El Casteller
.cat

 

 

 

 

Inici

personatges

 

 

Premi periodístic
Joan Ventura Solé

creat per la Colla Joves Xiquets de Valls,
la colla liberal-republicana-progressista

 

Premi Isidre de Rabassó
 creat per la Colla Vella,
 la colla carlina

 

ciberquadern d'història

 

 

Link "el casteller.cat"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Conversant amb

la Sra. Juanita Fàbregas Rosell
 
neta de "l’Anton de l’Escolà"

 

Pels amants de les fonts orals i saben del risc que això representa si no es pot contrastar amb les fonts escrites, publiquem una entrevista  realitzada el 14 de març de 1999 a la Sra. Juanita Fàbregas Rosell que molt atentament ens va mostrar molt d’interès pel tema que anàvem a tractar. La senyora Juanita és i ha estat una gran entusiasta de la Colla Nova dels Xiquets de Valls com veurem tot seguit ja que el seu pare  i el seu avi en varen ser caps de colla.

  (a)  

La Sra. Juanita Fàbregas Rosell va néixer a Valls el 23 de juny de 1919 i és filla de Ramon-Anton Fàbregas Galofré "Fill de l’Escolà", cap de colla de la Colla Nova dels Xiquets de Valls  l’any 1929 i part del 1930 i neta de l’Anton Fàbregas Mialet "l’Anton de l’Escolà", també cap de Colla i fundador de la seva pròpia agrupació coneguda com la Colla de l’Escolà al 1895 i després com a dirigent de la Colla Nova dels Xiquets de Valls pels volts del 1903 fins el 1927.

Mentre em convidava a seure davant la taula del menjador la Sra. Juanita em treu una fotografia d’un grup de castellers en el que apareix el seu pare l’Anton Fàbregas Galofré (a) Fill de l’Escolà.-

 

(b)

Colla Nova dels Xiquets de Valls

 

Pregunta: Sra. Juanita qui són aquests castellers?

Resposta: És la Colla Nova. Veus aquell que està al costat del timbaler amb armilla és el meu pare l’Anton Fàbregas Galofré i el que té al seu damunt és el seu fill l’Anton Fàbregas Rosell, el meu germà. Al seu costat a l’esquerra de la fotografia damunt d’un casteller hi ha el "Quinto" el Lluís Jové. També es veu a la dreta de la fotografia el cusí-germà del meu pare, "Sisquet del Groc" Francesc Fàbregas Llaboré que li deien l’aguantaespardenyes. Està al damunt d’un casteller al costat de la geganta. Aquests dos xiquets d’aquí que estan un damunt l’altra entre el Gegantó i la Geganta amb la camisa clara són de Vilafranca,  eren els "marinetes".

P.:Coneix algú més i que hi fan aquests dos xiquets de Vilafranca amb la Colla?

R: Els marinetes venien de Vilafranca i n’hi havia alguns més. Ens venien a ajudar. Sempre hem tingut gent de fora. Ara mateix no recordo a ningú més, ja em vindran a la memòria.

P.: On està feta aquesta fotografia?

R: És a Valls. És el Passeig dels Caputxins. Es va inaugurar la Biblioteca si no recordo malament.

P: Els grallers els coneix?

R: Ara mateix no però crec que venien del Vendrell o de Vilafranca.

Li diem, no es preocupi,  ja ho esbrinarem.

Sra. Juanita li agraïm el seu testimoni per haver estat possible identificar en aquesta fotografia a uns quants castellers i a la colla castellera: la Colla Nova dels Xiquets de Valls.

(c)

Anton Fàbregas Galofré (a) Fill de l'Escolà i damunt el seu fill AntonFàbregas Rosell

 

(d)

Els dos xiquets a l'esquerra de la fotografia són els marinetes. Al seu costat, el Quinto. Després Anton Fàbregas Rosell amb la mà esquerra creuant el pit. A continuació Francesc Fàbregas Llaboré (a) Sisquet del Groc

Per cert,  ens pot dir alguna cosa del seu pare l’Anton Fàbregas Galofré (a) Fill de l’Escolà, quina edat tenia en aquests temps?

