El Casteller
.cat

 

 

 

Inici

articles

 

 

Premi periodístic
Joan Ventura Solé

creat per la Colla Joves Xiquets de Valls,
la colla liberal-republicana-progressista

 

Premi Isidre de Rabassó
 creat per la Colla Vella,
 la colla carlina

 

ciberquadern d'història

 

 

Link "el casteller.cat"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicat a la Revista Foc Nou, núm.77, de la Colla Joves Xiquets de Valls,

 

 

Quin significat té ser casteller a la Colla “Joves Xiquets de Valls”, antiga Colla o “Partit de Menestrals” i no a una altra agrupació?
                                                                                                            
                                                                                                                        

 

 
(1)

Esmorzar a la Fonda Bou, el 11 d'octubre de 1970: La Represa

Quan la Colla havia decidit continuar novament l’activitat castellera l'11 d’octubre de 1970 després d’aquella última actuació per Santa Úrsula del 1964, la premsa catalana se n’alegraria moltíssim. Veiem uns exemples:

El llibre “Món Casteller”, Vol. II, pàg. 217, Dalmau Editors diu: «A la Colla Joves Xiquets de Valls, nom inicialment dubitatiu feren cap diversos antics components de “La Muixerra” i, per tant, no pot dir-se, en rigor, que la Colla partís de zero»

El mateix “Món Casteller, a la pàg. 989 diu: «Després del concurs de Tarragona de l’any 1970, (...) un grup d’antics components de la Colla “La Muxerra” varen decidir tornar a fer castells i d’aquí sorgí l’actual Colla “Joves Xiquets de Valls”».

 

 
(2)

Quan la Colla Joves Xiquets de Valls portava el nom de Colla Nova dels Xiquets de Valls.Aqui veiem el Cap de Colla Anton Fàbregas Galofré (a) Fill de l'Escolà amb gorra, armilla, la mà esquerra agafant-se la faixa i amb un xiquet damunt les seves espatlles. Està al costat del timbaler.No ho podem assegurar però creiem que aquesta fotografia correspon a la Festa Major de St. Joan del 1924. Els grallers són Els Romeas.

 

El vilafranquí Eloi Miralles, al llibre Fem Pinya, pàg. 54, diu: «Després del concurs de Tarragona del 1970 (el primer guanyat per una colla no vallenca, en lloc destacat) es començà a gestar la formació d’aquesta colla, la qual ha vingut a donar una certa continuïtat a la desapareguda Colla “La Muxerra”».

El també vilafranquí, en Jaume Grau i Enfruns, en el seu art. “Roseristes i Muixerristes”(i 3) publicat al diari El Punt, apartat Punt casteller, del 17.10.1997, diu: «En la fundació de la Colla Joves intervingueren nuclis provinents de la Colla Muixerra. Els integrants de la Colla Muixerra i per extensió  els de la Colla Joves i els seus afeccionats reben encara, sobretot dels integrants de la Colla Vella, el malnom de “muixerrillos”».

 

(3)

Plaça del Blat,Valls. Colla Nova dels Xiquets de Valls.

Sta. Úrsula 1930?

 

El vilanoví en Jaume Casanova “Crossa”, fa un petit article en l’interior d’un disc que sortí al mercat en el seu moment titulat “Les Gralles” música viva del poble, per l’Escola de Grallers de Sitges, diu: « Si bé es tracta d’una colla de creació molt recent, ja que va sortir per primera vegada per les festes decennals de la Candela de Valls, el dia 2 de febrer de 1971, podem dir sense trair la veritat, que es tracta dels joves hereus de l’altra colla vallenca gloriosa i històrica anomenada Nova o Muixerra...»

El setmanari vilafranquí Tothom núm. 101, del 16.1.1972 (informació facilitada pel vendrellenc en Pere Ferrando, el 6.9.2003) diu: «El proper dia 2 de febrer es reincorpora a les colles castelleres la de La Muixerra de Valls, que aquest mateix dia oferirà als seus simpatitzants la primera actuació d’aquesta nova època castellera de la veterana colla vallenca».

 

 
(4)

La Colla Nova dels Xiquets de Valls a l'any 1932 al Camp de Futbol El Casinet (ERC) a l barri de la Xamora a Valls, amb aquell estol de camises vermelles que salpicaven la multitud que hi havia.

En Francesc Berbegal a El Eco de Sitges, del 7.11.1976 (aportació d’en Pere Ferrando) diu: «La seva formació tingué lloc en l´any 1970. Tanmateix cal considerar-los com hereus de la llegendària i històrica colla de la Muxerra…»

N´Eloi Miralles, novament, a “Diez años de una colla: Joves Xiquets de Valls”, publicat a La Vanguardia, 15.2.1981: «Los herederos y continuadores de la antigua "colla" vallense de "La Muixerra" con el lapsus de algunos años en su último tramo pueden y deben estar satisfechos por esta trayectoria de diez años plagada de éxitos. Nuestra felicitacion más cordial».

 
(5)

Grup de castellers de la Colla Nova a Valls, davant de l'antiga casa de les Germenetes dels Pobres al Raval de Misericòrdia a Valls (avui Col·legi Claret) en l'epoca de la II república catalana. Camisa vermella ribetejada amb blanc.

Novament, en Jaume Casanova "Crossa" en l’article titulat "Desè aniversari de la Joves de Valls", publicat a Catalunya Cristiana, del 29 de març al 4 d’abril de 1981 diu: (...) «En un principi -i com a tàctica- varen negar qualsevulla vinculació a l’antiga, gloriosa, centenària i llavors desapareguda Colla Nova dels Xiquets de Valls (autotitulada colla "Muxerra", la del llegendari Barrufet (a) Blanco"); darrerament han reconegut que en són els hereus, cosa que era pública i manifesta; i és més, se’n senten orgullosos. (...)  la qual cosa no és sols un reconeixement de mèrits i constatació de la seva raó de ser i el seu entroncament històric, si no un desig que continuïn pel camí de restar fidels a la tradició castellera de la seva ciutat i a la cultura popular del país».

