El Casteller
.cat

 

 

 

Inici

 

 

 

Premi periostic
Joan Ventura Solé

creat per la Colla Joves Xiquets de Valls,
la colla liberal-republicana-progressista

 

Premi Isidre de Rabassó
 creat per la Colla Vella,
 la colla carlina

 

ciberquadern d'història

 

 

 

Link "el casteller.cat"

 

 

 

Publicat a la Revista La Planenca, núm. 41, 2011 i a la Revista Foc Nou, núm. 82, des. 2011.

 

Mallorca, 1935


La Colla Joves Xiquets de Valls és la primera agrupació castellera en traspassar la mediterrània.

 

 

 

Els castellers que viatjaren a Mallorca. Col·lecció Pau Mercadé “Salvet” amb els grallers del Vendrell, Els Astons

(Foto realitzada a Valls al Camp del Casinet)

1=Marc Esteve Saperas “Coni”, 2=Ramon de Fontanillas Serra, 3=...., 4=Joan de Fontanillas, 5=Anton Vilanova “Pebroter petit”, 6=Pep Isern (a) Muntañès petit, 8=Jaume de Pairot, 9=Llorenç Fabra Vidal,pare, 10=Pepito Fabra, 11=Llorenç Fabra, 12=Ramon Solé Clariana “l’Escolanet”, 13=Joan Monné “Mora”, 14=Anton Domingo Baldrich “Fuguet”, 14bis:Salvador Bordas “Salvet”, 15=Massà, 16=Ramon Pallarès “Titànic”, 17=Ramon Benedicto Fabra “jaio Creus”, 18=Esteve Fabra Vidal “Estevet”, 19=Francesc Vilanova “Pabroter gran”, 20=Manel Odina “Pigadet”, 21=Alfons Magrané (a) Xato de Reus, 22=Ramon Figueras “Les Mules”, 23=Agustí Vallverdú “Correuet”, 24=Roc Cartañà, 25=Salvador Rius, 26=Joan Figueras “Les Mules”, 27=Fermí Pradies, 28=Pere Pi, 29=Joan Segalà ”Piñero del Milà”, 30=Els Astons, del Vendrell, grallers. (Font: Ramon Barrufet Galofrè, Ramon i Pere Barrufet Figueras i Joan Guasch “Bondéu”)

Efectivament, la Colla Nova dels Xiquets de Valls, coneguda actualment amb el nom de  Colla Joves Xiquets de Valls, seria la primera agrupació en traspassar la mediterrània i de la mà del torrenc Esteve Huguet, comerciant de vins, gran aficionat i seguidor de la Colla Nova. El Sr. Huguet, sabent que a Palma s’estava preparant les festes pel dia 7, 8 i 9 d’agost, es posaria en contacte amb l’entitat organitzadora, “Unió Protectora Mercantil,” per tal de dur a terme la participació de la mencionada colla.

 

Estatge social de la Colla. Bar Bota, d'Esteve Bota Sasplugues (Arxiu AMV)

La Colla Nova sortiria del seu estatge social, el Bar Bota, situat al Portal Nou, on actualment hi ha una farmàcia, en direcció cap a Tarragona per tal d’agafar el vaixell-correu en direcció a Mallorca. Seria el dia 7 d’agost i marxarien una cinquantena de castellers capitanejats pel seu cap de colla en Ramon Barrufet Fàbregas (a) el Blanco i amb els grallers del Vendrell, Els Astons.

 

Grallers Els Astons, del Vendrell, 1930? acompanyant a la Colla Nova dels Xiquets de Valls
(Nosaltres Els Grallers, Amalgama Ed.2010)

 

A l’arribada a Palma, el dia 8, es desplaçarien a l’Ajuntament per tal de complimentar a l’Alcalde. Tot seguit, davant de l’Ajuntament i a la plaça de Cort, la Colla Nova dels Xiquets de Valls aixecaria els seus primers castells. Aquests serien els 2de7 carregat, el 5de7, 4de7 amb el pilar de 5 al mig i pilar de 5.

Dos de Set, carregat ............               Cinc de Set ....................Quatre de Set amb el pilar de 5 al mig.Col·lecció Huguet, dins Món CastellerCol.Pau Mercadé   ............ Col.Pau Mercadé

 

L’endemà dia 9, hi hauria cercavila pels carrers de la població on aixecarien castells de set pisos durant el seu recorregut fins a la finalització a la plaça de Cort davant de l’ajuntament on bastirien un pilar de cinc portat al balcó amb la senyera. Aquí acabaria la seva actuació a les festes. La Colla durant aquests dos dies rebria moltíssimes atencions per part dels mallorquins. A la nit sortirien de Palma en direcció al port de Barcelona.

Arribat el vaixell a Barcelona, abans de desembarcar, la Colla Nova dels Xiquets de Valls bastiria un 3de7 de bellíssima execució.

La Colla, satisfeta i agraint la col·laboració del Sr. Esteve Huguet,  com a premi per les seves gestions per aconseguir anar a Mallorca, se li feu entrega  de la camisa vermella de la colla amb les seves inicials brodades, “A” i “U”, que volen dir Asteve Uguet. Com haurà notat el lector mal escrites ja que haurien d’haver estat una “E” i una “H”. La família torrenca encara guarda la camisa vermella ribatejada per fer-la més bonica. Els seus tres fills  formen part dels Nois de la Torre.

Aquesta va ser, doncs, la primera colla castellera  que va creuar la mediterrània.

 

Font documental:

Qui necessiti les fonts documentals pot demanar-les a

jclif@elcasteller.cat

                                                                                                                                                                                                                           12 de novembre de 2011jcf

 

 

Cal dir que en aquestes publicacions vàrem inserir una fotografia per error d'un 3de7 dalt del vaixell corresponent als Castellers de Vilafranca quan el 1980 varen anar a Mallorca amb sortida des de Barcelona..

.