R.: Aquí deuria tenir uns 30 anys. Però el meu pare sempre ha fet més gran de l’edat que tenia. El seu aspecte era d’una persona gran....P.:Quan va ser Cap de Colla?R::El meu pare sempre ajudava a l’avi Escolà quan li demanava i quan ell alguna vegada estava malalt però el meu pare ho va ser pels anys 30 més o menys.Nosaltres li matisem el 1929 i part del 1930.

P.:Parlant del seu avi "l’Anton de l’Escolà" quina relació va tenir amb el "Perelló". Qui era el "Perelló"?

R.: El "Perelló" era un casteller  molt conegut de la Colla Nova i era el qui manava a principis de segle i després d’ell va manar el meu avi Escolà i desprès d’ell el meu pare. (Anton Fàbregas Galofré)

P.: Recorda com es deia el "Perelló"?

R.: Es deia Mateu, però tothom el coneixia pel "Perelló", la Colla del Perelló, li deien. El "Perelló" era més gran que l’avi no sé quants anys tenien ells dos però l’avi Escolà era més jove. L’avi va ser cap de colla durant molts anys de la Colla Nova. També li deien la Colla de l’Escolà perquè manava ell i anava quasi be tota la família. Jo sempre he estat molt aficionada a la Colla Nova i el meu avi i el pare sempre explicaven coses. Jo encara que era petita, escoltava. El meu pare quan va morir, perquè va prendre malt al camp (va caure d’un arbre, als 50 anys, l’autor), jo tenia 13 o 14 anys i ho recordo molt bé. També recordo la mor del "Perelló" uns anys després i la de l’avi Anton de l’Escolà.

P.: Sra. Juanita, l’hi ha explicat la seva família que a principis del segle, el 1902, hi va haver un Concurs de Castells a Barcelona al Parc de la Ciutadella? Hi va participar el seu avi l’Anton de l’Escolà amb la seva Colla?

R.: Això no ho recordo. No ho sé. Si hagués anat ho sabria i a casa se n’hauria parlat durant molts anys i amb la família que tinc i he tingut un o altra ho hauria dit. No ho sé. El meu avi era important. Ho sabríem. Hauria de ser el "Perelló" ja que després del "Perelló" va manar el meu avi i després el meu pare.

P.: I després del seu pare, qui va ser el Cap de Colla?

R.:El "Blanco" de Cal Blanco (Ramon Barrufet Fàbregas). L’avi (Anton Fàbregas Mialet (a) Anton de l’Escolà, l’autor) li era oncle. El "Blanco" ho feia molt bé. Ell també havia pujat als castells.

P.: Sabem que tota la família configura una nissaga castellera, ha estat i són castellers de la Colla Nova.

R.:Els meus fills, que en tinc dos, el Ricard (Pros Fàbregas) no hi anà mai i el Jordi hi va anar després de la guerra amb la Colla Nova que era La Muxerra. El meu germà l’Anton (Fàbregas Rosell) sempre hi ha anat des de que va néixer fins que va morir. Començà amb la Colla Nova i acabà amb la Colla Joves. També l’altre germà el David. Ui!, també els germans del meu pare en Francesc, l’Emeterio, els seus fills...És que la família és molt gran...

P.: Tota la família és de la Colla Nova?

R.: No, algú va anar a la Vella després dels anys 30.  El "Sisquet del Groc" per exemple. Els altres tots són de la Colla Nova.

P.: Sí, però ara estan a la Colla Joves Xiquets de Valls.

R:. Ah...però que no veu que la Colla és la mateixa, que no veu que sempre han anat vermells?

Gràcies pel seu testimoni i la seva amabilitat per atendre'm. Li agraeixo la seva hospitalitat.

