El Casteller
.cat

 

 

 

Inici

articles

 

 

Premi periodístic
Joan Ventura Solé

creat per la Colla Joves Xiquets de Valls,
la colla liberal-republicana-progressista

 

Premi Isidre de Rabassó
 creat per la Colla Vella,
 la colla carlina

 

ciberquadern d'història

 

 

Link "el casteller.cat"

 

Els primers castells descarregats de cada gamma des dels seus inicis
per la Colla Joves Xiquets de Valls

Els primers castells documentats
dels segles XIX,XX i XXI

(superiors al dos de set)

 

 

 

 

El segle XIX


A partir del 1814, a Valls comencen a fer-se els grans castells, torres i pilars de la mà de la Colla de Menestrals dirigida per Josep Batet Llobera (a) Casteller. Bona part d’aquesta centúria la paraula “Torre” era sinònim de “Castell”. Els castells de Valls o els castells que fan els de Valls eren construïts amb pilars de persones en línia perpendicular (dos de base o tres de base o quatre de base pel mateix número de persones damunt d’elles amb els peus a les espatlles del que està a baix d’ella i així successivament.) no castells fets amb sostres de gent com per exemple: 15 persones de base, damunt d’aquestes 12 persones, damunt d’aquestes 8 persones, etc. de forma piramidal que es realitzaven a l’últim terç del segle XVIII i primers del segle XIX.

El 1819 la Colla de Menestrals, actual Colla Joves Xiquets de Valls, descarregava el primer castell de vuit pisos: El seu cap de colla o cabeza de partido era el vallenc Josep Batet Llobera (a) Casteller (26 anys), l’única persona coneguda amb aquest sobrenom en tot el segle XIX, el primer cap de colla des dels inicis dels castells de Valls, artífex i pioner de la “Colla de Menestrals”. Per més informació anar al Quadern del Casteller núm. 1 i el llibre "Els primers castellers (1813-1851), Josep Batet (àlies) Casteller i la Colla de Menestrals de Valls". Edita Farell Editors 2013.

A partir d’aquesta data esdevindria la formació de grans estructures humanes.

La primera actuació castellera seria a Valls el 3 d'abril de 1814 per l'arribada del rei Ferran VII. El 17 de juliol de 1819, la “Colla” aixeca el 1r castell de vuit pisos, els Tres pilans de Vuit. És el 1r. castell documentat d’una agrupació. Després aixecaria el Tres de Nou net, Tres de Nou amb folre, Tres de vuit, tres de vuit aixecat per baix, Tres de Vuit net, Tres de Set aixecat i baixat per baix. Quatre de Nou net, Quatre de Nou amb folre, Quatre de Nou amb folre i figuereta de l’aixecador, Quatre de Vuit aixecat per baix, Quatre de Vuit amb el pilar de sis al mig, Quatre de Vuit net, Cinc de Nou amb folre carregat, Cinc de Vuit, Cinc de set net, Dos de Vuit, Dos de Vuit sense aixecador aixecat per baix, Dos de Vuit amb puntals, Dos de set net, Dos de Set, Dos de Sis aixecat per baix, Pilar de Vuit amb folre i manilles, Pilar de Set net, Pilar de Set amb folre, Pilar de Sis caminant, Pilar de sis al balcó, Pilar de Sis pujant escales, Pilar de Sis net, Pilar de Cinc net, Dotze de Set, Nou de Set, etc.

Existeix eQuinze de Vuit” format per la combinació de cinc castells de tres individus cada pis....realitzat l’any 1880? per Sta. Úrsula, Valls. El Pilar de Sis sense cap mà i el Pilar de Sis caragirats (1881 Decennals de la Candela, Valls: may per may s´havian vist torres mes atrevidas, puig se feu lo pilá de vuit, lo de sis sense cap má y´l de sis caragirats. (un casteller mirant al davant i l'altra mirant al darrera). No consten documentats quina agrupació vallenca els va assolir.

Tanmateix apareix un nou castell: el quatre de nou amb el pilar de set al mig (1860 Vilanova) que el tractarem més endavant.

 

El cinc de vuit amb el pilar de sis al mig (1884) i el cinc de vuit amb dues enxanetes (1884) sembla ser que estarien realitzats per l'altra agrupació vallenca. (1)
El primer, CINC DE VUIT amb el Pilar de 6 al mig, del segle XXI realitzat pels Castellers de Vilafranca el dia 3 d'octubre de 2009 Diada del Mercadal a Reus. Foto: Txema Morera. El segle XX no es va intentar.

----------

El primer TRES DE NOU  net
23 de setembre 1851. Tarragona. Festa Major de Sta. Tecla. Carregat al primer intent i descarregat al segon intent... reforzada qual convenia o como los inteligentes lo juzgaron preciso. (2)

Cap de Colla :Ramon Ribé Targa (a) Chón  (26 anys)
Secundat per Josep Batet Llobera (a) Casteller (58 anys) 
i Gabriel Baldrich i Palau (a) Bieló (37 anys)

Aquests tres personatges haurien estat els «como los inteligentes lo juzgaron preciso... »
----------

 

El segon TRES DE NOU net
24 de juny de 1852. Valls. Festa Major de Sant Joan. El año pasado se hizo en Tarragona lo castell de nou, considerado hasta entonces como imposible. Después se hizo en Valls y en algun otro punto. (3)

Cap de Colla : Ramon Ribé Targa (a) Chón  (26 anys)
Secundat per Josep Batet Llobera (a) Casteller (58 anys) 
i Gabriel Baldrich i Palau (a) Bieló (37 anys).
----------

 

El tercer TRES DE NOU net
5 d’agost de 1852. Vilanova i la Geltrú. Festa Major Mare de Déu de les Neus. Este año se celebró con mucha pompa la fiesta Nuestra Señora de las Nieves. Los llamados Xiquets de Valls hicieron por primera vez el castillo de nueve, y cuyos preparativos dirigó personalmente D. Gabriel Baldrich, guerrillero muy conocido en este país y que más tarde gracias a su genio levantistico llegó a teniente general de los Ejèrcitos nacionales. (4)

Cap de Colla: Gabriel Baldrich i Palau (a) Bieló (38 anys)
---------------

 

El quart TRES DE NOU net
4 de setembre de 1852. Torredembarra. Festa Major de Santa Rosalia: Tres de nou limpio desde los segundos. (5)

Cap de Colla:Gabriel Baldrich i Palau (a) Bieló (38 anys)
----------

 

El cinquè TRES DE NOU net
24 de juny de 1855. Valls. Festa Major de Sant Joan....mentres una colla feia el tres de nou, l’altra (colla vella) logra carregar-lo el 1854, però va caure per un cop de pedra tirat al turmell d’un terç o d'un quart  (no està clar i no està clar si era net o amb folre),més va fer-se l'endemà.(5bis) Totes dues colles jugaven a qui podia fer-ho millor, i els aficionats s'apassionaven per l'una o per l'altra i disputaven i discutien i fins alguna vegada es pegaven. Durant certes èpoques, els ànims estaven tan exaltats que més d'una volta va haver-hi sang, de manera que el batlle havia de pendre certes precaucions quan ballaven les colles i sobretot quan en ballava una de sola. (Francesc Ballester Castelló, a Quaderns d´Estudi “Els Xiquets de Valls” pàg. 156-157, 1917)

Cap de Colla: Ramon Ribé Targa (a) Chón (29 anys)
----------

 

 

L'últim TRES DE NOU limpios del segle XIX
23-24 de setembre de 1881. Tarragona. Festa Major de Santa Tecla. Comunes vol dir amb folre.(Sinònim: corrent, habitual, freqüent). Limpios vol dir nets, sense folre. (Sinònim: pur, immaculat, delicat, afinat, incontaminat). Aquesta construcció, la qual anomenem “la mare dels castells”, és l’última documentada del segle XIX. És l’última gran proesa d’un castell sense folre per part de la antiga Colla Nova dels Xiquets de Valls (Colla Joves Xiquets de Valls). (6)

Cap de Colla: Josep Batalla Miquel (a) el Navarro (31 anys)
---------

 

El TRES DE NOU amb manilles
23-24 de setembre de 1879. Tarragona. Festa Major de Santa Tecla....vàrem topar-nos amb un vellet que diu viu al carrer de Sta. Úrsula, núm. 10 que en preguntar-li quin castell havia fet abans l’altra Colla (Colla NOVA), vàrem quedar sorpresos en sentir “El Tres de Nou amb manilles”.  Per veure si estava confós, li demanàrem que ens digués, cas de recordar-los, els noms dels segons i terços d’aquest castell, i tot fent memòria, anava dient: a segons, en Pau de Borràs, en Tirano i en Pau de Poma i a terços en Jaume Morros, en Nassot i en Ramonet de “Borràs”. (7)

Cap de Colla: Josep Batalla Miquel (a) el Navarro (29 anys)
----------

 

Els primers TRES DE VUIT aixecats per baix
30 d’agost de 1853. Vilafranca. Festa Major de Sant Fèlix... el dia 30 al migdia, levantarán grandes grupos, torres y castillos los valencians, entre ellos el muy atrevido y difícil de nueve hombres, formándolos y deshaciéndolos algunos por debajo” (8)

4-5 de setembre de 1853. Torredembarra. Festa Major de Santa Rosalia.... El de ocho se hace ya empezando por la cúspide (anxaneta col·locada), de manera que llega un punto en que se ha de levantar toda aquella enorme masa para colocarla encima de su base. (9).

