Amb aquest convit començava l’acte d’homenatge oficial al primer cap de colla de tots els temps de Valls i, a més, fundador de la Colla o Partit de Menestrals.
El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira ha participat en l’homenatge a Josep Batet Llobera, juntament amb el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Xavier Sabaté, amb la presència de l’alcalde de Valls, Albert Batet, el president de la Colla, Josep Maria Cortès, el cap de colla, Helena Llagostera i un dels descendents actuals de l’homenatjat, en Magí Batet. També hi assistiren diversos regidors i representants de CiU, PSC i ERC.
L’acte va començar descobrint un mural de ceràmica situat a la Muralla del Castell, damunt la porta principal de l’estatge social de la Colla, com es veu a la imatge següent, de la mà de l’Hble. Sr. Josep-Lluís Carod-Rovira i el president de l’entitat, Sr. Josep Maria Cortès. Tot seguit s’aixecaria un pilar de cinc.
(a)
(b)
El president de la Colla, Sr.Josep Maria Cortès, l'alcalde de Valls, Sr. Albert Batet i el vicepresident del Govern de la Generalitat de Catalunya, l'Hble. Sr. Josep-Lluís Carod-Rovira.
(c)(d)
A continuació es pujà al 2n pis on es mostrà a les autoritats la Galeria de Caps de Colla i Presidents de l’Entitat on hi està situat en primer lloc en Josep Batet Llobera, de renom, el Casteller, seguit de tots els caps de colla que ha tingut i té des dels seus inicis. Estem parlant fins el dia d’avui de 198 anys.
Tot seguit després de visitar l’edifici, el Sr. Carod-Rovira signà el Llibre d’Or de la Colla a la Sala de Juntes "Bieló".
(e) El cap de Colla, Helena Llagostera, el vicepresident Sr. Carod-Rovira i el president de la Colla Sr. Cortès
Una vegada finalitzada aquesta primera part de l’acte protocol·lari es baixaria a la Sala d'Assaig "Anton de l'Escolà", plena de gom a gom, on començaria la segona part de l’efemèride, ja que tot seguit es passaria el document en dvd dedicat a la figura d’en Josep Batet Llobera (a) Casteller.
Insertem les fotografies més rellevants de l'acte:
(f) Moment en què un dels descendents directes d'en Josep Batet Llobera (a) Casteller, en Magi Batet recull de les mans del cap de colla, Helena Llagostera, una rajola de ceràmica, còpia exacta de l'original, situada a la façana principal de l'estatge social. Amb ell havia d'estar, també, el seu fill l'Oriol, que per motius familiars no ha pogut estar a l'acte.
Amb ells d'esquerra a dreta, els presentadors Sr. Enric Reverté i Raquel Sans, el president de l'entitat, Sr. Cortès i el vicepresident del Govern, Sr. Carod-Rovira.
Ells ja havien estata Valls convidats per la Colla al Dinar de Germanor que es va dur a terme el dia 13 de desembre de 1998 per ser presentats com un dels descendents directes de Josep Batet Llobera (a) Casteller.
1-Magí Batet, Francina Milà i Oriol Batet Milà
2-Dinar de Germanor de la Colla, 13-12-1998: Presentació descendents amb Magí Batet Balcells, Oriol Batet Milà. Seguit de Joan Climent Ferré que feu un breu recorregut per la vida dels seus avantpassats i el president de la Colla, en Jacint Fontanillas Subielos.
3-Magí Batet i l’Oriol Batet rebent un petit obsequi de mans del President, Jacint Fontanillas.
El torn de parlaments:
(h)
El cap de Colla, Helena Llagostera, el descendent d'en Batet, Magí Batet Balcells, el president de la Colla, Josep Maria Cortès, el vicepresident del Govern de la Generalitat de Catalunya, l'Hble. Josep-Lluís Carod-Rovira, l'alcalde de Valls, Albert Batet, el delegat del Govern a Tarragona, Sr. Xavier Sabaté i la presentadora, Raquel Sans.
(i)
El President de la Colla Joves Xiquets de Valls en el seu torn de parlaments. Al seu darrera, el descendent del "Casteller"",en Magí Batet Balcells.
(j)
L'alcalde de Valls, Sr. Albert Batet, en el seu torn de parlaments, la presentadora, Raquel Sans, el cap de colla, Helena Llagostera, el president, Josep Maria Cortès, el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira i el delegat del govern a Tarragona, Xavier Sabaté.
(k)
El President de la Colla, Sr. Cortès fent entrega d'una "rajola de ceràmica" rèplica del mural inaugurat situat damunt la porta principal de l'Estatge Social de la Colla Joves Xiquets de Valls, al vicepresident del Govern de la Generalitat de Catalunya, l'Hble. Sr. Josep-Lluís Carod-Rovira.
Finalitzat l'Homenatgealprimer cap de colla des dels inicis dels castells vallencs delsegle XIX el primer cap de colla de la Colla Joves Xiquets de Valls, abans amb el nom de Partit de Menestrals, es faria el nomenament de "President d'Honor".
