El Casteller
.cat

 

 

 

 

Inici

biografia

articles

art. sobre construccions humanes

personatges

altres agrupacions

publicacions

videos

massmedia

Josep Batet Llobera (a) Casteller

contacte

 

Premi periodístic
Joan Ventura Solé

creat per la Colla Joves Xiquets de Valls,
la colla liberal-republicana-progressista

 

Premi Isidre de Rabassó
 creat per la Colla Vella,
 la colla carlina

 

ciberquadern d'història

 


Link "el casteller.cat"

 

Toc de Castells,
Grallers Els Romeas del Vendrell,
anys 30 del segle XX,
l'enregistrament més antic
en disc de pedra?

 

 

 

Castells de germanor

 

>

Què considerem castells de germanor? Els castells de germanor són aquelles estructures humanes que es fan a partir de dues colles castelleres.

No són castells de germanor aquells que pel motiu que sigui un casteller es presti  a pujar en una colla que no és la seva. O que una colla sol·liciti el seus serveis per una causa en concret. Aquest fet ha passat molt sovint al llarg de la història castellera.

No podem posar tampoc com a castells de germanor aquells castellers sense colla pròpia que ajudaven als Xiquets de Valls pujant als castells. Un exemple: El 1925, per la Fira de Santa Teresa del Vendrell, la Colla Nova dels Xiquets de Valls manada per l'Anton de l'Escolà (Anton Fàbregas Mialet) va fer un dos de sis, però resultà que un pilar era fet pels vendrellencs i l'altre pels vallencs.

Tampoc és un castell de germanor quan una o més colles de castellers ajuden a una altra colla castellera posant-se totes elles, o majoritàriament, a la pinya. Actualment en tenim molts casos.

Un exemple que va succeir a Valls per Sant Joan del 1951 va ser quan les dues colles vallenques es varen donar suport per tal de fer el quatre de vuit i intentar el tres de vuit.

Resulta que a la plaça del Blat no hi havien prous castellers d'una i altra colla per formar el “cordó “ necessari per fer castells grans. Es volia fer el “Quatre de Vuit” màxim castell que es podia aixecar en aquells anys. Degut a circumstàncies llunyanes als castells (la política), no es van presentar la majoria de castellers per formar el “cordó”.

L'Alcalde José Maria Fábregas cridà els Caps de Colla dient-els-hi que per aquesta ocasió deixessin de banda la rivalitat i es donessin suport mútuament, cosa que li costà molt aconseguir-ho. Es posaren d'acord en el fet de posar-se al cordó la colla contraria com a prevenció, ja que els castells els ferien els propis castellers de cada agrupació. Així va ser com la Muxerra aconseguiria  descarregar el “Quatre de Vuit”.  Per part de la Vella-Rabassó,  intentaria el “Tres de Vuit” que no reexiria. Era la primera vegada en tota la història dels castells que les dues colles van -confraternitzar- a la plaça. No tots els castellers van estar d´acord ja que es van sentir ferits per les seves conviccions (esquerra/dretes).

El castell de germanor és aquell que es va dur a terme a Valls, el 22 de juny de 1969, per la Inauguració del Monument als Xiquets de Valls. Aquest dia van ser convidades les Colles del moment, Nens del Vendrell, Vella-Rabassó, Castellers de Barcelona, Castellers de Vilafranca, Minyons de l'Arboç, Colla Vella i Colla Nova de Tarragona. També va ser convidada la Colla la Muxerra però estava inactiva. No tardaria massa a reaparèixer.

Les Colles van aixecar cada una d'elles el pilar de cinc i abans de finalitzar l'acte van aixecar juntes el castell de germanor, el 4de7.

foto Món Casteller.

Dit això, podem considerar que no és massa habitual veure aquests tipus de construccions humanes "tutti colori". Són casos concrets.

En qualsevol cas, si es fan, benvinguts siguin. Creiem impossible, però, que les colles vallenques puguin fer un castell de germanor pel que representen cada una d'elles. Com hem dit en els paràgrafs anteriors, el 1951 va ser la primera vegada en tota la història dels castells que van confraternitzar! a la plaça.

Per acabar, no es consideren castells de germanor el període 1939-1947 quan per ordre dictatorial es va obligar a les dues colles vallenques, Nova-Vella, a fusionar-se en una de sola: Colla Xiquets de Valls, encara que cada casteller pugés amb la camisa de la seva colla.

 

gener 2017jcf