El Casteller
.cat

 

 

 

Inici

personatges

 

 

Premi periodístic
Joan Ventura Solé

creat per la Colla Joves Xiquets de Valls,
la colla liberal-republicana-progressista

 

Premi Isidre de Rabassó
 creat per la Colla Vella,
 la colla carlina

 

ciberquadern d'història

 

 

Link "el casteller.cat"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Josep Anselm Clavé, compositor

"Els Xiquets de Valls"

 

 

   

Detall del Monument de Josep Anselm Clavé. Valls

 

Josep Anselm Clavé i Camps nascut i mor a Barcelona el 21 d’abril de 1824 i el 25 de febrer de 1874 respectivament  a l’edat de 50 anys. Fou músic, escriptor, poeta i polític. Fill d’un menestral fuster que s’arruïnà als disset anys es guanyava la vida cantant per cafès i tavernes acompanyant-se a la guitarra. Políticament milità al partit republicà. El 1843 prengué part en la revolta contra el general Espartero i el 1845 fou reclòs a la Ciutadella de Barcelona. Projectà de sostreure els obrers de l’ambient miserable de les tavernes on se solien reunir i d’unir-los en societats corals. Adquirí nocions de violí, de flauta i de teoria musical i compongué melodies. L'èxit l’encoratjà a organitzar, el 1845, una agrupació musical amb el nom de L’Aurora. Nom que més endavant el canviaria diverses vegades coneixen-se finalment com el Cors de Clavé.

Clavé componia la lletra i música de les seves cançons. Aquesta, de melodia fàcil i encomanadissa, fou popular des del primer moment. Creà una quantitat de composicions com  la Font del Roure,  Les nines del Ter, Les flors de maig, Els pescadors, La verema, La Maquinista, Pasqua Florida, La Marsellesa, arranjament en versió catalana de l’himne francès, etc. Pel que fa a la creació de l’obra "Els Xiquets de Valls", la compol’any 1867. (1)

   

Monument a Clavé. Valls

Els Xiquets de Valls:

Lluís Millet, no vacil·la a qualificar l’obra més característica (“fortitud primitiva i racial”) d’entre tots els cors catalans de Clavé i, al mateix temps, l’expressió més plena del seu geni creador: cor descriptiu que pren els elements populars, però que els crea de nou, se'ls fa seus i els magnifica; Clavé es transfigura en l’ànima del poble i viu en la seva mateixa fortitud, i es mou en la seva mateixa alegria i exulta en els mateixos cants i tonades, transformades, però, amb el seu geni, donant-los nova vida i magnificència; ell és el geni popular fidel a la seva ànima i al seu tremp racial…Els Xiquets  aixequen castells de cossos i ànimes catalanes, i els eleven amunt, amunt, amb la força dels seus braços. A baix, les arrels clavades en terra, amb els perns de les cames nervudes; al mig, a mig aire, els braços enllaçats a grapades en estreta germanor, i dalt, l’enxaneta gloriós, l’ideal, surant en l’aire, el noi lleuger, la flor de la raça cridant victòria. Les gralles trinen glorioses; els timbals redoblen com un tro de l’orgull del nostre ésser potent i triomfant. El cant de la terra tot ho aguanta amb el seu alè vibrant. És el nostre lirisme que ens fa ésser  un poble. Clavé, el cantor del poble, realitza i ens dóna el que ha d’ésser el nostre art: l’expressió i el sosteniment de la nostra forta personalitat. (2)

Monument a Clavé abans del nou enclavament

   

Carrer dedicat a Josep Anselm Clavé. Valls

Era el 18 de juliol de 1863 quan Josep Anselm Clavé viatjà a Valls per dirigir la societat coral "Aroma Vallense", la més antiga de les corals vallenques.Tan sols havia passat dos anys de la seva creació (1861). En aquests moments l'obra Els Xiquets de Valls encara no l'havia composat.

Era el 30 d’agost de 1863 quan per la Festa Major de Vilafranca en Josep Anselm Clavé va ser invitat pel vilafranquí Eduard Vidal i Valenciano, fundador del Teatre Popular Català, a presenciar l’actuació castellera que es portava a terme any rere any. Per diferències amb l’Administració de la Festa l’alcalde vilafranquí contractà directament una colla vallenca.  (3). No sabem pas quina de les dues colles vallenques hi va actuar.

«Los coros de Clavé arrraigaron en Vilafranca por medio de la iniciativa del músico don Jocundo Juliach y del poeta don Eduardo Vidal Valenciano, quien, unido por una grande amistad con José AnselmoClavé, le invitó una vez á presenciar los castillos de los Xiquets de Valls, desde el balcón de su casa. Clavé, ante aquel original espectáculo se entusiasmó de tal suerte, que allí mismo compuso su notable composición coral conocida con el nombre de los Xiquets de Valls»..(4)


Sigui com sigui, en Clavé en veure els castells i el so de la gralla, l’inspirà la composició titulada:
 “Els Xiquets de Valls” lletra i música que inserim tot seguit.

