El Casteller
.cat

 

 

 

 

- Inici

- art. sobre construccions humanes

 

 

Premi periodístic
Joan Ventura Solé

creat per la Colla Joves Xiquets de Valls,
la colla liberal-republicana-progressista

 

Premi Isidre de Rabassó
 creat per la Colla Vella,
 la colla carlina

 

ciberquadern d'història

 

Link "el casteller.cat"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                

 

2017

136 anys després "la Colla" descarrega
 el dos de vuit "limpio"

 

  (a)

Les dues colles dels Xiquets de Valls són les primeres en descarregar aquest castell.
 L'últim documentat el 1881
La tercera colla en descarregar el castell és els Castellers de Vilafranca el 2010

 

 

 

Efectivament, era per la Festa Major de Sta. Tecla a Tarragona del 1881 quan la Colla Joves Xiquets de Valls coneguda en aquells anys com la Colla Nova dels Xiquets de Valls i l'altra colla vallenca descarregaven el 2 de á 8 limpio.

El tercer castell descarregat seria realitzat pels Castellers de Vilafranca el dia 1 de novembre de 2010.

El primer cronista casteller de la història dels "genuïns castells de Valls" és desconegut o anònim ja que narra la primera actuació castellera de nou pisos al Diario de Barcelona de Avisos y Noticias del 28.09.1851 i aquest la publica amb la frase: Escriben de Tarragona...

Joan Mañé i Flaquer, de Torredembarra, seria el segon cronista del segle XIX. Ell detalla les primeres actuacions castellers de nou pisos d'alçada els anys 1852 i 1853 realitzades a la seva vila.

En Ramon Roca i Vilà, de El Catllar, tercer cronista del segle XIX, del diari de Tarragona “La Opinion”(1), que reconeixia ser admirador entusiasta de la Colla Nova dels Xiquets de Valls, fa la crònica dels dies 23 i 24 de setembre on hi van actuar les dues colles vallenques per Santa Tecla a Tarragona.

«La competéncia sostenida en esa ciudad por los Xiquets de Valls ha dado un resultado magnífico. Nunca podia creerse que el segundo dia de lucha, cuando todos devian estar fatigadísimos, pudieran lograr ni siquiera intentar lo que han practicado. No obstante se ha visto que con voluntad y competencia se logran cosas grandísimas. Quien hubiera dicho ayer (24) que podian hacer las torres que han hecho. Nadie absolutamente».

Doncs bé, els castells que va aixecar la Colla Nova dels Xiquets de Valls durant els dos dies de festa foren els següents:

           3 de á 9 comunes (folre)...................        2
           3 de á 9 limpios (sense folre o net)     1
           4 de á 9 comunes................................      1
           5 de á 8 limpios......................................    1 (a)
           4 de á 8 con agulla.................................    1
           2 de á 8 limpios.................................... 1
           3 de á 8 levantados................................    1 (b)
           Espadat de á 7 con una sola mano...       1 (c)

           
           .

La Colla Vella va aixecar:

3 de á 9 comunes
4 de á 9 con ayuda
4 de á 9 limpios (sense folre o net)                                                               
5 de á 8 limpios
4 de á 8 con agulla
2 de á 8 limpios
3 de á 8 levantados
Espedat de á 7

Abans hem d’aclarir un concepte molt important, el que significa LÍMPIO COMUNES.

El concepte de LÍMPIO el mateix Ramon Roca ho aclareix a la seva crònica sobre Sta. Tecla del 1879  al Diario La Opinió: La Nova levantó la misma torre de 5 de á 7 límpio, es decir sin aguantar nadie, lo cual les valió una salva de aplausos. (Sense que la pinya toqui el castell). Aquest concepte serveix pels castells de vuit pisos. Pels de nou pisos és a partir del segons damunt el cordó o pinya. (tres de nueve límpio desde los segundos)

La resta, sigui COMUNES, CROSAS, PUNTALES és amb folre o poca gent damunt la pinya.

Dit això, veurem que l'actuació esmentada és tota un a proesa.

Havia estat, en el seu conjunt, en els seus dos dies que durà la festa una actuació apoteòsica.

Comentem breument els tres castells assenyalats:

(a) Els cinc pilars de vuit. En aquesta ocasió va ser net, és a dir, sense folre, perquè fins ara es bastia amb ell. (b) El castell de tres pilars de vuit fou aixecat per baix. (c) El pilar de set amb una sola mà és “sense folre” (net). El Corresponsal ho explica molt bé diferenciant aquest pilar de set d’un altre fet per Sta. Tecla de l’any anterior. El pilar de set de 1880 seria amb folre o puntals: haciéndolo con bastante limpieza (bastant net). En canvi, l’altre colla, la Vella, lo levantó con una sola mano.

