El Casteller
.cat

 

 

 

 

Inici

biografia

articles

art. sobre construccions humanes

personatges

altres agrupacions

publicacions

videos

massmedia

Josep Batet Llobera (a) Casteller

contacte

 

Premi periodístic
Joan Ventura Solé

creat per la Colla Joves Xiquets de Valls,
la colla liberal-republicana-progressista

 

Premi Isidre de Rabassó
 creat per la Colla Vella,
 la colla carlina

 

ciberquadern d'història

 

 


Link "el casteller.cat"

 

 

 

 

 

MUSEU CASTELLER DE CATALUNYA
El començament

 

 

Del MUSEU CASTELLER ja s'en parlava a Valls l'any 1958, bé, ven bé d'un museu potser no, però sí d'un espai on reunir tots els estris i documents pertinents escampats arreu. Es corria la veu que hi havia la intenció de fer-lo per sempre més, és a dir, un museu local. Algunes persones encara recordaran aquest fet. Era la primera referència sobre el tema. Com diu el Setmanari Juventud Nacional Sindicalista núm. 825, del 15 de novembre de 1958: "Según ciertas noticias recogidas parece ser que se quiere destinar una sala, en edificio público, destinada a guardar los trofeos conseguidos por los Xiquets de Valls y recoger en ella, fotografias, detalles de las actuaciones, es decir, todo cuanto pueda encerrar un interés en relación con nuestros xiquets".

Fou el 1975 quan l'editor i fotògraf vallenc Pere Català Roca va prendre la iniciativa de crear un Museu Casteller a Valls seguint les ganes i la idea expressada en el paràgraf anterior.

El 9 de juny de 1978 la Comissió del folklore vallenc de l'Institut d'Estudis Vallencs van convocar a diverses persones per engegar un Museu Casteller, de moment d'abast local per fer-lo universal més endavant. Entre elles hi havia en Francesc Manresa Baró, Ramon Trilla Gatell, Joan Cusidó Rodriguez, Francesc Piñas Brucart, Ramon Barrufet Figueras, Joan Montserrat Guasch, del Banc Central, Anton Ferré Saperas.

Una vegada reunides van propossar a diverses persones que poguessin formar part de la Junta promotora del Museu Casteller en Joan Rafí Fontanillas, Josep Secall Duch, Joan Enric Ribé, Josep Busquets Òdena, Joan Climent Ferré, Jordi Badia Cucurull, Jaume Casanova "Crossa" i alguns més.

Es van dur a terme diverses reunions per tal de configurar la Junta Promotora. Un dels punts que es van tocar va ser que hi hauria representació de les dues colles vallenques: per part de la Colla (de) Joves Xiquets de Valls en Joan Enric Ribé i per la Vella, Joan Cusidó. No va ser fins al dia 26 de juliol de 1978 que va quedar configurada la "Primera Junta" del Museu Casteller i així es va fer constar en el Llibre d'Actes de l'entitat en aquella data.

"Primera Junta promotora del Museu Casteller"

                                   President:      Francesc Manresa Baró
                                   Vocal:             Ramon Trilla Gatell
                                   "                      Joan Cusidó Rodriguez, representant Colla Vella
                                   "                      Joan Enric Ribé, representant Colla Joves XdeV.
                                   "                      Joan Rafí Fontanillas
                                   "                      Josep Mª Rodón Barrufet
                                   "                      Jordi Badia Cucurull
                                   "                      Joan Climent Ferré
                                   "                      Lluis Fàbregas Pla
                                   "                      Josep Busquets Odena
                                   "                      Josep Casanova Coll
                                   "                      Josep Secall Duch
                                   "                      Pere Català Roca
                                   "                      Jaume Casanova "Crossa"

Mesos més tard hi hagué canvis a la Junta. Entrarien Francesc Piñas Brucart, Ramon Batalla Costas, Lòpez del Banc Central, etc. Només cal seguir el Llibre d'Actes de l'entitat per a veure tot el procés dels canvis.

Setmanari El Pati, 1999. Can Segarra

Institut de Batxillerat Narcís Oller. El Vallenc, 2005, foto Marc Lladó.

Calia buscar un lloc on començar a caminar. L'Ajuntament va oferir la Sala de Juntes mentre no es trobés un altre lloc. Més endavant, quan els Jutjats de Valls van ser traslladats al nou edifici de la ctra. del Pla es va ocupar el seu lloc que era a l'antic Hospital de St. Roc. Posteriorment, el 1985, es va canviar l'indret anant a parar a l'edifici de Can Segarra, a la plaça del Blat, ocupant les dependències de l'entresol, la primera i segona planta i la sota coberta. Novament, s'acabaria canviant l'emplaçament per considerar que aviat quedaria petit. El 2003 s'acaba decidint l'espai definitiu que seria a l'edifici del Narcís Oller a la plaça dels Quarters, destinant-se 2.700 m2, gairebé el doble d'espai de Can Segarra. Però, ai las!, ni així. Per allà l'any 2010-2011, no ve d'aquí, va sortir un altre projecte molt millorat. Un Museu de nova construcció que tindria una superfície interior de 3.000 m2 i 10.000 m2 de zona exterior. S'ubicaria al marge esquerre del torrent del Catllar. Finalment, es va descartar el projecte, entre altres motius, el seu finançament. Passats els anys, ara sí, es va decidir fer-lo al costat de la plaça del Blat. Per no entrar en detalls aferrugosos direm que es va inaugurar oficialment el 22 d'octubre del 2023 per la Fira de Santa Úrsula.

A l'antic Hospital de St. Roc es va començar a treballar de valent. Ja teníem confeccionat el membret o anagrama del Museu Casteller que aniria arreu i també els impresos, cartes, sobres, etc. També teníem un "segell de cautxú" que va resultar molt bonic. Es va anar a buscar els mobles a una empresa del Polígon que pràcticament se'ls van regalar. Eren les beceroles del Museu casteller que es posava en marxa.

