet la mateixa Colla el 1897 quan portava el nom de Colla Nova del Roser (*) com hem documentat en els paràgrafs anteriors i com demostra la fotografia a dalt insertada. -(*) Nom com era coneguda la Colla que indicava l'antigor de la mateixa.

La Colla Vella no hi fou present a l’acte tot i que porta al butxacó de la camisa rosada l’emblema delcampanar vallenc...Hauran d'esperar 100 anys més si volen col·laborar en el bicentenari del Campanar de Sant Joan a Valls...                                                      

 

Font documental:

Qui necessiti les fonts documentals pot demanar-les a:

jclif@elcasteller.cat

Joan Climent Ferré, maig 2009

 
f