Sobre els “tres pilars de nou, limpio o net ” descarregat per la Colla Nova, en parlarem extensament en un proper artícle. El castell s’ho mereix. Observarem, però, que en dos dies varen fer tres, tresos de nou: dos amb folre (o comunes) i un de “net o sense folre, limpio ”.

Recordarem que el corresponsal de “La Opinion” de Tarragona, Ramon Roca i Vilà, narrava ben bé el que veia i diferenciava un castell folrat o limpio. Era un entès en la matèria.

Un altre exemple. Un mes abans de Sta. Tecla a Tarragona, al Catllar, per la festa major, la Colla amb el nom de Nova del Roser dels Xiquets de Valls, carregava el “quatre de nou, net”, veiem-ho: A la una en punto la Colla Nova empezó levantando los 3 de á 9 muy bien (fixem-nos que no diu “limpio”, entenent-lo folrat). En seguida levantó los 4 de á 9 limpios y cuando el enxaneta acababa de llegar a lo alto se derrumbó... (2) Per tant, és un 4de9 sense folre carregat.

Seria la mateixa narració d'un cronista tot dient del castell de la Colla Vella, sobre el tres de á nueve comunes o en folre, de Sta. Úrsula del 2010: En seguida levantó los 3 de á 9 comunes y cuando el anxaneta acababa de llegar a lo alto se derrumbó. L'anxaneta de la Vella havia carregat el castell de nou pels pèls, les imatges de TV i fotografies així ho demostren.

(b)   (c)

Retornant al Dos de Vuitlimpio, ara el segle XX, la “Colla”, amb el nom de Joves Xiquets de Valls, seria la primera que intentaria aquest mític castell de la mà del cap de colla Julià Bascuñana (a) Bascu. Seria per Sta. Úrsula de 1987 quan es provaria l’extraordinari castell; l’aixecador i l'anxaneta entraven per coronar-lo. Era el moment clau del dificilíssim castell. Des  d’aleshores fins a l’actualitat, la “Colla”, l’intentaria diverses vegades. Ningú més ho havia provat. Veiem-ho:

La Colla Joves Xiquets de Valls erà la única que en aquells anys hi anava al darrera. El 1994 per Sant Fèlix, el tornaria a intentar per segona vegada. Havia posat aixecador mentre l'anxaneta, que encara estava damunt del cordó esperant ordres, quan el castell va fer llenya. Veiem-lo:

Com a dates recents, direm que el 17 d'octubre de 2004 a la Fira de Sta. Teresa al Vendrell, entre altres castells, es va provar de la mà del cap de colla en Francesc Sànchez (a) Ciscu, el “dos de vuit” que feia temps que s'assajava. El castell va anar molt bé i ferm per carregar-lo sobradament i, fins hi tot, per alguna cosa més. L’aixecador i l'anxaneta estaven situats a l’esquena dels dosos. Per la indecisió de l’aixecador, que es feu enrere amb la cridòria de la plaça perquè tirés amunt, el castell es desfeia perfectament davant la sorpresa de tothom. Aquest fet demostraria que seria possible descarregar-lo a la propera vegada que s’intentés.

Una setmana després per les Fires de Santa Úrsula a Valls, el 24 d'octubre, es provava novament el dos de vuit amb ganes de descarregar-lo. El castell, només, es va carregar. Per la Colla va ser un èxit agradolç, però possitiu.

Els seus descendents han aconseguit la fita de carregar-lo a la plaça del Blat a Valls després de 123 anys d'haver-lo descarregat a Tarragona el 1881 per Sta. Tecla. Tot una proesa de l’agrupació castellera. Era el primer “dos de vuit, net” documentat que s’aixeca a la capital de l’Alt Camp. Malgrat tot, les esperances de la Colla era descarregar aquest castell.

Els castellers foren els següents:
Baixos:            Jordi Domingo “Ca la Gallineta”, Antonio Hernàndez, del Pont d'Armentera 
Segons:           Josep Mª Queralt Rosich, Manel del Vendrell
Terços:            Joan Barquet, Federico Gormaz Grimaldos ”Fede
Quarts:            Pere Rico Escribano, Miquel de Haro “Miguelin
Quints:            Marta Ferré Rubio,  David Guirado Fernàndez       
Dosos:             Mercè i Edu          
Aixecador:      Dani 
Enxaneta:        Melody
I, naturalment, tota la Colla, sense ella no hauria estat possible.
  