No està documentat quina colla el va dur a terme. Si totes dues colles vallenques o una de sola. Per part de la Colla dels Menestrals-La Roser.

Cap de Colla: Gabriel Baldrich i Palau (a) Bieló (39 anys)
----------

 

 El primer QUATRE DE NOU amb el pilar de set al mig (amb folre?)
5 d’agost de 1860. Vilanova. Festa Major de les Neus.
Una completísima colla de Xiquets de Valls...(Quina colla?) se proponen hacer cosas pocas veces vistas en sus atrevidos ejercicios. La concurrencia fue inmensa y al salir lleno de bote a bote la plaza mayor, y sus varias avenidas presenciando impávidos a pesar del sol caldeado que se dejaba sentir los trevidos ejercicios dels Xiquets de Valls y las pantomimas de las demas comparsas. Entre los primeros llamó la atención por su novedad un castillo compuesto de veinte y nueve hombres sin contar con los que formaban la base. (11)

Hem intentat cercar quin castell podria haver estat aquest que “llamó la atención por su novedad” i fent quadrar el nombre de castellers que indica la crònica, 29 sense comptar amb els baixos,  ens surt el “Quatre de Vuit amb el pilar de 6 al mig”; però si el situem damunt dels baixos és el Quatre de Nou amb el pilar de Set al mig. Mancaria saber si era amb folre o no. Sigui com sigui hauria estat el primer supercastell intentat i descarregat del segle XIX per una completísima colla, és a dir, la Colla portaria tots els castellers possibles per realitzar la magna construcció.

Podria haver estat la Colla d'en Gabriel Baldrich i Palau (a) Bieló, per la vinculació que tenia amb el poble de Vilanova tant militarment, com comercialment com a nivell d'amistats, etc. doncs hi tenia, a més, una segona residència. (11bis) La seva presència a Vilanova ja vé de molt abans del 1852.

Cap de colla seria: Ramon Ribé Targa (a) el popular Chon  (34 anys)


Aquest castell ha estat realitzat pels Castellers de Vilafranca el dia 1 de novembre de 1996.
Seria el primer fet el segle XX Foto: Marcelo Aguiló
----------

 

  Els primers QUATRE DE NOU net
4-5 de setembre de 1853. Torredembarra. Festa Major de Santa Rosalia....Este año se ha hecho por segunda vez solamente, los cuatro pilares de 9 que es una pirámide cuadrangular. (10)

No està documentat quina colla el va dur a terme. Si totes dues colles vallenques o una de sola. Per part de la Colla dels Menestrals-La Roser

Cap de Colla: Gabriel Baldrich i Palau (a) Bieló (39 anys)


I el 4de9 net, carregat
28, 29 i 30 d'agost de 1881. El Catllar. Festa Major.... A la una en punto del dia 29,  la    Colla NOVA empezó levantando los 3 de á 9 muy bien. En seguida levantó los 4 de á 9 limpios y cuando el anchaneta acababa de llegar á lo alto se derrumbó. (12) 

En Joan Guasch (a) Jan de la Casa Roja, de St. Miquel (Banyeres del Penedès) pujà a segons. Els seus amics, en Francesc Torrens Guixens i Pau Guasch Torrens (a) Pau de Molinet” també participarien en el castell. (13)

Cap de Colla:Josep Batalla Miquel (a) el Navarro (31 anys)
----------

 

El  QUATRE DE VUIT con espadat o agulla de 6 al medio.
23-24 de setembre de 1879. Tarragona. Festes de Santa Tecla. La Nova levantó la misma torre y lo practicó mucho mejor que la Vella... (14)

Cap de Colla: Josep Batalla Miquel (a) el Navarro (29 anys)
----------

 

Els primers QUATRE DE VUIT aixecat per baix
30 d’agost de 1853. Vilafranca. Festa Major de Sant Fèlix... el dia 30 al migdia, levantarán grandes grupos, torres y castillos los valencians, entre ellos el muy atrevido y difícil de nueve hombres formándolos y deshaciéndolos algunos por debajo” (15)

30 d’agost de 1857. Vilafranca del Penedès. Festa Major de St. Fèlix... atrevidas torres y castillos de ocho y de 9 hombres,levantando y deshaciendo algunos por debajo.(16)

El de ocho se hace ya empezando por la cúspide, de manera que llega un punto en que se ha de levantar toda aquella enorme masa para colocarla encima de su base. (17)

No està documentat quina colla el va dur a terme. Si totes dues colles vallenques o una de sola. Per part de la Colla dels Menestrals-La Roser.

Cap de Colla: Ramon Ribé Targa (a) el popular Chon (31 anys)
----------

 

El primer? CINC DE NOU amb folre, carregat
24 de juny de 1863. Valls. Festa Major de Sant Joan... y los castells, que se han portado brillantemente, habiendose ejecutado torres primorosas. Primorosa: hábiles, experimentadas, refinadas) Podria haver estat el dia de la seva execució. (18) ----El 5 de á 9, castell que se probó veinte años atrás y no pudo conseguirse con la limpieza que exigen las reglas del arte. (Limpieza: sinònim, perfección, precisión, pureza, exactitud). (19) Castell carregat?.

28 d’octubre de 1883. Valls. Festes en Honor a Santa Úrsula... Las dos colles á la vez empezaron el 5 de á 9... Las dulzainas señalaban la ascension de l´enxaneta á la cúspide –de la Colla Nova- y el castell estaba hecho. Faltaba sin embargo lo mas difícil, el descenso dels xiquets. L’anxaneta, llegaba ya abajo, los corazones de los no partidarios de determinada colla empezaban á respirar, los entusiastas no podian contener una demostración de triumfo, se oia ya el eco de alguna palmada poco docta en la materia y en un memento de alegria quedó amortiguada. El remate (sinònim: concluir, finalizar, terminar) del castell tocaba á su término y se derrumbó también por haber escapado un pié á  un quint... pues un castell no se considera realizado hasta que l’anxaneta y l’aixecador han descendido hasta pisar el suelo. (20) No estava carregat en aquesta època. L’anxaneta es deia Eusebio. -Actualment estaria carregat.-

El Dietari de Bonaventura Rey explica: Lo dia 28 d’octubre de 1883 al frenta de casa la ciutat las duas collas dels castells volien fer lo castell de Sinc Pilans de Nou y la Colla Vella li va caure dos vegadas y la tersera su va fe y la Colla Nova li va caure un camí y laltra camí lo chiquet no lis va vulgé puijá que ya era als Dosus y lo van dasfé.(sic)

Cap de Colla: Joan Aubareda Rodón (a) Joan del Querido (36 anys)
---------------------

 

Els primers CINC DE VUIT
4-5 de setembre de 1853. Torredembarra. Festa Major de Santa Rosalia....Este año se ha hecho por primera vez, los cinco pilares de 8. (21)

No està documentat quina colla el va dur a terme. Si totes dues colles vallenques o una de sola. Per part de la Colla dels Menestrals-La Roser.

Cap de Colla: Gabriel Baldrich i Palau (a) Bieló (39 anys)
----------

 

El CINC DE SET límpio
23-24 de setembre de 1879. Tarragona. Festa Major de Sta. Tecla... La Nova levantó la misma torre de 5 de á 7 limpio, es decir sin aguantar nadie, lo cual les valió una salva de aplausos. Es torre de mucho mérito y esposición. (22)

Cap de Colla: Josep Batalla Miquel (a) el Navarro (29 anys)
----------

 

El primer DOS DE VUIT SENSE AIXECADOR AIXECAT PER BAIX
4 de setembre de 1852. Torredembarra. Festa Major de Santa Rosalia.... se hicieron “torres de ocho empezando por la cúspide”. Este consiste en poner un chiquillo con un pié en cada espalda de dos hombres que están de frente cogidos por los brazos; levantar los tres y ponerles dos debajo; levantar los siete y ponerles otros dos debajo, y así sucesivamente, hasta que son trece los que se levantan para poner encima de los que forman la base. (23)  

No està documentat quina colla el va dur a terme. Si totes dues colles vallenques o una de sola. Per part de la Colla dels Menestrals-Roser.

Cap de Colla: Gabriel Baldrich i Palau (a) Bieló (38 anys)
----------

 

El primer DOS DE VUIT amb puntals
4-5 de setembre de 1853. Torredembarra. Festa Major de Santa Rosalia.... éste año hemos visto la torre de 8 servan peus de tersos, esto es, sosteniendo con puntales los pies de terceros. (24)

No està documentat quina colla el va dur a terme. Si totes dues colles vallenques o una de sola. Per part de la Colla dels Menestrals-La Roser.


