El Casteller
.cat

 

 

Inici

personatges

 

 

Premi periodístic
Joan Ventura Solé

creat per la Colla Joves Xiquets de Valls,
la colla liberal-republicana-progressista

 

Premi Isidre de Rabassó
 creat per la Colla Vella,
 la colla carlina

 

ciberquadern d'història

 

 

Link "el casteller.cat"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicat a la Revista La Planenca, del Pla de Santa Maria,, núm. 26*2007-2008

 

 

Joan i Ramon Figueras (àlies) Les Mules

 

 

(a)

En aquesta fotografia podem observar al Joan, de 18 anys (23.5.1915), el primer dret per l’esquerra del lector, i el Ramon, de 12-13 anys aprox. a la segona fila, el segon per l’esquerra.

Canalla de la Colla Nova dels Xiquets de Valls

 

Aquí els veiem amb la Copa dels Guanyadors del Concurs de Castells a Tarragona del 1933:
Joan Figueras (a) les Mules, Joan Monné (a) Mora, Salvador Isern (a) Muntanyès, Roc Cartañà, Ramon Figueras (a) les Mules,, Pere Fabra (a) Llorençó, Fermí Pradies,  Agustí Vallverdú, Francesc Boada (a) Tirano i Pepito Fabra (a) Llorençó

Joan i Ramon van ser dos castellers que van anar amb la Colla Nova (Joves) Xiquets de Valls abans i després de la guerra començada per Franco.

Fills del vallenc  Antonio Figueras (a) Les Mules, de professió pastisser, resulta que, pels anys 30, el cap de colla Ramon Barrufet Fàbregas (a) el Blanco veié que aquests dos xiquets tenien “pasta” de ser bons castellers. Va insistí tant a l’Antonio que no li va saber dir que no. El Blanco no s’hauria equivocat.  Abans de continuar hem de dir que l’Antonio Figueras tingué sis fills: l’Anton, que el van matar els nacionals, la Teresina, morir després de la guerra, en Josep, en Joan (casteller), la Pilar i en Ramon (casteller).

Hem de manifestar que la Colla Nova dels X. de V. quan s’instaurà la II República a Catalunya per sufragi universal amb Francesc Macià com a President i, més tard, amb Lluís Companys, el poble considerà a aquesta colla com la colla republicana i liberal com ja ho havia estat el segle XIX. A més, els seus dirigents ho proclamaven als quatre vents. Només cal veure els diaris de l’època. Aquest fet portaria a Franco, quan guanyaria la seva guerra,  i a través dels seus alcaldes feixistes a perjudicar greument a aquesta agrupació castellera. Dit això....continuem....

 

(b)


El 27 d’agost de 1933 es carregaria a l’Arboç el 4de8. Per la importància que tingué sortiria publicat a primera plana de La Vanguardia. Era una fita important, però no suficient pel que vindria més endavant. En Joan Figueras (a) Les Mules pujaria a quarts d’aquest castell i en seu germà petit en Ramon, a dosos.

(c)

El 30 d’agost de 1933, per St. Fèlix a Vilafranca es descarregaria el primer 4de8 podríem dir des d’aquells primers anys del segle XX i de la renaixença castellera. Els dos germans Joan i Ramon  pujarien en els mateixos llocs que el castell de l’Arboç. Havien fet una proesa històrica.

(d)

L’any següent el 1934, el dia 31 d’agost, també a Vilafranca, es carregaria el primer Pilar de Sis del segle XX. Ramon Figueres (a) Les Mules anava a quarts.