Aquesta mostra d’opinions vers la Colla “Joves Xiquets de Valls” reafirmava públicament  l’antigor d'aquesta agrupació. El nom de “Joves” no significava res dins el món casteller tota vegada que quan veien actuar la Colla era anomenada popularment “Colla Nova”, en referència a l’antic nom. Cal dir que quan portava el nom de La Muxerra, també era coneguda com la “Colla Nova”.

  (6)

Colla La Muxerra (Colla Nova dels Xiquets de Valls) a la Plaça del Blat, a Valls. Sta. Úrsula 1951

Per raons polítiques i socials dels anys 70 l’Ajuntament de l’època no deixaria recuperar cap nom històric i hauríen d’acceptar “joves” perquè els altres eren els “vells” que no vol dir que siguin els més antics. El nom no va ser pas canviat per voluntat pròpia. Aquest tema ja va estar suficientment tractat en el seu moment.    

I per què era coneguda com Colla Nova i no amb el nom actual? Doncs per la composició dels seus castellers. Els castellers d’abans de la Guerra de Franco (1936-1939) fins i durant la represa de la Colla el 1970 havien participat sempre en la mateixa agrupació, llevat d’alguns que marxaren a la colla rival vallenca. La gent de les comarques tradicionals castelleres coneixien als castellers i, per aquest fet, l’agrupació era coneguda com la Colla Nova.

 
(7)

Colla Joves Xiquets de Valls (Nova o Muixerra) a la plaça del Blat a Valls

Si en aquesta última etapa es reconeixia l’antigor i no pel nom de “Joves” (el nom no fa antic, no ajuda gens), sinó pels castellers que hi participaven, retrocedirem en el temps i anirem a parar al principi de tot, a l’antiguitat.

Aquest principi és el que dóna a la Colla “Joves Xiquets de Valls”, antigor.


(8)

L’antiguitat de la Colla ve donada pel seu primer “cap de colla” o “cabeza de partido”, Josep Batet Llobera (àlies)  el “Casteller” (1) documentat amb aquest renom oficialment i popularment. Josep Batet serà l’artífex de la “Colla o Partit dels Menestrals”, primer nom de la Joves Xiquets de Valls. Aquest fet hauria succeït durant el 1813, quan Pep Batet tenia19 anys. El seu pare Jaume Batet Espelt (a) de las Anxanetas és el qui l’hauria format com a casteller; abans però, anxaneta el 1801.

Sap el casteller quin significat té formar part de la Colla d’en Josep Batet Llobera (a) Casteller, primer Cap de Colla de la Joves Xiquets de Valls?.Significa pertànyer a l’agrupació més antiga del món casteller.Creu el casteller que aquest fet no és motiu suficient per animar a qualsevol persona a formar part d’aquesta antiga agrupació? Quantes colles actuals voldrien tenir aquest bagatge històric? No creu el casteller que si alguna d’elles fos mereixedora de la història no s’ho faria valdre en cada moment per desmarcar-se de les altres?.

Nosaltres creiem afirmativament que així seria.

Aixecaran més bons castells o no, però la identitat pròpia de l’antigor no els hi usurparà ningú.

Per tant, el qui subscriu l’article opina què ser de la Colla “Joves Xiquets de Valls” ’és un sublim prestigi que ningú li podrà arrabassar. La Colla “Joves Xiquets de Valls” ha de fer pedagogia explicant, dins i fora de l’agrupació castellera per tal que arribi a tothom, qui som, d’on venim, que volem ser i on volem anar. El casteller o el futur casteller s’ha de sentir orgullós de pertànyer a la Colla. El que hem explicat en els paràgrafs anteriors és motiu suficient per formar part d’aquest col·lectiu humà. Moltes colles de Catalunya no tenen besavis, rebesavis, teteravis castellers. La Colla “Joves Xiquets de Valls”, sí. El primer cap de colla de tots els temps a Valls, Josep Batet Llobera (a) Casteller, n’és un bon exponent.

Un valor afegit que hem d’anar repetint: La Colla quan es va uniformar el 1930 va triar els colors de la ciutat de Valls, el vermell i blanc: camisa vermella, mocador vermell amb llunes blanques i pantalons blancs. Aquests colors varen ser ratificats l’any 1947, després de la guerra iniciada per Franco. Des d’aleshores fins a l’actualitat, els castellers mai han deixat de portar-los. Aquest fet, també, és un altre motiu per estar orgullosos com a castellers.

Si actualment el Cap de Colla i el President en són conscients, que sí que ho estan, i saben transmetre i remarcar als seus castellers la força, l’energia, l’ànim, el coratge, la satisfacció, el valor, la grandiositat, l’orgull de pertànyer a aquest col·lectiu tan antic, de ben segur, que a l’estatge social no hi hauria cap racó per ocupar ple a vessar de castellers i futurs castellers. El nom de “Joves” no ajuda gens, no fa antic a nivell visual, quan, per contrapartida, són la colla més antiga del món casteller. En qualsevol cas, cal saber que els noms de les colles castelleres són noms i res més, no indiquen antiguitat. Conclusió: Pedagogia, pedagogia, pedagogia. Explicar, explicar, explicar.


           

 Font documental:

Qui necessiti la font documental pot demanar-la a:

jclif@elcasteller.cat

 

23 de febrer de 2007jcf   

            modificat el març de 2011