Cap de Colla: Gabriel Baldrich i Palau (a) Bieló (39 anys)
----------

 

 

Els primers DOS DE VUIT límpio
23-24 de setembre de 1881. TarragonaFesta Major de Santa Tecla. Comunes vol dir amb folre. Límpios vol dir nets, sense folre. És el primer documentat i realitzat a Tarragona. Aquest castell ha estat carregat per la mateixa colla el 24.10.2004 a Valls.(25)

Cap de Colla: Josep Batalla Miquel (a) el Navarro (31 anys)
----------

 

 El primer DOTZE DE SET
21 d’octubre de 1879. Valls. Festes en Honor a Sta. Úrsula.... Díficiles i arriesgades fueron las torres que los Xiquets, Colla Nova levantaron frente las Casas Consistoriales, llamando especialmente la atención la de dotze pilans de set que fue saludada con vivas demostraciones de alegria por numerososo aficionados que llenaban la plaza de la libertad y sus avenidas. (26)

Cap de Colla: Josep Batalla Miquel (a) el Navarro (29 anys)
-----------

 

El NOU DE SET
12 de setembre de 1879. Valls. Arribada del General vallenc Andreu Avelí Comerma... lo Nou de Set, subiendo la misma enxaneta á las tres torres. (27)

Cap de Colla: Josep Batalla Miquel(a) el Navarro (29 anys)
----------

 

El primer PILAR DE VUIT  amb folre i manilles
16 de gener de 1853. Vilanova. St. Antoni Abat....han llegado ya los Xiquets de Valls y que entre otras de las evoluciones de que estan encargados se han empeñado en verificar el nunca visto espadat de ocho pisos. (28) No es documenta si es va alçar. La Colla dels Menestrals La Roser hauria estat la que el portaria a terme ja que 6 mesos enrere havien actuat a Vilanova per la Festa de les Neus i havia fet un bon paper descarregant el tres de nou net de la mà del cap de colla Gabriel Baldrich i Palau (a) Bieló En Gabriel Baldrich i Palau hi tenia molts amics a Vilanova ja que per motius del seu negoci familiar i per la seva condició de militar passava molt temps vivint a Vilanova.

19 d'agost de 1858. Vallmoll.  Festa Major. Els Menestrals de La Roser fa a Vallmoll el Pilar de Vuit amb forro i manilles. En una conversa mantinguda amb el casteller de la Colla n’Anton Vilanova Mateu, conegut com el "Pebroter" (nat el 14 de gener de 1917) ens explicà que el seu avi matern n’ANTON  MATEU BOSCH (a) Pebroter, (nat a Valls el 30 de desembre de 1859 i mor el 1938 a l’edat de 79 anys) era casteller de la Colla, en aquella època La Roser i  em digué: - Quan jo era petit (l’Anton), el meu avi i padrí l’Anton Mateu Bosch, casteller de la Colla La Roser i després amb el nom de Colla NOVA dels Xiquets de Valls, m’explicà els castells que havia fet i que la seva colla feia. --Recordo que hem deia: fa molts anys, quan jo era petit, varem ferel "pilar de vuit" a Vallmoll. Jo feia el pilar de sis a segon. A més per la Festa de la Mare de Déu del Carme (16 d'agost), a la plaça del Carme de Valls quan entrava la processó a l’Església, la Colla aixecava el pilar de sis i el pilar de set. Era la festa Major del Barri del Carme.

Els pilars de 8 dels anys 70 els parava Joan Aubareda Rodón (a) Joan del Querido.
Els pilars de 8 dels anys 80 els parava Jaume Morros, del Creixell

Cap de CollaRamon Ribé Targa (a) el popular Chon (32 anys)
---------- 

 

El primer PILAR DE SET net
4 de setembre de 1852. Torredembarra. Festa Major de Sta. Rosalia.  Es de advertir que antes de este año no se consiguió hacer los espadats de siete limpios y fijos. (29)

No està documentat quina colla el va dur a terme. Si totes dues colles vallenques o una de sola. Per part de la Colla dels Menestrals-La Roser.

Cap de Colla: Gabriel Baldrich i Palau (a) Bieló  (38 anys)
-----------

 

 

 El primer PILAR DE SET amb folre
2 de febrer de 1835. Valls : Festes decennals de la Verge de la Candela : Los Menestrals eran los de la Gralla, que feran lo Castell de tres pilans de vuit y lo pilà de set. (30)

El pilar de set amb folre dels anys 80 era portat per Jaume Morro, de Creixell .

Cap de CollaJosep Batet Llobera (a) Casteller (42 anys)
-----------

 

Els primers PILARS DE SET amb forros o puntals caminant 14 passes
4-5 de setembre de 1853. Torredembarra. Festa Major de Sta. Rosalia. Este año se ha visto aquí el prodigioso fenómeno de andar catorce pasos los espadats de siete con forros o puntales hasta los pies de terceros. (31)

No està documentat quina colla el va dur a terme. Si totes dues colles vallenques o una de sola. Per part de la Colla dels Menestrals-La Roser.

Cap de Colla: Gabriel Baldrich i Palau (a) Bieló (38 anys)
----------

 

El PILAR DE SET amb una sola mà
23 de setembre de 1881. Tarragona. Festa Major de Sta. Tecla. ...Espedat de á 7 con una sola mano. (32)

Cap de Colla: Josep Batalla Miquel (a) el Navarro (31 anys)
-----------

 

 

Els primers PILARS DE SIS
30 d’agost 1842. Vilafranca del Penedès. ...y los espadats de sis. (33)

Cap de Colla : Josep Batet Llobera (a) Casteller (49 anys)
---------------------

 

Els primers PILARS DE SIS caminant i pujant escales
1853. Los de “seis” han logrado tambien andar y aun subir escaleras, por medio de apoyo á los pies del segundo. (34)

Cap de CollaGabriel Baldrich i Palau (a) Bieló  (39 anys)
26 de setembre de 1878. Tarragona. Festa Major de Sta. Tecla. En quant al Pilar de Sis pujant les escales de la Catedral el va parar en Joan Aubareda Rodón (a) Joan del Querido (31 anys)Pujà tretze esglaons de les 19 escales que hi ha.(35)

Cap de Colla: Josep Batalla Miquel (a) el Navarro (28 anys)
12 de setembre de 1879. Valls. Arribada del General Andreu A. Comerma...pilar de sis caminant...(36)

Cap de CollaJosep Batalla Miquel (a) el Navarro (29 anys)
Setembre anys 80. Tarragona. Festa Major de Santa Tecla. El graller de la Colla en Joan Trenchs (a) esquerritg fill, explica que el casteller Jaume del Coré va parar el Pilar de Sis pujant els 19 esglaons que hi ha per arribar a la Catedral.(37).

Cap de Colla: Joan Aubareda  (a) Joan del Querido (33 anys)

----------

 

El PILAR DE SIS límpio
3-4 de setembre de 1877. Montbrió del Camp.  Festa Major....llamó la atención y arrancó aplausos lo pilá de sis limpio,hecho con una seguridad y un aplomo nunca vistos. (38)
Els pilar de sis el paraba Joan Aubareda Rodón (a) Joan del Querido (30 anys)
Límpio, és sinònim de: pur, immaculat, delicat, afinat, incontaminat. Sense folre.
Comunes, és sinònim de: corrent, habitual, freqüent. Amb folre.

No està documentat quina colla el va dur a terme. Si totes dues colles vallenques o una de sola. Per part de la Colla dels Menestrals-La Roser-Nova-Joves.

Cap de Colla: Josep Batalla Miquel (a) el Navarro (27 anys)
----------- 

 

El PILAR DE CINC pujant i baixant escales.
23 de setembre de 1877. Tarragona. Festes de Sta. Tecla. La Nova subió los 19 peldaños l’espadat de cinc por las escaleras de la Catedral, los bajó y los llevó hasta las cuatro esquinas de la calle Mayor quedando victoriosa... (39)

Cap de Colla: Josep Batalla Miquel (a) el Navarro (27 anys)

23 de setembre de 1888. Tarragona. Festa Major de Santa Tecla. El casteller de la Colla Jaume Morros, del Creixell, va portar el Pilar de Cinc a la Catedral, pujà i baixà les escales (19 esglaons) i continuà per carrer Major fins els quatre cantons, prop de la Taverna del Trip.  (40)

Cap de Colla: Joan Aubareda Rodón (a) Joan del Querido (30 anys)
----------

 

El PILAR DE CINC net
29 d’agost 1877. El Catllar. Festa Major.... y por último se hizo el pilá de mas mérito que pueden hacer las dos collas, el pilà de cinchsin sostener ni ayudar nada al primero o sea al que va abajo, cosa que nunca habia llegado a realizarse. (41)

Cap de Colla: Josep Batalla Miquel (a) el Navarro (27 anys)
------------------------------

 

 

A continuació insertarem els castellers que van fer possible els castells anomenats anteriorment.Naturalment, no hi són tots, ja que ha estat impossible documentar-los. Malgrat tot, a través de la documentació escrita i part oral, n’hem pogut recollir uns quants:

  • Josep Batet Llobera (a) Casteller, el primer cap de colla o «cabeza de partido» des dels inicis dels castells que fan els de Valls i artífex de la Colla de Menestrals, el 1813.
    Gabriel Baldrich i Palau(a) Bieló, del Pla Sta. Maria, cap de colla.
    Ramon Ribé Targa (a) Chón, de La Riba, cap de colla.
    Ramon Ribé Salas, fill, anxaneta.
    Maria Concepció Ribé Salas, filla, anxaneta.
    Agustin Domingo, 1848.
    Fernando Casas, 1848.
    Josep Vergés Sans, 1852
  • Anton Pellisé, company de Ramon Ribé Targa, el 1863
  • Audalet, pilaner el 1869
    Ramon Casañas Taverner, de l’Arboç. Font oral de: Feliu de l’Arboç, cap de colla dels Minyons de l’Arboç, casteller de la Muxerra-Joves Xiquets de Valls.
    Anton Pont Martorell, parents de Joan Duch Pont, casteller *Muxerra-Joves*.
    Joan Trenchs Casellas (a) Romo, avi de Salvador Trenchs Lacombe, casteller *Nova-Muxerra-Joves*.
    Joan Trenchs Mestres (a) Romo, pare d’en Salvador Trenchs Lacombe.
    Anton Mateu Bosc (a) Pebroter avi i padrí de l’Anton Vilanova Mateu (a) Pebroter, de la Nova-Muixerra-Joves.
    Pilar de Sis a segons i Pilar de Set.
    Francesc Montserrat, casteller i representant, el 1850.
    Avellano, 1862.
    Vuelvo o Guelvo (a) Carido, 1862, de les Roixeles (La Riba).
    Josep Batalla Miquel (a) el Navarro, cap de colla. El millor terç de la Colla Nova. Prim com una canya i curvat com un fuet.
    Joan Aubareda Rodón (a) Joan del Querido. cap de colla. Pujava al castell i Pilar de vuit, de set i de sis.
    Josep Aubareda Rodón (a) Querido, representant de la colla i casteller.
    Joan Trenchs Mateu (a) Esquerritx fill, Graller de la Colla.
    Joan Batet Galofré, graller de la Colla, net d’en Josep Batet Llobera (a) Casteller.
    Pau de Borràs, segon del Tres de Nou amb manilles.
    Tirano, segon del Tres de Nou amb manilles.
    Pau Poma, segon del Tres de Nou amb manilles.
    Jaume Morros, del Creixell,  terc del Tres de Nou amb manilles,quart al Pilar de Vuit amb folre i manilles, terç al Pilar de Set i parant al Pilar de Sis pujant i baixant les escales de la catedral de Tarragona.
    Pare de Jaume Morros. Va parar junt amb el seus fills Jaume i un germà el 3de8 al Creixell.
    Germà d’en Jaume Morros. Va parar junt amb el seu pare i germà Jaume el 3de8 al Creixell.
    Ramon Nassot, terç del Tres de Nou amb manilles. Castells i torres o dosos de...
    Ramonet de Borràs, terç del Tres de Nou amb manilles. Castells i pilars. Aquest pujà i baixà el pilar de cinc amb els peus sobre el cap de qui parava a sota.
    Isidre del Caixó, casteller.
    Eusebi, anxaneta del Cinc de Nou amb folre a Valls, el 1883.
    Antoni Montserrat, del Pla de Cabra. Colla de Gràcia, afina a la Colla Nova dels Xiquets de Valls, 1888. L’ex cap de colla Gabriel Baldrich “Bieló” era del Pla de Cabra.
    Isidre de Xacó, oncle de Pau Domènech Trenchs.
    Tuset.
    Francesc Sanromà (a) Trencavellanes, 1865.
    Antonio Sanromà (a) Trencavellanes,1904.
    Antonio Carnicé.
    Tutusaus (José Tutusaus Ferré).
    Rodina, mozo.
    Mart.í
    Pardices.
    Babot, fill.
    Lluis Cañellas.
    Cucurull.
    Asaria.
    Bó.
    Trip.
    Morató.
    Gan.
    Chamorra.
    Agustí Altés.
    Cubeta.
    Batalla.
    Josepó.
    Vilet.
    Juan Pandé.
    Mariano del Café.
    Tuturellas.
    Babot.
    Ramis Saret.
    Josep Rodriguez Fortuny (a) el Llagost.
    Robusté (a) Cap blanc.
    Armengol, del Catllar, 1881, pilar de 7.
    L’hereu Barraqué, del Catllar, 1881, pilar de 6, a més de diversos veïns del poble.
    Falet, de Constanti?
    Joan Farré Guasch (a) Jan de la Casa Roja, de St. Miquel de Banyeres del Pdes. Pujà a segons del 4de9 net carregat el Catllar el 1881.
    Francisco Torrents Guixens, de St. Miquel de Banyeres.
    Pau Guasch Torrents (a) Pau del Molinet, de St. Miquel de Banyeres.
    Pau Guasch (a) Pau del Molinet, fill, anà amb la Colla Nova fins a l’aparició dels Nens del Vendrell el 1926.
    Josep Ferré Guixens fill del "Jan de la Casa Roja"
    Simó Rodón.
    Jaume Monné.
    Antonio Arnau.
    Francesc Berenguer Llop.
    Victor Duch.
    Joan Duch (a) Duch de l’aigua,  pujà als castells de nou i al pilar de les escales de la catedral.
    Els Tiesos, de Vilafranca.
    Els Mingues, de Vilafranca.
    El Caime, de Vilafranca.
    Nadal, el padrí de Joan Nadal Solé (a) Cordó.
    Isidre Mateu Vives (a) Perelló, cap de colla.
    Gendre de l’Isidre Mateu, pujava al terç.
    Bordes, el pare de Josep Bordes Reverté, pujà d’enxaneta als castells de 9.
    Pere Pi Saperas. Els seus nets Pere i Jordi Pi Navarrete van a la colla Joves XdeV.
    Josep Bonifàs Toldrà, casteller.
    Miquel Serra Pairot, padrí de Francesc Fabra (a) Quico Fabra, cap de colla Joves XdeV.
    Ramon Fontanillas Garcia, pare d’en Ramon Fontanillas Serra i avi de Cinto i Ramon Fontanillas Subielos. (nova-muxerra-joves).
    Ramon Pena (a) Pau de l’Angeló.
    Joan Sanjuan Sugrañes, pare de Josep Sanjuan Guell (5.2.1920) i Aleix Sanjuan Güell, Colla Nova-Muxerra-Joves XdeValls.
    Felip Figuerola Guasch (a) Felip de Mateuet
    Joan Güell Trias, vendrellenc.
    .
  • Gabriel Guasch Massoni, anava a segons.
  • Francesc Fàbregas Llavorè.
  • Josep M Guasch Magriñà, casteller, anava a segons i cap de colla del 1927 al 1929.
  • Joan Serra Fàbregas, avi d'Alfonso Serra.
  • Josep Mateu, dit Pabroté, avi de l'Anton Mateu..
  • Joan Batet Tondo, graller.
  • Francisco Queralt Vallverdú (a) Cameta.
  • Josep Borrell Forticó, dit de La Gralla.
  • Isidro Borrell, dit la Gralla,el pare.
  • Esteve Casas i Sanahuja.
  • Jaume Fàbregas Saigí (a) Arnau o Arnal.
  • Magí o Isidre o Josep Mallorquí Porta (a) Blé. (Un dels tres)
  • i molts més...

«Valls hasta ahora ha sido el pueblo privilegiado, el semillero de esta clase de artistas, peró lo mas chocante es que los de Valls no pueden hacer un castell por entero, ni ningún otro pueblo puede lograrlo tampoco. La Riera, Tarragona, Torredembarra y algún otro pueblo prestan sus hombres hasta los terceros, como si dijeramos el primer cuerpo de la torre, y los de Valls concluyen. Sin estas circuntancias dificilmente se haria uno con toda perfección». (El meravellós trienni casteller 1851-1853 per Lluís Solsona i Llorens a la revista Foc Nou, núm. 41. Ed. Colla Joves Xiquets de Valls.- Crónica de Valls, 20.10.1923)

-----------------------------

 

Segle XX


El primer TRES DE NOU amb folre del segle XX
26 d'octubre de 1986. Valls. Festes de Sta. Úrsula.

 Baixos:       Josep Serrano, 30 anys, Rafel Sans, 32 anys, Jordi Balañà, 34 anys. 
Segons:      Joan Benedicto (a) Creus,  22 anys,  Fernando Porcel, 30 anys,  Joan Expòsito, 34 anys. 
Terços:        Adolfo Martinez, 32 anys, Jordi Saperas, 28 anys,  Joan Pallarès, 38 anys. 
Quarts:        Josep Ma. Estil·les, 30 anys, Salvador Ramon (a) Salvadoret, 26 anys,  Magí Güell, 27 anys. 
Quints:        Frederic Gormaz (a) Fede, 20 anys, Tomàs Gormaz (a) Tomasin, 24 anys,  Lluís Güell, 21a. 
Sisens:       Jordi Muñoz, 12 anys, Sergi Roig, 15 anys,  Francesc Pallarès, 12 anys. 
Dosos:        Miquel de Haro (a) Miguelin, 11 anys,  Pedro Baena, 13 anys. 
Aixecador: Pere Rico, 8 anys. 
Anxaneta:  Pedro de Haro (a) Ito

Cap de Colla: Julià Bascuñana Quirós (a) Bascu (46 anys)
-----------

 

 

El primer TRES DE VUIT carregat del segle XX
4 de setembre de 1934. Torredembarra. Festa Major de Sta. Rosalia. Castell carregat amb destresa i agilitat admirables. Mentre baixava l’enxaneta seguit de l’aixecador, i començaven a desfer-se els dosos, un balandreig insospitat feu caure tot d’una el castell, enmig d'un entusiasme indescriptible. (42
)

Segons:  Ramon Fontanilles Serra “Ramon de Fontanillas”,  Alfons Magrané  “El Xato” i  Ciril de BigorraTerços:               Jaume Pairot, Joan Mora i Antón Domingo “Fuguet”  
Quarts:               Ramón Solé, Josep Isern i Salvador Isern
Quints:               Salvador Rius, Daniel Fabregas i Pere Fabra “Llorençó 2n”   
Dosos:               Ramon Figueras “Les Mules” i Manuel Odina “Pigadet” 
Aixecador:        Agustí Vallverdú “Correuet”
Anxaneta:          Pepito Fabra “Llorençó 3r”.