Títol de President d’Honor de la Colla Joves Xiquets de Valls
La Colla Joves Xiquets de Valls en la seva darrera assemblea general havia acordat concedir per unanimitat el títol de “President d’Honor” a Ramon Barrufet Figueras, nét del Blanco (Ramon Barrufet Fàbregas, un dels millors caps de colla de la història de la castellística humana), per la seva trajectòria castellera des de ben petit, seguint els passos de la família amb una gran estima per la seva Colla.
Ara presentem per a tots vostès els actes que es dugueren a terme durant la tarda del
dissabte dia 18 de juliol de 2010 a les 6 de la tarda:
Abans volem manifestar que en data d'avui, març del 2011, hem fet una correcció o actualització a l'apartat on diem en el video que veuran a continuació, que el 1812 en Josep Batet Llobera va fundar la Colla de Menestrals.
Seguint les pautes del tarragoní Emili Morera Llauradó, hem de dir que en la seva Geografia General de Catalunya, publicada el 1911, quan parla de la ciutat de Valls apareixen els castells. Com a coneixedor del tema diu:
"La fama dels castells va començar el primer terç del segle XIX (referint-se la fama que van aconseguir els Xiquets de Valls al llarg del segle XIX, des del punt de vista del 1911),una vegada conclosa l'agremiació forçosa (1813) després de l'establiment del nou organisme polític (1812), varen dividir-se los castells (en referència a les persones) en dues colles"....
Morera situa expressament el moment de la divisió del Ball de Valencians alcoverenc-vallenc en dues colles i les situa el 1813 després del Decret del 8 de juny de 1813 que derogava la obligatorietat de l'agremiació forçosa per part del treballador. I ho reafirma dient que va passar després de la Constitució de Cadis que foragitava l'Antic Règim (19.03.1812) .
Per tant, serà després del mes de juny de 1813 quan en Josep Batet Llobera marxarà del Ball de Valencians per fundar el seu grup de castellers amb el nom de Partido de Menestrales quedan la resta de balladors al Ball de Valencians. I pocs mesos després, el 3 d'abril de 1814, en Josep Batet farà la primera actuació castellera a Valls davant el rei dels liberals Ferran VII i a partir del 1815 ja es troben a Valls dues colles castelleres, ja que el Ball de Valencians vallenc-alcoverenc s'hauria convertit amb colla castellera amb el nom de Partido de Labradores.
Observem com les dates vénen correlatives:1813,1814,1815. però sense perdre de vista la data 1819 que és quan es documenta per primera vegada la dualitat de les dues colles de Valls. Podria haver estat que els Pagesos es transformessin en colla castellera poc temps abans d'aquesta data?
<
1
2
3
4
5
L’acte va finalitzar amb l'assistència de gairebé 200 persones.
Hem de concórrer dient que aquest HOMENATGE ha estat el RECONEIXEMENT OFICIAL a la figura del primer cap de colla de la història dels castells vallencs en Josep Batet Llobera (a) Casteller, i dirigent de la primera "colla castellera" el Partit de Menestrals, creada durant el 1813 (*) a Valls, procedent del cisma del Ball de Valencians vallenc-alcoverenc del 1801.
El vallenc Josep Batet Llobera (a) Casteller és l’única persona coneguda en tot el segle XIX, tant oficialment com popularment, amb aquest renom.
En Josep Batet Llobera (a) Casteller, en l’actualitat, diria: Qui ho havia de dir que la meva Colla castellera acabaria tenint l’estatge social a la mateixa Muralla del Castell on hi vaig néixer i on hi vaig viure molts anys de la meva vida, són coses del destí?
Altres fonts documentals:
Article publicat al setmanari El Pati, per Joan Climent amb el títol: “Josep Batet Llobera (a) Casteller. L’artífex de la colla dels menestrals?”, durant un període de 4 mesos, del febrer al juny de 2006. -Cal revisar les hemeroteques-.
Article publicat al setmanari El Pati, per Joan Climent amb el títol: “Els castells de Valls o l’origen dels castells que fan els de Valls”, durant un mes i mig, del febrer a l’abril de 2008. Aquest mateix treball serà publicat dins aquest web a l’apartat Quadern del Casteller amb el número 1 i amb el títol: “Els castells de Valls i els inicis de les colles vallenques”, l’abril de 2009. (actualitzat el març de 2011)
(*)És pot aprofundir amb l’article del Quadern del Castellernúm. 3 titulat: “1813-Cisma del Ball de Valencians vallenc-alcoverenc i la formació de la Colla o Partit de Menestrals. La Colla degana”, per qui subscriu el 2010. . (actualitzat el març de 2011)
Fotografies:
(a,b,c,d,e,f,h,i,j,k) Galeria de Jordi Reverté Marín. (Les tres fotografies "g" Arxiu Colla Joves Xiquets de Valls)
Els videos del 1a l5 filmats per Josep Maria Silvestre.
novembre de 2010jcf
actualitzat el març de 2011