II

 

El Casteller
.cat

 

 

Inici

 

 

premi  periodístic
Joan Venturaa Solé

 

Ciberquadern d'història

 

 


link " el casteller.cat"

 

 

 

 

2a Diada de Castelleres – Memorial Natividad Yarza
Bellprat, 30 d’octubre de 2011

 

 

 

Després de l’èxit aconseguit en la 1a Diada de Castelleres de l’any anterior, Bellprat no va dubtar en cap moment de donar-li continuïtat, ja que la participació de la dona en el món casteller i que les colles les han sabut incorporar, representa un homenatge a la que fou la primera dona alcaldessa d’aquest municipi i de tot l’estat espanyol i que tan va lluitar pels drets de les dones en el seu moment, avui, gairebé resolt en el món occidental.

Anem per feina:

Les colles participants en aquesta segona Diada de Castelleres han estat seguint el programa els Castellers de Vilafranca, la Colla Joves Xiquets de Valls i els Castellers de Sants.

Al migdia, l’alcalde de Bellprat, el Sr. Carles Pol Gual i la padrina de la diada la igualadina Sita Mur, s’adreçarien al públic tot dient unes paraules i descobrint la placa que donava nom a la Primera Plaça de Castelleres de Catalunya al poble de Bellprat.

 

 

Tot seguit començaria l’actuació castellera conjunta  amb una bona estona de retard i sense la presència dels Castellers de Vilafranca que no havien arribat.

Els Castellers de Sants obrien l’actuació amb un bonic 5de6. A la segona ronda un 3de6 aixecat per baix i a la tercera, un 4de6 amb el pilar de 4 al mig de bonic factura.

Els Castellers de Vilafranca actuarien en tercer lloc per haver  arribat tard a la cita. Ho farien amb un 3de6 a la primera ronda, un 4de6 amb el pilar de 4 al mig a la segona ronda i per finalitzar, a la tercera ronda, ho farien amb un bonic 2de6.

La Colla Joves Xiquets de Valls, dirigida per Maite Sànchez,, actuaria en segon lloc i aixecaria a la primera ronda un ben plantat 7de6 amb dos pollegons i una anxaneta que no perillaria en cap moment i d’una execució perfecte.

Segons Maite Sànchez, Vicki Onieva, Judit Sans, Anna Roig, Montse Solé, Gisela Casado i Mariona Banqué.

Terços:Imma, l''Helena,, la Patrícia, la Vero, la Mercè, la Ma Jesús i la Paloma.

Dosos:Tamara, la Xènia, la Luz i la Laia.

Aixecadors: l'Aimè i l'Alèxia.

Anxaneta:Maria Torrell Llagostera

A la segona ronda plantaren el castell de la jornada, un 4de7 clavat, tant a la carregada com a ladescarregada, que significà l’alegria i la il·lusió de les seves participants. Era el primer castell de set pisos que provaven i a la primera el descarregaven. Tota una proesa per les castelleres. Fou molt aplaudit pel públic allí present.

Segons Judit Solé, Raquel Sans, Vicki Onieva, Maite Sànchez.

Terços: Ma Jesús, la Mercè, la Paloma, la Vero.

Quarts: la Tamara, l' Imma, la Gisela, l'Helena.

Dosos: la Laia, la Luz.

Aixecadora: Aimè

Anxaneta: la Marteta Romero

A la tercera ronda aixecarien un bonic 2de6, on la Paloma de la Fuente hi faria la figuereta.

Baixos Gisela Casado i Núria Llagostera

Segons: Maite Sànchez i Vicki Onieva

Terços: Paloma de la Fuente i la Verònica

Dosos: Laisa Torrell i Tamara Macias

Aixecadora la Marteta Romero

Anxaneta Sentosa

Acabaria l’actuació de les tres colles amb els seus pilars respectius. Ens fixarem amb els pilars de la Colla Joves Xiquets de Valls, per què en un d’ells fou fet a segons, per l’alcalde Sr. Pol Gual que aguantà molt bé el pilar de quatre.

 

Pilar de tres (esquerra imatge) baix: Rosa Ruiz, Aixecadora: Berta Gonzàlez Anxaneta: Neus Tondo

Pilar deQuatre: Baix: Anton Guasch Segon: alcalde Carles Pol Güell, Aixecadora: Tamara Macias, Anxaneta: Marteta Romero

Pilar de Quatre: Baix:Anna Roig,Segon: Núria Poy Aixecadora:Paloma de la Fuente Anxaneta: Sentosa.

Pilar de Tres: Baix: Montse Solé Aixecadora: Roser Llagostera Anxaneta: Mar Mateu

Acabaria la 2a Diada de Castelleres bastint un 3de6 conjunt realitzat per les castelleres de les tres colles participants. 

Pel que afecta a la participació de les castelleres de la Colla Joves Xiquets de Valls hem de dir que el baix era l'Anna Roig,a segons la Maite Sànchez,a terços l'Helena Llagostera, a dosos la Tamara Macias i d'anxaneta la Maria Torrell Llagostera.

Uns petits obsequis a les tres caps de colles respectives acabaria la jornada castellera.

 

La Cap de Colla, Maite Sànchez, recollint l'obsequi juntament amb les altres dues caps de colla amb l'Alcalde al seu costat..

Hem de suposar que la Natividad Yarza, alcaldessa d’aquest municipi tan bonic, estaria orgullosa de veure que la seva lluita, i en uns moments difícils, hauria valgut la pena i no seria envà. Avui es pot plasmar la participació femenina en els castells humans entre altres activitats.

La premsa parlava també d'aquesta efemèride:

El Diari de Tarragona, del 31.10.2011, el corresponsal Joan Ramon Ocaña aporta una fotografia del 4de7 de Lluïsa Torralba i un petit comentari que insertem:

El diari El PuntAvui, del 31.10.2011, també inserta una fotografia del 4de7 arxiu CJXV amb la narració de la corresponsal Roser Llagostera:

Adjuntem, també, la fotografia d'en Jordi Bové Simó:

Podeu veure al web de la Colla Joves Xiquets de Valls:

https://picasaweb.google.com/117843608070755959226/BellpratDonesCastelleres30102011#

 

Fons documental

Fotografies: Joan Climent Ferré
Diari de Tarragona, 31.10.2011
El PuntAvui, 31.10.2011
Fotografia Jordi Bové Simó
arxiu Colla Joves Xiquets de Valls


30 d'octubre de 2011jcf