El Casteller
.cat

 

 

Inici

biografia

articles

art. sobre construccions humanes

personatges

altres agrupacions

publicacions

videos

massmedia

contacte

 

 

premi periodístic
Joan Ventura Solé

 

ciberquadern d'història

 

 

 

Link "el casteller.cat"

 

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

Qui sóc i per què escric

Joan Climent Ferré és nascut a Valls (Catalunya ) un 3 de setembre.

Historiador del fet casteller que recopila dades del passat, les estudia i les transmet. Va començar a investigar la història de la castellística humana vinculada als afers politicosocials de cada època. Fruit de la recompilació de documentació, buidatge d'arxius, etc. ha realitzat una sèrie d'articles publicats a Valls, Vilafranca, el Pla de Sta. Maria. El primer d'ells, el 1998. Ha dut a terme diverses conferències i ha participat al Canal Blau, a la ràdio Ona Valls i Ona la Torre, de Torredembarra.

Membre de la primera Junta del Museu Casteller de Catalunya el 1978. El 2004 guanya un accèssit pel treball sobre Josep Antoni  Baldrich i Palau, milicià liberal del segle XIX convocat pel XVI Premi Rodón-Giró d'Història comarcal de Valls.

El seu primer llibre, Gabriel Baldrich i Palau (1814-1885).Vida i fets d'un liberal polifacètic, el publica el 2010 i el segon, Els primers castellers (1813-1851), Josep Batet, àlies, Casteller i la Colla de Menestrals de Valls, el 2013.

El 2010 portava a terme la creació de la pàgina Web que tenen a les mans on hi aniria insertant alguns articles que havia escrit i i altres publicats fruit de les ganes de divulgar cultura i coneixament. També escric al facebook al meu espai titulat, també, El Casteller. cat, conectat a aquest web del mateix nom.

Per què vaig decidir escriure?

Perquè sempre m'havia agradat fer-ho encara que no fos el meu treball habitual. Em vaig ganyar la vida en una entitat financera. A més, escric en català perquè és el meu idioma i perquè em dona la gana. Vaig decidir escriure esperonat per molts companys, amics i familiars. Sabien que tenia material arreplegat i que calia donar-li una sortida. Doncs, no va ser fins l’any 1998 quan publicaria el primer treball de temàtica castellera “La identitat dels primers Caps de Colla”. Un article que amb tantes ganes d’aportar documentació inèdita es passaria amb dades i més dades. Aquest seria publicat als setmanaris vallencs. Des d'aleshores, he anat publicant en diversos mitjans de comunicació.

Ara, acabo de finalitzar l'esborrany del tercer llibre. No té un títol definit però en tinc un de clar. Manca que a l'editor li agradi. Espero que sigui publicat a principis de l'any 2023.

Mentrestant, he estat cursant Filosofia a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona-Universitat de l'Experiència, i ara faig Història, Societat i Territori a la Facultat de Geografia i Història de la mateix Universitat de l'Experiència.

Adjunto unes paraules que vaig localitzar a la premsa del 1934 i que tenen la seva importància:

«Llegir, meditar, escriure...noble ideal el de divulgar...esperit ruï el qui només escriu per censurar, despreciar, desacreditar...» Anònim 1934

 

 

 

 

P.S.

Una nota desagradable:

Degut al mal us de la Web ens hem vist obligats a no publicar les fonts documentals dels articles publicats per no ser citades quan alguna persona extreu informació. L'ìnteressat/interessada que les necessiti té dues opcions: Primer, que citi el web: www.elcasteller.cat, com a mal menor i, segon, que les demani per e-mail a jcf@elcasteller.cat que se li facilitarà les ressenyes necessaries.