Cap de Colla::Ramon Barrufet Fàbregas (a) el Blanco (52 anys)
---------

 

El tercer TRES DE VUIT els primers carregats a VALLS del segle XX.
Diumenge, 21 d'octubre de 1951, el primer a Valls. Fires de Santa Úrsula:

Baixos:        Josep Maria, Joan Pujol i Àngel Iglesias. 
Segons:        Ramon Pallarès “Titànic”, Joan Monné “Mora” i Ramon de Fontanillas.
Terços:        Joan Coll, Antoni Domingo “Fuguet" (Cap de Colla), Llorenç Fabra “Llorençó".
Quarts:         Josep Isern “Muntanyès”, Salvador Rius i Jordi Fabra “Llorençó”. 
Quints:          Isaac Rubió, Alfons Sànchez i Diego Invernón. 
Dosos:          Lluís Lirón i  Francesc  Valverde “Paquito”.
Aixecador:   Rafael Porcel "Conejo"
Anxaneta:    Llorenç  Invernón ”Nico

Cap de Colla: Anton Domingo Baldrich (a) Fuguet (40 anys)
----------

 

El quart TRES DE VUIT els primers carregats a VALLS del segle XX.
Dilluns, dia 22 d’octubre de 1951, el segon a Valls. Fires de Santa Úrsula.

Baixos:        Josep Maria, Joan Pujol i Àngel Iglesias. 
Segons:       Ramon Pallarès “Titànic”, Joan Monné “Mora” i Eduard Vallès, de l'Arboç. 
Terços:        Joan Coll,  Antoni  Domingo “Fuguet” (Cap de Colla), Llorenç Fabra “Llorençó”. 
Quarts:        Josep Isern “Muntanyès”, Salvador Rius i Jordi Fabra “Llorençó”. 
Quints:         Isaac Rubió, Alfons Sànchez i Diego Invernón. 
Dosos:         Lluís Lirón i  Francesc Valverde “Paquito"
Aixecador:  Rafael Porcel "Conejo"
Anxaneta:   Llorenç Invernón ”Nico

Cap de Colla::Anton Domingo Baldrich (a) Fuguet (40 anys)
----------

 

El primer TRES DE VUIT
24 d’octubre 1976. Valls, Fires de Sta. Úrsula. Ha trigat 42 anys en ser descarregat d'aquell 1934.

Baixos:                   Rafel Sans, Salvador Bordas “Salvet”, Joan Oliver. 
Segons:                  Albert Baldrich, Francesc Sànchez “Siscu”,  Jordi Crusells. 
Terços:                    Àngel Ruiz “Angelet”,  Ramon Benedicto “Creus”, Francesc Rafí.
Quarts:                    Joan M Ventura, Magí Güell, Antonio Molina. 
Quints:                    Salvador Ramon “Salvadoret”, Tomàs Gormaz “Tomasin”, Manel Espin. 
Dosos:                    Frederic Gormaz “Fede”, Lluís Güell. 
Aixecador:             Andrés Garcia “Andresin”. 
Anxaneta:              Gerónimo Garcia “Momo

Cap de Colla: Isaac Rubio Ruiz (42 anys)
----------

 

El Primer QUATRE DE NOU net
30 d'agost de 2000. Vilafranca. Diada de Sant Fèlix . El segon del segle XX. 

Baixos:         Ferran Garcia “Fernando”, Antonio Hernàndez, del Pont d’Armentera, Joan Maria      Mestre,  Adolfo Garcia. 
Segons:        Josep Maria Queralt, Manel Lòpez “Manel del Vendrell”, Josep M Garcès “Pep Maño”, Francesc Inglès “Quico de Cabra”
Terços:         Salvador Ramon “Salvadoret”, Josep Ma Estil·les , Pere Rico,  Frederic Gormaz “Fede”. 
Quarts:         Jordi Muñoz,  Andrès Garcia “Andresin”, Miquel de Haro “Miguelin”, Tomàs Gormaz “Tomasin” (Cap de Colla). 
Quints:         Jesús Romero, Jordi de Haro, Antonio Quiròs “Xixo”, Pedro de Haro “Ito”. 
Sisens:          David Guirado, Joel Trinidad, Jonathan Arroyo, Helena Llagostera.
Dosos:          Jose  Smith “Josu”, Doribel Beriguete “Dori”
Aixecador:   Arantxa Macías. 
Anxaneta:    Jordi Garcia “Jordiet”

Cap de Colla:Tomàs Gormaz Grimaldos (a) Tomasin (38 anys)

Els Minyons de Terrasa foren els primers del segle XX en descarregar aquest castell per les Fires de St. Narcís a Girona l'octubre de 1998

----------------------

 

El Primer QUATRE DE NOU amb folre
Concurs de castells de Tarragona, 1992. 

Baixos:         Paco Guerra Moruno, Jordi Balaña Vidal, Rafael Sans Parés, Adolfo  Garcia Garcia. 
Segons:       Joan Pallarès Bové, Fernando Porcel Tenorio, Didac  Cañamero Quirós “Diego”, Francisco Casado López. 
Terços:        Jordi Saperas Mercadé,  Antonio Vallès Navarro, Josep M Garcés Folguerias “Pep Maño”, Joan Cruz Pèrez. 
Quarts:        Salvador Ramon Anglada “Salvadoret”, Isaac Rubio Caro, Lluís Güell Leal, Josep M Estil·les Clofent. 
Quints:        Tomàs Gormaz Grimaldos, Andrés Garcia Escudero “Andresin”, Miguel de Haro Martínez “Miguelin”, Òscar Peris Rodenas “Peris”. 
Sisens:         Pedro de Haro Martínez “Ito”, Pedro Rico Escribano, Ernest Ferrer Calzada, Isabel Martínez del Corral. 
Dosos:         Josan Jose Carrasco Campos, Sandra Martínez Concernau.
Aixecador:  Jordi Pallarès Serra. 
Anxaneta:   Joan Forès Cruz

Cap de Colla: Frederic Gormaz Grimaldos (a) Fede (26 anys)
-----------

 


-----------
El Primer QUATRE DE VUIT amb el pilar de sis al mig
15 d'octubre de 1998. El Vendrell. Fira de Sta. Teresa. 

Baixos:         Joan M Mestre,  Adolfo Garcia, Ferran Garcia “Fernando”, Dani Vallverdú.
Segons:       Josep M Estil·les, Salvador Ramon “Salvadoret”, Josep M Queralt, Manel Lòpez “Manel del Vendrell”. 
Terços:        Tomàs Gormaz “Tomasín”, Pere Rico, Isaac Rubio, Jordi Muñoz
Quarts::       Antonio Quirós “Xixo”, Jordi de Haro, Pedro de Haro “Ito”, Xavi Llach. 
Quints:         Joel Trinidad, Helena Llagostera, Ivan Andrés Cristino “Andy”, Antonio Guirado. 
Dosos:          Jonathan Arroyo, Xavi Sànchez. 
Aixecador:: Júlia. 
Anxaneta:   Doribel Beriguete “Dori

El Pilar  

Baix:             Antonio Hernàndez, del Pont d’Armentera. 
Segon:         Josep Garcès “Pep Maño”. 
Terç:             Frederic Gormaz “Fede” 
Quart:           Miquel de Haro “Miguelin”. 
Aixecador:   David Guirado. 
Anxaneta:    Júlia

Cap de Colla: Francesc Fabra Jurado (a) Quico Fabra (31 anys)

El primer descarregat del segle XX fou pels Castellers de Vilafranca el dia 8 d'octubre de 1995 a Gelida Foto: Macs
--------------------------

 

El primer QUATRE DE VUIT de la “Revifalla Castellera” del segle XX
30 d’agost de 1933. Vilafranca del Penedès. Festa Major de Sant Fèlix

Baixos: Josep Madurell (a) Cuverenc, Lluís Batalla (a) Arnau, Lluís Robusté (a) Tresons, Emeteri Fàbregas (a) Escolà. 
Segons: Ramón Fontanillas Serra,(Pare d'en Cinto i Ramon), Alfons Magrané, Julià Suau, de l’Arboç,  Joan Segalà (a) Peñero, del Milà. 
Terços: Felip Figuerola (a) Mateuet, Joan Fontanillas, Jaume Pairot, Antoni Domingo (a) Fuguet (que serà el Cap de Colla després de la guerra civil) 
Quarts: Josep Isern i Salvador Isern (a) els Montañesos, Llorenç Fabra (a) Llorençó 1r, Joan Figueres (a) Les Mules 1r., del Pla de Sta. Maria 
Quints:  Llorenç Fabra (a) Llorençó (Pare), Pere Fabra (a) Llorençó 2n., Fermí Pradies, Salvador Rius. 
Dosos:   Ramon Figueras (a) Les Mules 2n., del Pla de Sta. Maria, Manel Odina (a) Pigadet
Aixecador:  Agustí Vallverdú (a) Correuet 
Anxaneta:  Pepito Fabra (a) Llorençó 3er.

