El Casteller
.cat

 

 

 

Inici

altres agrupacions

 

 

Premi periodístic
Joan Ventura Solé

creat per la Colla Joves Xiquets de Valls,
la colla liberal-republicana-progressista

 

Premi Isidre de Rabassó
 creat per la Colla Vella,
 la colla carlina

 

ciberquadern d'història

 

 

Link "el casteller.cat"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La Marededéu del Roser

patrona dels Xicots de Vilafranca

   

 

El naixement dels Xicots de Vilafranca començaria amb els primers assaigs la tardor de 1981, però la presentació de la colla seria l’11 de setembre de 1982 en el marc de la Diada Nacional de Catalunya. Amb camisa vermell-rosat, recordant la indumentària de la primera colla castellera vilafranquina, va nèixer la Colla de Castellers Xicots de Vilafranca. Es va escollir el nom de Xicots com a sinònim i semblança del que havien pres altres colles – nens, minyons. A la plaça de la Vila s’enlairaren els primers castells de sis, i a la plaça de l’Oli la primera torre de sis. Aquest mateix any la colla afrontà el repte d’anar al IX Concurs de Castells de Tarragona on es carregà el primer 4de7 i es descarregaren els primers 3de7 i pilar de 5. La temporada es clogué anant a la diada dels Minyons de Terrassa, on es descarregà el primer 4de7. (1)

El seu local social és a "Cal Noi-Noi", plaça Milà i Fontanals, 3 - 08720 - Vilafranca del Penedès.

Amb motiu del XVII aniversari dels Xicots de Vilafranca, el dia 10 d'octubre de 1999, van voler celebrar la diada fent castells. En aquesta ocasió van ser convidades les colles: Els Castellers de Terrassa i l a Colla JOVES XIQUETS DE VALLS, a més dels amfitrions.

Els responsables dels Xicots de Vilafranca comunicaven a la Colla Joves Xiquets de Valls que en aquest XVII aniversari estrenaven “Patrona” ja que fins el dia d’avui no en tenien.

 

  (a)  

 

Recordant el temps passat vilafranquí, els Xicots van decidir adoptar a la Verge del Roser com a patrona de la seva agrupació castellera. Era el nom que portava aquella confraria vilafranquina del segle XIX anomenada La Roser. Nom  amb que els vilafranquins, pels vols de 1840, batejarien a la Colla dels Menestrals vallenca amb el nom de la Colla La Roser.

Amb els actes d'aquesta diada realitzarien la presentació de la Verge del Roser com la “patrona de la colla”. Els Xicots, a través dels seus responsables, van saber convidar a la Colla JOVES XIQUETS DE VALLS a la seva diada per tal de fer-la més festiva ja que la consideraven descendent de la Colla La Roser.

Al migdia començaria l'actuació castellera a la plaça més castellera de Vilafranca del Penedès.

Obriren plaça els Xicots de Vilafranca amb un perfecte “quatre de vuit” descarregat. Seguidament els Castellers de Terrassa intentarien també el mateix castell que descarregarien a la perfecció. Els JOVES XIQUETS DE VALLS descarregarien el mateix castell amb canvis importants.

A la segona ronda, els amfitrions intentaren el “tres de vuit”, el primer que provaven en el seu historial. El castell no va  reeixir, s’esfondraria amb l’aixecador col·locat  Els Castellers de Terrassa provarien el mateix castell; el desmuntarien per indecisió de la canalla. Els JOVES XIQUETS DE VALLS, el descarregaria perfectament també amb canvis substancials.

A la tercera ronda els Xicots i els Castellers intentaren novament el “tres de vuit” que ambdós feren llenya. Els JOVES XIQUETS DE VALLS,  amb un “dos de set”, també amb canvis al castell,  tancarien la tercera ronda. Un “dos de set” i un “cinc de set” pels Xicots de Vilafranca  i un “quatre de set amb el pilar de cinc al mig” i un intent desmuntat de “tres de set” pels egarencs seria l’actuació final. Les Colles s´acomiadarien  amb els  pilars; els Xicots realitzarien  un “vano” de cinc.
                                                                                                    
                                    

Font documental:

(1) Extret de la Web dels Xicots de Vilafranca

 

Fotografia

(a) Marededéu del Roser. Imatge situada al Monestir de Montserrat. Fotografia per Joan Climent Ferré

 

    
                                                                                                           11 d'octubre de 199jc