El Casteller
.cat

 

 

Inici

biografia

articles

art. sobre construccions humanes

personatges

altres agrupacions

publicacions

videos

massmedia

contacte

 

 

Premi periodístic
Joan Ventura Solé

creat per la Colla Joves Xiquets de Valls,
la colla liberal-republicana-progressista

 

Premi Isidre de Rabassó
 creat per la Colla Vella,
 la colla carlina

 

ciberquadern d'història

 

 

Link "el casteller.cat"

Piràmides humanes o sostres de gent
a l'Índia

 

India.com

 

La  festa del Janmashtami és la celebració del naixement d’un dels déus mes famosos de la religió hindú: Krishna Bhagwan, se celebra per tota l'Índia.

En el Janmashtami, el primer dia se celebre l'aniversari del Senyor Krishna i el segon dia, l'amor de Krishna per la llet, mató i mantega.

El Janmashtami es fa cada any entre els mesos d’agost-setembre, d’acord amb el calendari cristià:

14 d'agost 2009

2 de setembre 2010

22 d'agost 2011

10 d'agost 2012

28 d'agost 2013

17 d'agost 2014

5 de setembre 2015

25 d'agost 2016

15 d'agost 2017 Les dades poden canviar si hi ha algun canvi en la posició de la lluna.

Etc....

 

La celebració inclou una sèrie de cerimònies similars, Raslila, Jhankis (quadres), etc.

La llegenga explica que el Senyor Krishna era molt afeccionat a la llet i als productes lactis. Per tal de salvar l'olla on hi havia aquests productes lactis, la seva dona la va penjar el més alt possible amb ajuda d'una corda. Però, el Sr. Krishna juntament amb els seus amics van fer una piràmide humana i el nadó Krishna va pujar fins a dalt de tot. A l'arribar, el nadó Krishna, va trencar l'olla i així menjar la mantega, el mató, mel, fruits secs, llet el que hi havia a dins.

Dahi handi (ruptura de l'olla) es una cerimònia que se celebra amb molt d’entusiasme i alegria i es porta a terme el segon dia de Janmashtami.

Una olla de fang que penja d’una corda a una alçada de 20-30 peus, 9 mestres d’alçada aproximadament, que conté una barreja de llet i fruits secs, ha de ser trencada per un jovent entusiasmat que a través de piràmides humanes (castells o sostres de gent) intentaran aconseguir arribar-hi per trencar-la i conquerir el premi.

De fet, el Dahi handi, no deixa de ser una competició de colles o grups (mandals) per aixecar les construccions més altes possibles.

Aquesta festa se celebra especialment a les ciutats bessones de Mathur-Vrindavan, Dwarka, Dombivli, Maharashtra, Pune, Mumbai, Bombai, etc.

A l'Índia hi ha diversos grups que fan castells o sostres de gent de forma piramidal (human pyramid).

Hi ha un parell de grups o colles(Mandal) que han arribat a fer la piràmide humana de 9 nivells (sostres). No és un pilar de 9 pisos encara que a dalt de tot de la construcció hi hagi 3, 4 o 5 nois. Nosaltres diríem que són castells o sostres de gent de forma piramidal o de campana.

Cal observar la quantitat de nois que hi ha en cada pis o sostre de gent és espectacular. Les construccions se semblen força als "castells de sis sostres" que es realitzaven el segle XVIII a casa nostra. El que diríem nosaltres pinyes, folres, manilles, puntals pels nostres castells, aquestes colles fan les construccions humanes sense estar apinyats, per tant, més difícils aguantar-se.

Els devots formen una piràmide humana o de campana per trencar el dahi handi (pot de yogur), en Mumbai. Fotografia: Rafiq Maqbool/AP (The Guardian, 2012)

Fotografía: danés Siddiqui/Reuters, The Guardian, 2012 Castell de 7sostres o grades.

El Dahi Handi en Mumbai, dos grups van aconseguir carregar l'estrauctura de 9 pisos i de 10 pisos :

Algú podria confondre que són pilars de 9. No ho són. Són construccions de nou pisos de forma piramidal.

 

Belveer govinda pathakchemburg, castell de 8 sostres

Mazgaon Tadwadi govinda 9thar (9 pisos) 2012

 

Jaijawangovindapathak 10 thar (10 sostres) 2011 Mumbai.

 

Jai jawan world record 10Thar attempt 2022 intent de 10 sostres

Jai Jawan Official Thema Song 2012. (Música oficial) 9 thar, 9 sostres

És un pilar de 8 amb folre amb manilles i 3 puntals? o és una altra construcció.

Pilar de sis desplegable pujat i baixat per baix a Bangkok.

i un pilar de sis amb els peus damunt del cap en excepció de l'aixecardor i l'anxaneta.

Bangkok 2015, per 123RF

Ara, els chinesos no es queden curs fan el pilar impossible com els thailandesos, els uns pujats damunt del cap, els altres a les espatlles, tots desplegats, pujats i baixats per baix.

Piràmides xineses (pilars) a Bangkok: Travel Discovery

 

 

El castell de 2 pilars de nou pisos, el 2de9, amb folre i manilles de la Colla Joves Xiquets de Valls, a Valls

Cal que els folres i manilles tinguin tanta gent damunt la pinya?. No és podria regular el nombre de castellers en funció de l'estructura del castell? La persona neòfita que veu la fotografia del 2de9 amb folre i manilles dirà que són tres pinyes una damunt l'altra.

Els "castells de Valls" o els castells que fan els de Valls, (veure Quadern del "Casteller", núm.1) són les construccions que els vallencs van revolucionar, és a dir, no són sostres o nivells de gent, sinó, castells fets amb pilars de persones una damunt les espatlles de l'altra en línia perpendicular tot modificant el pom de dalt en diverses ocasions.

Per tant, tots els grups de gent del nostre univers que realitza construccions humanes estan fent "castells" d'estructures variades.

El que diferencia les construccions del nostre país a les orientals, en aquest cas, és la quantitat de gent que posen els uns i els altres damunt la pinya. Els primers, les del nostre país, pinyes atapeídes; els segons, les orientals, no hi ha pinya atapeída, estan molt aprop els uns dels altres per si cau el castell. Estan separats els uns i els altres sense apinyar-se i els pisos superiors també, mentres que els primers conformen una segona i tercera pinya apretada i compactada, folres i manilles.

 

Podeu continuar llegin sobre el tema a: "Un monte sobre otro monte para escalar el cielo"

 

 

novembre 2010jcf

actualitzat: novembre 2022jcf