Cap de Colla: Ramon Barrufet Fàbregas (a) el Blanco (51 anys)
----------

 

 

El QUATRE DE VUIT de la represa
15 d’agost de 1975. La Bisbal del Penedès. Festa Major. 

Baixos:        Antoni Naveros, Artemi Farré, Salvador Bordas “Salvet” (Muxerra), Pau Granero. 
Segons:        Francesc Sànchez “Siscu”, Francesc Estil·les “Siscu”, Jordi Crusells (Muxerra), Joan Llorach (Muxerra). 
Terços:        Àngel Ruiz “Angelet” (Muxerra),  Josep Maria Estil·les,  Joan Oliver, Ramon Benedicto “Creus” (Muxerra) 
Quarts:        Francesc Capel (Muxerra), Antoni Sànchez,  August Rodriguez,  Joan Maria Ventura. 
Quints:       Josep Molina, Manel Espin, Salvador Ramon “Salvadoret”, Tomàs Gormaz “Tomasin”. 
Dosos:        Frederic Gormaz “Fede”, Lluís Güell. 
Aixecador: Joaquim Ortiz. 
Anxaneta:  Jeroni Garcia.

Cap de Colla :Isaac Rubio Ruiz (41 anys)
-----------

 

 

El primer CINC DE VUIT del  segle XX
21 d'octubre de 1981. Valls. Fires de Santa Úrsula.

Baixos:         Salvador Bordes Duch (a) Salvet, Joan Oliver Martínez, Jordi Balañà Vidal, Ignasi Urquia Benaiges, Joan J.Expòsito Jurado 
Segons:    Joan Inglès Queralt, de Cabra del Camp, Albert Baldrich Garriga, Francesc Sànchez Català (a) Siscu, Jacint Fontanillas Subielos, Joan Pallarés Bové 
Terços:        Josep M Estil·les Clofent, Francesc Rafí Aldana, Magí Güell Leal, Salvador Ramon Anglada (a) Salvadoret, Joan R. Toda Forné. 
Quarts:          Tomàs Gormàz Grimaldos (a) Tomasín, Joan C. Muñoz Sànchez,  Frederic Gormaz Grimaldos (a) Fede,  Manel Espin Marin, Fernando Garcia Escudero. 
Quints:      Joaquin Fernàndez Ortiz, Manel Torreblanca Ramirez,  Lluís Güell Leal, Manolo López Fernandez,  Francesc Fabra Jurado (a) Quico Fabra. 
Dosos:          Gerónimo Garcia Escudero (a) Momo,  Andrés Garcia Escudero (a) Andresin, Fermin Romero Luna, Jesus Romero Segovia.
Aixecadors:Antonio Garcia Escudero (a) Toyo, Miquel de Haro Martínez (a) Miguelin 
Anxaneta:    Pedro Baena Lara (a) Pedrito

Cap de Colla: Jordi Crusells Porta (48 anys)
---------------------

 

El primer DOS DE NOU amb folre i manilles
15 d'octubre de 2000. El Vendrell. Fires de Sta. Teresa. 

Baixos:    Joan Maria Mestre i Adolfo Garcia. 
Segons:  Didac Cañamero “Diego” i Ferran Garcia “Fernando”. 
Terços:   Josep Maria Estil·les i Joan Barquet.
Quarts:   Salvador Ramon “Salvadoret” i Frederic  Gormaz “Fede”. 
Quints:    Pere Rico, Andrés Garcia “Andresín”. 
Sisens:     Pedro de Haro “Ito” i  Jordi de Haro . 
Dosos:     David Guirado i Marta Ferré. 
Aixecador: Tamara Macias. 
Anxaneta:  Jordi Garcia

Cap de Colla: Tomàs Gormaz Grimaldos (a) Tomasin (38 anys)
----------

 

El primer DOS DE VUIT amb folre
11 de setembre de 1984. Valls, Diada Nacional de Catalunya

Baixos:                     Paco Guerra i Rafel Sans.
Segons:                   Joan Expòsito i Fernando Porcel. 
Terços:                      Andreu Invernón i Joan Pallarès. 
Quarts:                     Magí Güell i Salvador Ramon “Salvadoret”. 
Quints:                     Joan Carles Muñoz i Tomàs Gormaz “Tomasin
Dosos:                       Fermin Luna i Andrés Garcia “Andresin”. 
Aixecador:               Pedro de Haro “Ito” 
Anxaneta:                Miquel de Haro “Miguelin

Cap de Colla: Jordi Crusells Porta (51 anys)


El primer descarregat fou a càrrec dels Nens del Vendrell en el Concurs de Tarragona del 1970
era el primer del segle XX
-----------                      

 

 

El primer PILAR DE SET amb folre
24 de juny de 1999. Valls. Festa Major de St. Joan. 

Baix:             Antonio Hernàndez, del Pont d’Armentera.
Segon:          Didac Cañamero “Diego.
Terç:             Josep Ma. Garcès “Pep Maño”. 
Quart:           Frederic Gormaz “Fede”. 
Quint:            Miquel de Haro “Miguelin”. 
Aixecador:    Marta Ferré. 
Anxaneta:     Arantxa Macias

Cap de Colla: Tomàs Gormaz Grimaldos (a) Tomasin (37 anys)

El primer descarregat fourealitzat pels Nens del Vendrell el dia 23 de novembre de 1969 al Vendrellera el primer del segle XX.
-----------

 

 

El primer PILAR DE SIS de la "Revifalla castellera" del segle XX carregat
31 d’agost de 1934 (l’endemà de St. Fèlix). Vilafranca del Penedès. Festa de St. Ramon. Dues fotografies diferents que demostren que el pilar està carregat sense fer l'aleta. Caigué en el moment de voler descarregar-lo, possiblement el casteller que va a segons oblidà de parar el castell amb el cap cobert, ja sigui amb una barratina ben ficada o bé amb un mocador fortament lligat. (43)

Fotografies manipulades pels detrectors d'aquest pilar volen demostrar que l'anxaneta no va posar els dos peus damunt les espatlles de l'aixecador. Si el lector es fixe una mica en la segona fotografia per l'esquerra veura que el peu dret el té ben posat damunt l'espatlla i al darrera li han dibuixat un altre peu que surt a fora.

Baix:              Josep Isern ”Muntanyès
Segon:          Alfons Magrané “El xato
Terç:              Salvador Pons “Xeroviu, també Xerrembec” del Vendrell
Quart:            Ramon Figueres “Les Mules
Aixecador:    Manel Odina “Pigadet
Anxaneta:     Pepito Fabra “Llorençó

Cap de Colla: Ramon Barrufet Fàbregas (a) el Blanco (52 anys)
-------------------------

 

El primer PILAR DE SIS de la represa
15 d'octubre de 1988. El Vendrell. Fira de Santa Teresa  Pilar descarregat després de 54 anys d’haver-lo carregat (1934)

 Baix:            Jordi Balañà. 
Segon:          Adolf Martinez (a) Adolfo. 
Terç:             Frederic Gormaz (a) Fede. 
Quart:          Tomàs Gormaz, (a) Tomasin
Aixecador:  Miquel de Haro (a) Miguelin. 
Anxaneta:   Jordi de Haro

Cap de Colla:Andreu Montserrat Guasch (45 anys)

El primer descarregat del segle XX fou fet pels Nens del Vendrell, el 21 de setembre de 1969

----------------------------

 

 

Segle XXI


El Primer TRES DE VUIT amb el pilar de sis al mig , carregat
9 novembre de 2008.L'Arboç. 50è Aniversari dels Minyons de l'Arboç 

Baixos:        Fernando Garcia, Joan M Mestre, Cristian Llorca.
Segons:      Manel Lòpez ”Manel del Vendrell”, Francesc Inglès, Quico de Cabra,  Joan Barquet. 
Terços:        Frederic Gormaz “Fede”, Antonio Quiros “Xixo”, David Guirado. 
Quarts:        Xavi Llach, Jesús Romero, Roger Roca. 
Quints:        Tamara Macias, Marta Ferré, Paloma de la Fuente. 
Dosos:          Dani Jiménez , Edu Cristino. 
Aixecador:   Marta Romero. 
Anxaneta:    Zoraida Pedrosa.

Pilar:                        
Baix:             Antonio Hernàndez, del Pont d’Armentera. 
Segon:        Josep Maria Queralt. 
Terç:            Pere Rico (Cap de Colla). 
Quart:          Miquel de Haro “Miguelin”. 
Aixecador:  Joel Chàvez. 
Anxaneta:   Marta Romero

Cap de Colla:Pere Rico Escribano (a) Rico (30 anys)
------------

 

El primer TRES DE VUIT amb el pilar de sis al mig, descarregat

16 de juliol de 2017 Torredembarra

Baixos: Enric Mallafré, Pau Cabanes, Jordi Climent Brunel
Segons: Francesc Ramon, Miquel Àngel "Micky", Edu Toda
Terços: Pere Rico, Basi, Jaume Galofré
Quarts: Miquel de Haro, Roger Roca, Carlos Giménez
Quints: Laia Torrell, Maria Torrell, Zoraida Pedrosa
Dosos: Aran, Ismail
Aixecador: Olaguer
Anxaneta: Anna

Pilar
Baix; Josep Gironés
Segon: Jaume Martí
Terç: Edu Cristino
Quart: Nerea Moreno
Aixecador: Ismail
Anxaneta: Olaguer

Cap de Colla: Francesc Ramon Anglada (43 anys)

------------------------

,

 

Segon QUATRE DE NOU net
30 d'agost de 2001. Vilafranca. Diada de Sant Fèlix.