Arribant a casa, el primer que vàrem fer fou analitzar la fotogràfia que ens va mostrar la Sra. Juanita. Està realitzada pel fotògraf vallenc Pere Català Pic, perquè primer ens va fer recordar una altra fotografia feta pel mateix autor que és la que també reproduïm. Veurem que alguns castellers repeteixen a la fotografia. Això confirma la data del 24 de juny 1918 Inauguració de la Primera Biblioteca Popular de Catalunya feta per la Mancomunitat de Catalunya. Segon, per la qualitat fotogràfica.   

El fet de poder identificar aquestes fotografies ha estat excel·lent. A més, no estava clar quina colla castellera vallenca podien ser.  Ara ja ho sabem, la Colla Nova dels Xiquets de Valls. Sabem també l’època en concret:  St. Joan del 1918 i, el moment: la Inauguració de la Primera Biblioteca Popular de Catalunya duta a terme per la Mancomunitat de Catalunya.

També identifiquem els grallers que apareixen a la fotografia, són Els Romeas del Vendrell,  el timbaler, l’Anton Claramunt i Mañé (a) Francàs i en Joan Vidal i Mestres (a) Romea i Josep Bruno i Mestre (a) Caterina són els grallers.  Els Romeas  acostumaven a acompanyar a la Colla Nova dels Xiquets de Valls. També ho farien, més tard, els grallers vendrellencs Els Astons i els Pelegrins.

El pare de la Juanita Fàbregas Rosell, en Ramon Anton Fàbregas Galofré (a) Fill de l’Escolà, tenia exactament el 1918, 35 anys en aquella fotografia. Va néixer el 18 de març de 1883 a Valls. (Bapt. Ll. 2. Fol. 241, Església de St.Antoni). En altres fotografies el Fill de l’Escolà tampoc aparenta l’edat que té.

Quan parlem de la figura del Perelló, Isidre Mateu Vives, la Juanita Fàbregas Rosell ens aclareix definitivament alguns dubtes sobre la continuïtat de la "Colla Nova" quan amb la "Colla de l’Escolà" queden fusionades.

També aclareix quina Colla va actuar al Concurs de Barcelona del Parc de la Ciutadella per la Mercè  del 1902, si la Colla Nova dirigida pel "Perelló" o la Colla Nova dirigida per l’Escolà.  El canvi de cap de colla seria a partir de 1902 que passaria a dirigir la colla l’Anton de l’Escolà.

 

Noves dades 2016


Els vestits dels gegants en ajudaran a situar les fotografies d'aquest artícle.

 Aquestes fotografies tothom les havía situat el 1918, fins i tot la Juanita Fàbregas Rosell, per la inauguració de la Biblioteca Popular. En Jep Martí de Arxiu Municipal de Valls, l'any passat (2016), ens va comunicar, com així ho hem comprovat, que els gegants que surten a les fotografies van estrenar vestimenta per la Candelera del 1921 (Crònica de Valls, 12.02.1921). Per tant, impossible que les fotografies fossin del 1918. Quadren perfectament el 1923.

Efectivament, corresponen a l'endemà de la Festa Major de St. Joan del 1923, el dia 25, on aquest dia s'acompanya el consistori vallenc i altres autoritats civils i eclasiàstiques en comitiva al Santuari de la Marededéu del Lledó, patrona de Valls, i la Colla Nova hi va participar obrint la comitiva. Després aixecaria castells a la plaça del Blat, ella sola.

Fent una analisi de les actuacions direm què el 1921 per St.  Joan no hi va haver-hi castells ni per Sta. Úrsula. Que el 1922 es va contractar només la Colla Vella;  el 1923 per St. Joan van actuar les dues colles i l'endemà una de sola i el 1925 i 1926 no hi va haver-hi castells. Per tant, les fotografies quedaven encaixades dins l'any 1923.

 

 

Font documental

a) Fotografia per Paquita Trenchs. Arxiu Colla Joves Xiquets de Valls
(b,c) Fotografies per Pere Català Pic. Cedida per la Sra. Juanita Fàbregas Rosell. Còpia arxiu propi.
(d) Fotografia Pere Català Pic. Arxiu Municipal de Valls.


març de 1999jcf
actualitzat el 2016