El Casteller
.cat

 

 

 

 

Inici

biografia

articles

art. sobre construccions humanes

personatges

altres agrupacions

publicacions

videos

massmedia

Josep Batet Llobera (a) Casteller

contacte

 

Premi periodístic
Joan Ventura Solé

creat per la Colla Joves Xiquets de Valls,
la colla liberal-republicana-progressista

 

Premi Isidre de Rabassó
 creat per la Colla Vella,
 la colla carlina

 

ciberquadern d'història

 

 


Link "el casteller.cat"

 

 

 

 

 

 

1863, la Colla la Roser actua pel Gremi dels espardenyers i corders a Valls

Ahir, dia 25 de gener de 2018
va fer 155 anys de la primera fotografia castellera feta a Valls.

----------------

 

 

Era el 25 de gener de 1863 quan el Gremi dels Espardenyers i corders vallencs van celebrar la festa patronal el dia de la Conversió de l'Apòstol St. Pau. La seva confraria havia estat creada el 1593. L'església celebrava l'efemèride.

No és fins el segle XV quan s'estableixen els gremis a tot Catalunya. El primer d'ells és el de "Peraires de llana" que és un menestral que prepara la llana per fer draps, teixits, etc. Aquest ja existia a Valls el 1271.

L'ofici d'espardenyer tenia una base rural, era practicat pels pagesos quan no treballaven la terra en temps de pluja i fred. Com a gremi urbà, els espardenyers s'havien unit amb els corders a la majoria de les poblacions.

..

Arbre dels oficis

Fem una mica d'història religiosa: La Conversió de St. Pau. En farem cinc cèntims: 

La caiguda de Pau del cavall
Galeria fotogràfica de Windows

 

Resulta que un tal Pau de la població de Tarso va rebre l'ordre dels jueus de perseguir els cristians de Damasc. Mentre es dirigia cap a la ciutat, durant el trajecte, va rebre un raig de llum del cel i el va fer caure del cavall. El raig el va deixar cec. Pau i els seus acompanyants van sentir una veu que deia:  « Saulo, Saulo (en hebreo) per què em persegueixes?»  Espantat, Pau i els seus van poder arribar a Damasc i allí es van trobar amb el profeta Ananies què, assabentat del que havia passat, va imposar les mans en nom de Jesús damunt les espatlles de Pau i Pau va recuperar la visió. Després seria batejat convertin-se al cristianisme.

La confraria dels espardenyers i dels corders havien instituït patró a Sant Pau, el dia de la seva Conversió. Ja els segles anteriors celebraven la seva festa i des del segle XIX amb castells de la Colla dels menestrals de La Roser. Formada per la gent d'ofici i pagesos partidaris de modernit-zar el camp, amdós sectors d'idees liberals. Aquesta vegada, a l'any 1863, és quan apareix per primera vegada una fotografia de castells a Valls. La noticia, en el seu moment, havia de ser important i impactant a la vila per ser una de les primeres fotografies de castells que apareixien positivades automàticament sobre plaques de vidre. És per aquest fet que el setmanari Juventud de 1951, la va publicar. Eduard Castells Ollé, ECO, mitjançant l'article que va titular "Xiquets de Antaño, Eco del Pasado", narra el seu contingut:

..

El tres pilans de vuit aixecat per baix

 

«En esta fecha, en la que la Iglesia conmemora la Conversión del Apóstol San Pablo, el Gremio de Alpargateros y Sogueros, en aquellos tiempos muy numeroso, celebra su fiesta patronal. La Roser era la colla de castellers que mas adelante se llamó Colla Nova, compuesta principalmente de menestrales (...) El castell que se ve en la fotografia es el quatre de vuit net, levantado delante del Ayuntamiento tal como era este edificio con la fachada antigua. (...) Son de notar en los balcones unas señoras con miriñaque y caballeros con levita y sombrero de copa, indumentaria de uso casi corriente en aquella época (...). Además, en el balcón del Ayuntamiento, hay un militar con bicornio, constituyendo todo ello una típica estampa de mediados del pasado siglo.»

Encara que el comentari del text manifesta que el castell és un quatre de vuit net, els experts castellers que han estudiat la fotografia ajudats per l'ombra del castell plasmada a l'edifici de l'Ajuntament van arribar a la conclusió que aquest és un tres de vuit aixecat per baix a punt de tancar el cordó o pinya, perquè l’anxaneta no fa l’aleta i el públic no aplaudeix. La noticia de com s’aixecava el castell per baix és el següent:

«El de ocho se hace ya empezando por la cúspide, de manera que llega un punto en que se ha de levantar toda aquella enorme masa para colocarla encima de su base.», segons la Crònica de Joan Mañé i Flaqué. La cúspide és l'anxaneta, és a dir, l'anxaneta col·locat ja damunt l'aixecador.

Els castells de gamma extra, és a dir, els primers castells de nou nets i els pujats per baix com el 4 pilans de 8 i 3 pilans de 8 sovintejaven pels vols del 50 cap endavant.

Per tant, és interessant poder observar el 3de8 aixecat per baix,un més, on en aquesta fotografia podem veure com els castellers no anaven uniformats. Anaven amb una camisa folgada de tela crua o lli bast abans que apareixes el cotó. La calça curta era la peça que cobria les cames fins per sota els genolls. Eren blanques de lli, de llana i més tard de cotó. Al segon pis, però, observem que els castellers porten pantalons foscos de carrer. Quasi bé tots els castellers porten calcilles. Les calcilles era la peça que tapava les cames del genoll fins el peu.

La Colla la Roser, nom antic de la colla Joves Xiquets de Valls, anava de la mà del seu cap Ramon Ribé Targa (a) el popular Chon.

Una fotografia d'un valor incalculable.

 


26 de gener de 2018.jcf