Baixos:        Dani Vallverdú, Adolfo Garcia, Joan Maria Mestre, Antonio Hernàndez, del Pont d’Armentera  
Segons:       Josep Maria Queralt, Manel Lòpez “Manel del Vendrell”, Octavi Miró, Francesc Inglès “Quico de Cabra”. 
Terços:         Salvador Ramon “Salvadoret”, Joan Barquet, Pere Rico, Frederic Gormaz “Fede”. 
Quarts:         Jordi Muñoz, Andrès Garcia “Andresin”, Miquel de Haro “Miguelin”, Tomas Gormaz “Tomasin”. 
Quints:         Jesus Romero, Jordi de Haro, Pedro de Haro “Ito”, Antonio Quirós “Xixo”
Sisens:         Xavi Sànchez, Ivan A. Cristino “Andy”, Jonathan Arroyo, David Guirado. 
Dosos:         Josué Smith “Josu”,  Sandra Martinez. 
Aixecador:  Edu Cristino. 
Anxaneta:   Tamara Macias

Cap de Colla:Òscar Peris Ròdenas (a) Peris (27 anys)
-----------

 

 

Tercer QUATRE DE NOU net
i el PRIMER descarregat a Valls des dels inicis dels "castells de Valls" el 1813. Diada de Santa Úrsula, dia 27 d'octubre de 2013.

200 anys després del començament de tot plegat, la Colla Joves Xiquets de Valls acaba d'obsequiar al món casteller i a la ciutat de Valls el primer 4de9 descarregat  que mai (documentadament) cap de les dues colles l'havia assolit a la vila vallenca. A més dóna la coincidència que 30 anys abans, el 1983, la Colla era la primera del món casteller que intentava aquesta nova estructura al segle XX, no havent-se assolit. Degut a l'efemèride passem a relacionar tots els components d'aquest extraordinari 4de9:

Baixos:
 Antoni Hernàndez, del Pont d'Armentera, Aleix Garcia Fabra(besnet de Llorenç Fabra Vidal "Llorençó"), Ferran Garcia i Joaquin Murillo.
Segons: Quico de Cabra, Josep Maria Queralt, Miquel Àngel, de Tarragona, Cristian Llorca (22anys) de Rubí.
Terços: Tomàs Gormaz, (51anys), Fede Gormaz, Jaume Galofré (20anys), Pere Rico.
Quarts: Xavi Llach, Edu Cristino, Xixo Balañà, Miquel de Haro.
Quints: Roger Roca, Vero Ruiz, Marta Ferré (neta del cap de colla Isaac Rubio), Dani Jimenez.
Sisens: Mar Mateus, Zoraida Pedrosa, Laia Torrell (filla de l'Helena Llagostera, castellera i cap de colla), Gisela Cruz, (filla de Joan Cruz)
Dosos: José,  Xènia Climent (neboda de qui subscriu)
Aixecador: Ismail Argasuani
Anxaneta: Marta Romero (filla de Jesús Romero)
I, naturalment, tota la resta de la colla.

Cap de Colla: Jordi Guasch Ferrando
--------------

 

El Primer CINC DE NOU amb folre
30 d'agost de 2008. Vilafranca. Diada de St. Fèlix. 

Baixos:         Cristian Llorca, Joan Maria Mestre, Antonio Hernàndez, del Pont d’Armentera, Joan Molina, Antonio Moyano. 
Segons:       Didac  Cañamero “Diego”, Ferran Garcia ”Fernando”, Andreu Gassó, Jordi Guasch, Francesc  Invernón. 
Terços:        Joan Barquet, Francesc  Ramon, Josep Maria Queralt, Manel Lòpez “Manel del Vendrell”, Francesc Inglès “Quico de Cabra”. 
Quarts:          Antonio Quirós “Xixo”, Tomas Gormaz “Tomasin”, Pere Rico (Cap de Colla) David Guirado, Frederic Gormaz “Fede
Quints:          Dani Lara, Jesús Romero, Miquel de Haro “Miguelin”, Roger Roca, Xavi Llach. 
Sisens:         Helena Llagostera, Imma Jansà, Marta Ferré, Tamara Macias, Paloma de la Fuente. 
Dosos:         Edu Cristino, Dani Jiménez, Carlos Chica, Joel Chávez. 
Aixecadors:Zoraida Pedrosa, Laia Torrell Llagostera
Anxaneta:    Jóse Miguel Minyetty

Cap de Colla: Pere Rico Escribano (a) Rico (30 anys)
-----------

 

El segon CINC DE NOU amb folre
26 d'octubre de 2008. Valls. Fires de Sta. Úrsula. El primer descarregat a Valls el segle XXI. 

Baixos:       Cristian Llorca, Joan Maria Mestre, Antoni Hernàndez, Joan Molina, Antonio Moyano. 
Segons:      Didac Cañamero “Diego”, Ferran Garcia “Fernando”, Andreu Gassó, Jordi Guasch, Francesc Invernón. 
Terços:       Joan Barquet, Salvador Ramon “Salvadoret”, Josep Maria Queralt, Manel Lòpez “Manel del Vendrell”, Francesc Inglès “Quico de Cabra”. 
Quarts:       Antonio Quirós “Xixo”, Tomàs Gormaz “Tomasin”, Pere Rico (Cap de Colla)  David Guirado, Frederic Gormaz “Fede
Quints:       Dani Lara, Jesús Romero, Miquel de Haro “Miquelin”, Roger Roca,  Xavi Llach. 
Sisens:       Helena Llagostera, Imma Jansà, de Reus, Marta Ferré, Tamara Macias, Paloma de la Fuente. 
Dosos:         Edu Cristino, Dani Jiménez, Carlos Chica, Joel Chavez. 
Aixecadors: Zoraida Pedrosa, Laia Torrell Llagostera
Anxaneta:    Jose Miguel Minyetty

Cap de Colla: Pere Rico Escribano (a) Rico (30 anys)
----------

 

 

El primer SET DE VUIT 
realitzat al Vendrell, el 3 de juny de 2012. Fotografia arxiu cjxv.

Cap de Colla:Pere Rico Escribano
--------------------

 

El NOU DE SET
3 d'agost de 2008 a Tallinn (Estonia). Un castell descarregat per la Colla el segle XIX, inèdit  el segle XX i el primer descarregat el segle XXI. Realitzat amb tres enxanetes. 

Baixos:         Cristian Llorca, Joan Ma. Mestre, Antonio Hernàndez, del Pont d’Armentera, Antonio Moyano, Juli Casas, Aleix Garcia, Anton Guasch, Jordi Domingo, Paco Guerra.
Segons:        Joan Velilla “Juanele”, Francesc Invernón, Salvador Ramon “Salvadoret”, Francesc Ramon, Frederic Gormaz “Fede”,  Tomàs Aracil, Joan Martínez, Dani Casas, Jordi Pallarès. 
Terços:         Miquel de Haro “Miguelin”, Xavi Llach, David Guirado, Antonio Quirós “Xixo”, Tomàs Gormaz, Pere Rico (cap de colla), Jesús Romero, Jonathan Arroyo, Raúl Guerra. 
Quarts:        Verònica Ruiz, Paloma de la Fuente, Marta Ferré, Helena Llagostera, Imma Jansà, Miguel Arroyo, Ingrid Cano, Dani Lara, Roger Roca. 
Dosos:          Edu Cristino, Dani Jimenez, Joel Chàvez, Carlos Chica, Tamara Macias , Rocio Pedrosa. 
Aixecadors:Aitor Pozo, Marta Romero, Maria  Torrell Llagoster. 
Anxanetes: Jóse Miguel Minyetty, Laia Torrell Llagostera, Zoraida Pedrosa.

Cap de colla: Pedro Rico Escribano (a) Rico (30 anys).

Informació faciliatada pel cap de colla

.---------------------

 

El NOU DE VUIT
el primer descarregat per la Colla al Concurs de Castells de Tarragona el dia 7 d'octubre de 2012. Realitzat amb tres anxanetes fent l'aleta alhora. Foto Marc Lladó.

L'estructura del tres al mig: 
baixos: Ferran Garcia, Antonio Hernàndez, Joaquim Murillo.
segons: Josep Ma Queralt, Manel López "Manel del Vendrell",  Cristian Llorca.
terços: Pere Rico, David Guirado, Fede Gormaz.
quarts: Miquel de Haro, Edu Cristino, Xavi Llach.
quints: Dan Jiménez, Marta Ruiz, Carles Chica.