Els components del pilar de sis carregat de la Colla Nova dels Xiquets de Valls foren:

Baix:                Josep Isern ”Muntanyès”                                                    
Segon:             Alfons Magrané “El xato”,                                                 
Terç:                Salvador Pons “Xeroviu, també Xerrembec” del Vendrell
Quart:              Ramón Figueres “Muletes”                                               
Aixecador:      Manel Odina “pigadet”                                                       
Anxaneta:       Pepito Fabra “Llorençó”

 

(e)

Finalment el mateix 1934 i, l’any següent, el 1935, per la Festa Major de Torredembarra, es carregaria per primera vegada al segle XX el 3de8 pujant a dosos en Ramon Figueras. Hem observat que en la configuració d'aquests castell no hi era en Joan:

Segons:          Ramon Fontanilles Serra,  Alfons Magrané “El Xato” i Ciril de Bigorra
Terços:           Jaume Pairot, Joan Mora i Antón Domingo Baldrich (a) “Fuguet”     
Quarts:            Ramón Solé (a) Escolanet, Josep Isern i Salvador Isern      
Quints:            Salvador Rius, Daniel Fabregas i Pere Fabra (Llorançons)    
Dosos:            Ramon Figueras (a) Les Mules  i Manuel Odina (a) Pigadet                         
Aixecador:      Vallverdú “El xic del correu”
Anxaneta:       Pepito Fabra “Llorançó”.

Fins aquí un petit resum a tall d’exemple de com els germans Figueras van estar ven implicats amb la Colla republicana.

Passada la guerra del 1936-1939 el feixisme obligaria novament a fer la mili a molta gent republicana. En Joan i Ramon serien destinats a Melilla per una llarga temporada. D’aquesta manera quedaven desvinculats dels castells.                                                                                                                                


(f)

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Joan i Ramon Figueras

                   

(g)

Joan Figueras (a) Les Mules

Quan el Joan acabaria el servei militar, el 1942 coneixeria a la Montserrat Domènech i tres anys després es casarien. Viurien a Valls. Joan era de professió ferrer. Per casa seva hi passaven molts animals per a les seves mans.

A partir del casament el 1954 en Joan aniria deixant els castells poc a poc fins que amb la Montserrat marxarien de Valls per anar a viure a Figuerola. Seguiria amb la seva  professió de ferrer, on hi continuarien passant molts animals per ferrar.

El 1945, el seu germà Ramon Figueras (a) Les Mules marxaria a treballar i a viure a Barcelona. D’aquesta manera deixava per sempre més els castells. A Barcelona es casaria, tindria una filla i pels voltants dels anys 70 en Ramon ens deixaria per sempre més.


(h)

                                  

 

 

 

 

 

 

El 27 de juliol de 1975 a Figuerola del Camp hi va actuar la Colla Joves (Nova) Xiquets de Valls. Entre altres castells que aixecaria la Colla, es faria un quatre de sis, on hi pujaria a segons el nostre amic Joan Figueras (a) Les Mules a l’edat de 60 anys. Hauria estat, de ben segur, l’últim castell de la seva vida. Tot una proesa.


(i)

                                                          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aquí veiem al Joan pujant a segons

 

Finalment i definitivament cap els anys 80 en Joan i la Montserrat es desplaçarien a viure per sempre més al Pla de Sta. Maria.  Aquest canvi de residència hauria estat per motius de jubilació del ferrer i casteller.

Ambdós varen tenir un fill Ramon Figueres Domènech, que no va ser casteller i que es casaria amb una planenca molt famosa, la perruquera Montse, una noia fantàstica.

Que deu tenir el Pla que enganxa? Agrair a la seva vídua, la Montserrrat Domènech, la seva hospitalitat i per les atencions, informacions i documentacions rebudes per part del qui subscriu.

Fins aquí una petita història d’uns castellers que van néixer a Valls i van acabar un, a Barcelona, i, l'altre, al Pla de Sta. Maria.

 

 

Font documental

(a) còpia fotografia, col·lecció particular.
(b) La Vanguardia, 03.09.1933
(c) autor desconegut.
(d) fotografia extreta del Món Casteller, de Rafael Dalmau Editors.
(e) fotografia de Lluís Solsona Llorens.
(f,g,h,i,j) família Figueras-Montserrat.

 


                                               4 de novembre de 2007jcf.