 

2008

5 d'octubre de 2008 Concurs de Tarragona. Intent

 

El dia 1 de novembre de 2010 seria un dia històric pels castells ja que els Castellers de Vilafranca seria la TERCERA colla que descarregaria aquest dificilíssim castell després que les dues colles vallenques el 1881 el descarreguessin a Tarragona per última vegada. Havien passat: 129 anys.

 

No acabaria aqui la cosa, ja que per la Festa Major de St. Fèlix del 2011 tornaria a descarregar aquest mític castell.

Les Festes de Sta. Tecla a Tarragona que se celebrarien durant els dies 16 al 25 de setembre de 2011, el dia 18, hi participaria novament els verds vilafranquins on tornaria a "descarregar" el Dos de Vuit (limpio o net o sense folre). Era el seu tercer 2de8 consecutiu dels 5 totals dels últims documentats, un per cada colla dels Xiquets de Valls :

El que no saben els Castellers de Vilafranca és que tot just ells han descarregat el DOS DE VUIT,130 anys després de l'últim documentat a Tarragona on la Colla Nova (Joves) i l'autèntica Colla Vella l'havien descarregat per última vegada per la Festa Major de Santa Tecla del 1881.

 

El 2014, la Colla Joves Xiquets de Valls, el carrega per Santa Teresa al Vendrell

<

Diada de Santa Úrsula 2016, intent

Finalment, ara, 136 anys després, la Colla Joves Xiquets de Valls, el torna a descarregar i el descarrega a Valls, on documentalment no consta que s'hagi provat mai. Per tant, hem de considerar el primer fet a Valls des dels inicis dels castells el 1813. D'aquesta manera la Colla, passava a ser la primera en descarregar a la capital de l'Alt camp dos castells nets: el 4de9net el 2013 i el 2de8net el 2017. Ara manca la mare dels castells, el 3de9net. Qui serà la primera en aconseguir-lo?

El 2017, el 2de8net, la Colla Joves Xiquets de Valls, ja l'havia descarregat dues vegades a l'assaig amb la xarxa posada. Una abans de Sant Fèlix i l'altra abans del 10 de setembre. S'havia comprovat que la Colla el podia descarregar a la propera sortida castellera. A Vilafranca, per St. Fèlix, no va poder ser, només es va carregar, fruit dels nervis no controlats.

El 2de8 net o límpio, el castell de vidre, es descarregava novament, després de ser la segona colla del món casteller en aconseguir-lo, després dels Castellers de Vilafranca.

Aquesta efemèride fou aconseguida el 10 de setembre de 2017 per la Diada Nacional de Catalunya a la plaça del Blat de Valls.

Els artífecs foren:

Baixos: Jordi Climent Brunel i Eduard Panadero
Segons: Miquel Àngel Diaz "Micki" i Jaume Martí
Terços: Francesc Ramon i Jaume Galofré
Quarts: Pere Rico i Edu Cristino
Quints: Nerea Moreno i Laia Torrell
Dosos: Xosep i Ismail
Aixecador: Oleguer
Anxaneta: Anna Torrell

i tota la resta de la Colla Joves Xiquets de Valls

Cap de Colla: Francesc Ramon Anglada (43 anys)

 

-

Foto, facebook ......................................................................................................Fot, Marc Guasch

Foto, Roser Giner

 

2018

Festa Major de Sant Joan, Valls, Arxiu CJXV

Firagost, Valls. Video El Món Casteller.

La Bisbal del Pdès. Arxiu CJXV

St. Fèlix, Vilafranca. Arxiu CJXV

Concurs de Tarragona. TAC12

Sta. Teresa, El Vendrell. . Arxiu CJXV

Santa Úrsula, Valls. Arxiu TAC12

2019

St. Fèlix, Vilafranca. Arxiu TAC12

Sta. Teresa, El Vendrell. Arxiu CJXV

Resum de les actuacions al Vendrell. Tac12

Sta. Úrsula. Arxiu CJXV

2020, 2021 i part del 2022 Pendèmia de la COVID

2022

Concurs de Tarragona, Arxiu CJXV

Diada Nacional de Catalunya, Valls. Arxiu CJXV

Sta. Úrsula, Valls. Arxiu TAC12

 

2023

Altafulla, 16 setembre, veu el primer 2de8net en la seva història. Gravat Joan Climent Ferré.

Diada de Santa Úrsula. 2de8 carregat. Foto Roser Giner

El Món Casteller.cat

Tac 12

 

 

Font documental

Qui necessiti les fonts documentals pot demanar-les a

jclif@elcasteller.cat

 


 Joan Climent Ferré
4 de novembre de 2004
actualitzat octubre 2023