Dos de vuit exterior darrera de Josep Ma Queralt:
baixos: Raul Guerra i Gabriel Duch
segons: Francesc Invernon i Joan Martínez "jove"
terços: Àlez i Tomàs Gormaz
quartss: Dani Lara i Roger Roca
quints: Tamara Macias i Marta Cañamero
dosos: Neus Tondo i Laia Torrell Llagostera
aixecador: Ismail Argasuanii 
anxaneta: Aimé

Dos de vuit exterior darrera Manel López Candaliza "Manel del Vendrell":
baixos: Jordi Aubia i Joan Ma Mestres
segons: Andreu Gassó i Quico de Cabra
terços: Antonip Quirós "Chicho" i Jordi Guasch
quarts: Jesús Romero "negre" i Jordi de Haro
quints:Veronica Ruiz i la Mercé
dosos: Maria Torrell Llagostera i la Luz
aixecadorr: Quim Torell Llagostera 
anxaneta: Sentosa

Dos de vuit exterior darrera Cristian Llorca:
baixos: Antonio Cobo i Juli Casas
segons: Miquel Àngel de Tarragona i Francesc Ramon
terços: Joan Barquet i Jaume Galofré
quarts: Andi i Roger Ventura
quints: Helena Llagostera i la Gisela Cruz
dosos: Xènia Climent i Mar Mateus 
aixecador: José 
anxaneta: Marteta Romero

Cap de Colla: Pere Rico Escribano.
                                   
Font: Jordi Guasch, Tamara Macías

--------------------------------

 

El DOTZE DE SET
9 de novembre de 2008. L'Arboç. 50è Aniversari dels Minyons de l'Arboç.  Castell  descarregat per la Colla el segle XIX,  inèdit el segle XX  i el primer descarregat el segle XXI. Realitzat amb quatre anxanetes.

Baixos:         Paco Guerra, Cristian Llorca, Javi Caelles, de Reus,  Aleix Garcia, Antonio Hernàndez, del Pont d’Armentera, Joan Ma. Mestre, Anton Guasch, Antonio Moyano, Joan Fàbregas, Adolfo Garcia, Juli Casas, Marc Guasch. 
Segons:       Fernando Garcia, Juan Cruz, Joan Martínez, Tomàs Aracil, Joan Velilla “Juanele”, Josep M Queralt, Joan Barquet, Francesc Inglès, Quico de Cabra, Joan Molina, Marc Duch, de Molins de Rei, Dani Casas, Andreu Gassó. 
Terços:       Pere Rico (cap de colla), Jordi Pallarès,  Sergi Fontanillas, Jordi Guasch, Raúl Guerra, Antonio Quirós “Xixo”,  Frederic Gormaz “Fede”, Xavi Llach, David Guirado, Joan Casals, Carlos Garcia, d’Alcover, Jonathan Arroyo. 
Quarts:        Roger Roca, Eva Guerra, Imma Jansà, de Reus, Victor Borràs, de Reus, Mercè Palomar, Miguel Arroyo, Helena Llagostera, Dani Lara, Ingrid Cano, Paloma de la Fuente, Jesús Romero, Miguel de Haro “Miguelin”. 
Dosos:          Tamara Macias, Edu Cristino, Marta Ferré, Joel Chàvez, Dani Jimènez, Rocio Pedrosa, Carlos Chica, Carol Garcia. 
Aixecadors:    Dam Harry Bueno, Aitor Pozo, Marta Romero, Maria Torrell Llagostera. 
Anxanetes:     Luz Villamizar, Laia Torrell Llagostera, Zoraida Pedrosa, Jóse Miguel Minyetty 

      Cap de Colla: Pere Rico Escribano (a) Rico (30 anys)
I
nformacio Facilitada pel cap de colla i Jordi Guasch
-------------------

 

El primer DOS DE VUIT net “carregat”
24 d'octubre de 2004. Valls, Diada de Santa Úrsula. 

Baixos:         Jordi Domingo “Ca la Gallineta” i  Antonio Hernàndez, del  Pont d’Armentera. 
Segons:       Josep Maria Queralt i Manel Lòpez “Manel del Vendrell 
Terços:        Joan Barquet i Frederic Gormaz “Fede”. 
Quarts:        Pere Rico i Miquel de Haro  “Miguerlin”. 
Quints:         Marta Ferré Rubio i David Guirado.
Dosos:          Mercé Palomar  i Edu Cristino. 
Aixecador:  Dani Lara. 
Anxaneta:   Melodi Cristino

Cap de Colla: Francesc Sànchez Català (a) Ciscu (57 anys)


La primera colla en descarregar-lo fou els Castellers de Vilafranca, el dia 1 de novembre de 2010 a Vilafranca era el primer del segle XX i XXI .
Foto: Robert Ramos

La segona colla en descarrregar al castell de vidre fou:

El primer DOS DE VUIT net, descarregat i a Valls des dels inicis dels castells.

(foto: Roser Giner) 10 de setembre de 2017

Baixos: Jordi Climent Brunel i Eduard Panadero
Segons: Miquel Àngel Diaz "Micki" i Jaume Martí
Terços: Francesc Ramon i Jaume Galofré
Quarts: Pere Rico i Edu Cristino
Quints: Nerea Moreno i Laia Torrell
Dosos: Xosep i Ismail
Aixecador: Oleguer
Anxaneta: Anna Torrell

i tota la resta de la Colla Joves Xiquets de Valls

Cap de Colla: Francesc Ramon Anglada (43 anys)

-------------------------

El primer PILAR DE VUIT amb folre i manilles carregat
El 27 d'octubre de 2013 per la Fira de Santa Úrsula, a Valls.

Baix:Joaquin Murillo. 
Segon Joan Barquet; 
Terç Diego Cañamero; 
Quart Cristian Llorca (22anys) de Rubí; 
Quint Basi (Basi Perez, del Vendrell)
Sisè Marta Ferré; 
AixecadorMarta Romero
Anxaneta  Anna Torrell.
i, naturalment, tota la resta de la Colla.

Cap de Colla Jordi Guasch Ferrando

-----------------------------

El primer PILAR DE VUIT amb folre i manilles, descarregat de l'època moderna.

10 de setembre de 2017

Baixos: Jordi Climent Brunel
Segon: Joan "Jove"
Terç: Diego Cañamero Quirós
Quart: Jaume Martí
Quint: Edu Cristino
Sisé: Nerea Moreno
Aixecador: Ismail
Anxaneta: Oleguer

i tota la resta de la Colla.

Cap de Colla: Francesc Ramon Anglada (43 anys)

----------------------------------------------------

El primer 3de9 sense folre, carregat per la Colla a l'època moderna i el tercer de la història fet a Valls. El segon va ser, per uns minuts abans, la Colla Vella.El primer de l'època antiga es va aconseguir el 1851 a Tarragona pels Menestrals de La Roser. L'últim bastit per la Colla Joves amb el nom antic de Colla Nova va ser el 1881 a Tarragona, ara fa 138 anys.

"La Mare dels Castells", l'essència.

27 d'octubre de 2019

Baixos:  Jordi Climent "Jordiet", Ferran Garcia, Oswaldo
Segons: Miquel Àngel Díaz "Micky", Jaume Martí, Eduard Toda
Terços: Fede Gormaz, Pere Rico, Francesc Ramon Anglada
Quarts: Edu Cristino, Basi Perez, Oriol Aguilar
Quints: Zoraida Pedrosa,  Ismail Argasuani, Laia Torrell
Sisens: Nerea Morerno, Anna Torrell, Ismael
Dosos: Olaguer, Morana
Aixecador: Amaya
Anxaneta: Sara

i TOTA LA RESTA de la Colla

Cap de Colla: Francesc Ramon Anglada (45 anys)

------------------------------------------------------

 

 

MOLT IMPORTANT !
Hem de tenir en compte la resta dels castellers que formen la COLLA dels MENESTRALS-LA ROSER-NOVA-MUXERRA-JOVES perquè sense ells seria impossible aconseguir aixecar castells humans. Evidentment, seria complicat detallar de cada castell tots els components que participaven en aquella construcció.

 

--------------------------------------------------

 

 

Castells inèdits a la història dels castells humans
i que s'han aconseguit realitzar-los

Dos de Nou amb folre. El primer, carregat segle XXI. Castellers de Vilafranca, Diada de St. Fèlix 2005.
Dos de Nou amb folre i Manilles El primer, descarregat segle XX. Colla Vella dels Xiquets de Valls: Sta. Úrsula 2000.
Tres de Deu amb folre i manilles. El primer, descarregat segle XX. Minyons de Terrassa: 22 novembre 1998.
Tres de Nou amb folre i pilar de 7 al mig El primer, descarregat XXI Castellers de Vilafranca: 31 d'agost 2009.
Tres de Vuit amb el pilar de 6 al mig El primer, descarregat segle XXI. Castellers de Vilafranca: Any 2006.
Tres de Set amb el pilar de 5 al mig El primer, descarregat segle XX. Castellers de Vilafranca: 10.08.1996
Cinc de Set amb el pilar de 5 al mig El primer, descarregat segle XXI. Castellers de Vilafranca: 19.04.2008
Quatre de Deu amb folre i manilles El primer, descarregat segle XXI. Minyons de Terrassa, Terrassa. Novembre 2015

------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Castells pendents d'aixecar realitzats el segle XIX.


El Quinze de Vuit. .Aconseguit per les colles de Valls.
El Quatre de Vuit aixecat per baix. Aconseguit per les Colles vallenques.
El Pilar de Set net.  Aconseguit per les colles vallenques.
El Pilar de sis, sense cap mà. Aconseguit per les colles de Valls.
El Pilar de sis, caragirats. Aconseguit per les colles de Valls.

 

 

 

Els castells humans són: art efímer

 

 

Font documental:

Qui necessiti les fonts documentals pot demanar-les a

jclif@elcasteller.cat

 

Joan Climent

acutalitzat, setembre 2017
actualitzat, novembre 2019