El Casteller
.cat

 

 

 

Inici

articles

 

 

Premi periodístic
Joan Ventura Solé

creat per la Colla Joves Xiquets de Valls,
la colla liberal-republicana-progressista

 

Premi Isidre de Rabassó
 creat per la Colla Vella,
 la colla carlina

 

ciberquadern d'història

 

 

Link "el casteller.cat"

Publicat a la Revista La Planenca, núm. 33, tardor 2009. Ed. Associació Cultural i Recreativa Col·lectiu 1714, El Pla de Sta. Maria. Ara ampliat.

 

 

Un nou castell a Siurana

 

 

 

 

Aprofitant el títol de la poesia que insertem al final d’aquest escrit ens serveix per introduir-nos a la festa que es dugué a terme al poble medieval de Siurana l'any 1956.

Era un 21 de maig de 1956, dilluns de pasqua,  quan la Colla La Muxerra (Joves Xiquets de Valls), amb un reduït grup de 60-70 castellers, es va traslladar al poble de Siurana convidats per l’ajuntament a participar a les festes en honor a la Marededéu de l’Aigua. L’alcalde de Siurana era el Sr. Genaro Martorell Badia, un personatge entusiasta i fe cega cap el seu poble. Un poble medieval de gran bellesa pel seu paratge on es destaca el penya-segat anomenat el Salt de la Reina Mora amb el pantà de Siurana al seus peus. L’església parroquial de Santa Maria, edifici romànic, data dels segles XII-XIII.

Varen ser convidats el Cardenal de Tarragona Benjamin de Arriba y Castro i altres personalitats civils com també representants de l’ajuntament de Valls.

Diversos actes es van dur a terme durant la diada com la inauguració de la corrent elèctrica i el telèfon, fet que fins aquesta data les “teieres” serien substituïdes per les faroles.

Un dels actes de les festes va ser el de donar el nom de “Calle Xiquets de Valls” a un dels carrers d’aquest poblet de muntanya mitjançant una placa que seria descoberta per un representant de l’Ajuntament de Valls.

Salvador Trenchs Lacombe, casteller veterà de la Colla amb el nom de Nova, Muxerra, Joves, ens explicà com van arribar a dalt del poble de Siurana: 

          «Una part de la Colla que es desplaçà a Siurana, entre 60 i 70 castellers, es traslladà amb cotxe a Cornudella. Un cop allí  ens vàrem dirigir cap el poble a peu de bon matí, ja que el camí fins a dalt, era de pas de ferradura. Tots els castellers començaren a tirar amunt. ¡Déu n'hi do, la costeta!. Jo i Ramon Pallarès (a) "Titànic" i Llorenç Fabra (a) "Llorençó" cap de colla i el cuiner de la Colla anàvem junts. El cuiner i jo ens quedaven endarrerits ja que ell no podia més. El bo del cas és que si no arribaven la colla no dinava. El cuiner tenia que fer una paella d’arròs. Vàrem tenir la sort que pujava una dona amb un matxo. Li vaig demanar a la senyora si el cuiner es podia agafar a la cua de l’animal per poder arriba fins a Siurana. Ella no va tenir cap inconvenient. L’inconvenient el va tenir el cuiner que no podia seguir el pas del matxo i encara es cansava més. La cosa es va acabar amb el cuiner a dalt del cavall i la senyora i jo a peu».

Josep Sanjuan Güell, casteller veterà de 81 anys fets l’any  2001, de la Colla Nova-Muxerra-Joves, ens comentà que durant la missa que es feu a dalt a Siurana, el Cardenal de Tarragona Benjamin de Arriba y Castro, en l’homilia i entre altres paraules digué: «Nunca habeis hecho un castillo tant alto como en este dia». (Siurana situat a 737 metres d’alçada del municipi de Cornudella)

La distància que recorregueren a peu des de Cornudella fins a Siurana fou de 6 km. A més hi varen actuar gratis.

Els castells aixecats foren el tres de set, quatre de set,  dos de sis i pilar de cinc. A més, de castells de sis. Alguns d’ells foren presenciats pel Cardenal.

 

En aquesta sortida també hi anaren els planencs Mateu Montserrat Baldrich, pare d'en Mateu Montserrat Miquel, alcalde del Pla de Sta. Maria. També n’Anton Montserrat Baldrich, Joan Figueres “Les Mules” i alguns altres més.

La Colla La Muxerra era portada per una direcció col·legiada al cap davant del qual hi anava en Llorenç Fabra Español “Llorençó” seguit del planenc Ramon Pallarès Pons “Titànic” i Rafael Parés Domènec durant els anys 1955-1958 i després en Llorenç Fabra, tot sol, 1959-1970.

Les festes varen ser molt concorregudes.

Acabada la festa aquest grup de la Muxerra retornà cap a Valls per unir-se a la resta de la Colla per tal de sortir el mateix dia a la nit en direcció a Madrid per actuar en motiu de la III Feria del Campo i del Dia de Catalunya, a iniciativa del Excmo. Sr. Governador de Tarragona, camarada José González Sama.

A Madrid si estarien el dimarts 22 i dimecres 23 de maig del 1956.

El dia 22 La Muxerra actuaria a l’acte inaugural en el moment que el “Caudillo” visitaria el pavelló de la província de Tarragona.

El dia 23, la Colla actuaria a tot al recinte amb motiu del Dia de Catalunya.

Fou l’any 2001 quan vàrem anar al poble de Siurana per tal de fotografiar la “Calle Xiquets de Valls” que s’havia inaugurat ara feia 45 anys. Després de buscar i preguntar als veïns on era el famós carrer, la majoria ens digueren que les rajoles de pedra d’aquesta via les havien canviat per un altre nom un cop entrat els anys de la democràcia, és a dir, el 1976 o 1977. Per tal d’intentar recuperar-les vaig preguntar a l’Ajuntament de Cornudella de Montsant on havien anat a parar. La resposta fou que varen ser destruïdes

Ningú va saber donar-nos resposta del perquè havien canviat el nom del carrer per un altre ja que el nom no tenia cap significació especial, era un nom genèric. Algú, però, contestà que era per modernitzar el poble i el retolar el carrer en català, a més constava "calle". Així van aprofitar per posar-hi un altre nom.

De l’actuació castellera al poble de Siurana se’n feu una poesia que tot seguit adjuntem.
                                   

"Un nou castell a Siurana"
                     

dedicada als "Xiquets de Valls"

 

Gegants de roques mil·lenàries
que sosteniu sobre del llom
al poble Siuraní.

Sou testimoni, d’una història cristiana.


Sou com l’estoig que guarda el bon camí. Del visitant, en rebem la cortesia
seves petjades, en la terra van marcant.

Es el senyal de l’home que confia
per arribar al cim d’un lloc tant alt i sant. Un rumoreig del riu, també s’enfila,
per ofrenar a Siurana una cançó

Amb veus de l’aigua molt pura i cristal·lina.Són veus que resen d’amor...
sobre les runes d’un castell que abans teníeu,
altres castells avui s’hi aixecaren.

Seran castells de sang i vida com volíeu
d ’homes creients que arriben de Valls.

Gegants de roques mil·lenàries
que sosteniu la fe del poble Siuraní.
Volgueu guardar record de tots els pobles
que avui hi tenen presents tots el seus fills.


Joan Llussà Camps   

 

:
Carrer dels Xiquets de Valls a la Vila de Gràcia, Barcelona


  Carrer Xiquets de Valls a Valls

 

 


Font documental:

Qui necessiti les fonts documentals pot demanar-les a

jclif@elcasteller.cat

 

agost 2009jcf