Portada de la partitura "Els Xiquets de Valls", datada l'any 1867. (a)

 

 

 

Portada del disc de pedra La Voz de Su Amo. Els disc porta la cançó Els Xiquets de Valls del compositor barceloní Josep Anselm Clavé interpretada per l'Orfeó Català sota la batuta del Mestre Lluís Millet


Adjuntem la cançó interpretada per l’Orfeó Català baix la direcció del mestre  LLuís Millet.

 

A la plaça, a la plaça
Prenen part en nostra festa
Els forçuts Xiquets de Valls,
I en pilars, castells i torres
Mostraran sa habilitat.
Pels carrers fan la passada
Amb les gralles i els tabals.
---Nara, nara! Ram, plam, tramp!
I a la casa de la vila
A migdia faran cap.

Quina gatzara, quina delícia,
Causen  al poble els braus Xiquets,
Quan fan alarde de llur perícia:
Força, equilibri, valor i seny!

Visca, visca, visca!
Vénen de Valls amb sa rústica orquestra,
Vénen de Valls per honrar nostra festa.
Formen la colla
Joves com cal.
Benvinguts sien
Els Xics de Valls!

Quina, gatzara, quina delícia,
Causen al poble els braus Xiquets,
Quan fan alarde de llur perícia:
Força, equilibri, valor i seny!

--Se ouen ja els tabals i gralles!
--Ja se ouvirent los Xiquets!
--Rataplam, plam! Nara naranà!

Fan castells pujats per sota
I torrots de cinc pilars,
Alcen torres de set pisos
I movibles espadats.

Quina gatzara, quina delícia,
Causen al poble els braus Xiquets,
Quan fan alarde de llur perícia:
Força, equilibri, valor i seny!

Ai quin plaer,
Quin goig tan viu,
Veure el nen
En lo bell cim
Com fa l’aleta
I ufà somriu,
I els jovenets
Del setè pis
Fent figueretes
Sobre els del quint!

Nort dels xiquets en sien,
Ninetas vostres ulls
formosos
Com los estels de plata
Que en el zènit obscur
Brillen en nit serena
I l’ample espai
Banyen de llum.

Nines gentils,
los xichs galants
Braus os rendeixen
Som homenatge,
I amb dolç afany
Vostres mirades
prestan coratje
Als xichs de Valls.

Adéu-siau, Xiquets de Valls.
Adéu-siau-

 

>

 

Los xiquets de Valls.Una part d'aquesta obra fou la melodia emprada per al que seria l'himne de Catalunya alternatiu a Els Segadors en la II República: El cant del poble, amb lletra de Josep Maria de Sagarra. Però el poble no va acceptar el canvi i aquest nou himne no prosperà.(6)

Havien transcorregut  58 anys d’aquell 1863, quan Clavé vingué a Valls. Era el 26 de juny de 1921 i gràcies a l’afany de perseverança de la societat coral “Aroma Vallense”, quan es dugué a terme  l’acte de descobrir una làpida amb el nom de Clavé per donar un nom a un carrer de la ciutat, antigament carrer de la presó.  Amb aquest motiu se celebrava un Homenatge al gran músic, amb un concurs de la “Unió de societats chorals i orfeons d’en Clavé”. Vingueren de tot Catalunya, quasi bé, una quarantena de corals.

Les Corals havien anat a la plaça del Blat, a Valls. A l’arribada totes cantaren baix la batuta del director de l'Aroma Vallense, Sr. Joan Montagut, la peça  de Clavé: Glòria a España. Després cantarien altres obres  totes elles  dirigides pel director artístic de la Unió de societats chorals, Sr. Casademont i el de l'Aroma Vallense, Sr. Montagut. Cantarien: La Maquinista, Glòria a Clavé i la popular composició "Els Xiquets de Valls".

Per la nit al local de l’Aroma Vallenca hi hauria la vetllada literària-musical dedicada a la memòria d’en Clavé.(7)

La làpida de l'Homenatge a Clavè actualment no existeix.

Era el dia 21 de juny de 1964 quan a Valls s'inaugurava el monument a Josep Anselm Clavé. Aquest monument, en el seu inici, fou situat al començament del passeig de l'Estació. Ara, actualment, continua estan al mateix passeig però situatal bell mig d'una rotonda de nova construcció. La societat coral Aroma Vallenca va ser la que va portar la iniciativa cobrint el pressupost mitjançant suscripcions populars. A l'acte inaugural assistiren catorze coral de diversos indrets de Catalunya amb els seus estendards. També hi assistiren diversos directius de la Federació de Coros de Clavé. L'alcalde Roman Galimany va fer una inspirada glossa sobre l'acte. La coral Ancora tarragonina interpretaria diverses peces.

El monument a Clavé es obra dels artistes vallencs Ignasi Ferré i Joan Serafini. (5)

 

Font documental:

Qui necessiti les fonts documentals pot demanar-les a

jclif@elcasteller.cat

 


Valls,agost  de 2008jcf

modificat el 2009