Quan es va inaugurar oficialment el Museu Casteller el 1978, es va dur a terme l'exposició d'aiguaforts del pintor Josep Bastit de temàtica castellera a la Galeria d'Art de St. Roc. Aquestes pintures varen ser donades al Museu per l'autor. A la reunió que es va celebrar el dia 1 de febrer de 1979 a proposta de l'Ajuntament de Valls de concedir la medalla d'or a la Colla Joves Xiquets de Valls, la Junta Promotora es va adherir a la proposta de l'Ajuntament.

Per les Decennals de 1981, el Museu Casteller va obrir una altra exposició pública dels estris que s'havien recollit de les entitats i particulars cedint-les per aquesta ocasió. Hi havia tota mena d'elements, gralles, vestits, camises, mocadors, trofeus. També partitures musicals de castells, fotografies, quadres de caps de colla, etc.

Un temps després de les Decennals, dues persones de la Junta, Josep Casanova Coll (a.s.c.) que era de la Joves Xiquets de Valls i secretari de la Colla en l'època que aquesta portava el nom de La Muxerra i qui subscriu aquest artícle varen dimitir. Aquesta última havia acceptat col·laborar amb la Comissió de Treball com independent, no representant a ningú. Doncs bé, vàrem comunicar per escrit al president de l'IEV Sr. Joaquim Torres, perquè el Museu Casteller depenia de l´IEV, i al regidor de cultura de l'Ajuntament, Francesc Mateu, donant les raons oportunes. Entre altres, hi va haver situacions i actituds no desitjables per part d'algun component de la Junta fent inviable continuar treballant amb aquell col·lectiu. Aquí es va acabar el contacte amb el Museu Casteller. Era el 1981.

Setze anys després, el 1997, el coordinador del Museu Casteller el Sr. Jordi Paris reprèn l'activitat que havia estat aturada alguns anys i em cita per formar part del nou del Comitè Assessor. Amb la voluntat de participar i treballar en el nou projecte acceptava l'oferiment.

El 29 de novembre de 1997 el coordinador del Comitè Assessor, Jordi Paris i el regidor de cultura de l'Ajuntament de Valls, ara, Anton Úbeda, membre també del nou Comitè Assessor, avançava que aquest dia Josep Manyà presentaria l'avantprojecte museístic. Josep Manyà, barceloní i professor de taller a l'Escola Massana, havia estat la persona designada per assumir la redacció del projecte del Museu i que impulsaria la Generalitat i l'Ajuntament de Valls.

El juny del 1998 es duien a terme les comissions de treball del projecte museogràfic -Museu Casteller de Catalunya-.

Espai I- L'Home i l'impuls de la vertical:
            Josep Manyà.
Espai II - Arquitectures humanes:
            Josep Manyà (Eloi Miralles, Josep Bargalló)
Espai III- Valls i l'origen dels castells:
            Josep Manyà, Pere Català, Pere Ferrando, Eloi Miralles, Bienve Moya, Santi Suàrez, Jordi Bertran, Joan Climent, Francesc Piñas, Josep Bargalló, Xavier Brotons, Anton Gavaldà.
Espai IV - L'art de fer castells:
            Josep Manyà
Espai V - Els castellers:
            Manuel Sanromà, Josep Solé, Jordi Tondo, Carles Feiner, Joan Barquet.
Espai VI - Les colles:
            Jordi Tondo, Josep Solé, Pere Català, Eloi Miralles, Carles Feiner.
Espai VII - La tècnica:
            Guillermo Bartolí, Manuel Sanromà, Carles Feiner, Joan Barquet.
Espai VIII - Les construccions:
            Xavier Brotons, Joan Barquet, Francesc Piñas.
Espai IX - Les actuacions:
            Josep Solé, Joan Climent, Manuel Sanromà, Xavier Brotons, Pere Ferrando.
Espai X - La música:
            Francesc Sans, Blai Fontanals, Xavier Orriols.
Espai XI - Els seguidors i els aficionats:
            Santi Suàrez, Josep Bargalló, Guillermo Bartolí.
Espai XII - Història i cronologia d'una realitat:
            Anton Gavaldà, Xavier Brotons, Josep Bargalló , Pere Català, Carles Feiner, Pere Ferrando, Eloi Miralles, Bienve Moya, Santi Suàrez, Francesc Piñas, Joan Climent, Jordi Bertran.
Espai XIII - Projecció del fet casteller:
            Pere Català, Josep Bargalló, Bienve Moya, Jordi Tondo, Eloi Miralles.
Espai XIV - Sortida:
            Josep Manyà.

1

7 de juliol de 1998, El Vallenc, foto Diego Gonzàlez

Fotografia de Pere Català Roca, membre del Comitè Assessor, el 1998

A dalt, d'esquerra a dreta: Jordi París, Eloi Miralles, Jordi Bertran, Pere Ferrando, Xavier Brotons.
A baix, d'esquerra a dreta: Joan Climent, Bienve Moya, Josep Manyà, Anton Gavaldà, Francesc Piñas.

El Punt, octubre 2003

Han passat els anys i per la Junta havien passat diverses persones. Per fi, després de molts entrebancs polítics i econòmics el Museu Casteller de Catalunya ha pogut ser una realitat.

Qui subscriu vol manifestar públicament que va ser un plaer haver format part del Comitè Assessor en el seu moment i haver estat membre la de "primera Junta Promotora".

Per acabar, volem fer constar que per la Fira de Santa Úrsula de 2023, es va dur a terme la inauguració del Museu Casteller de Catalunya a l'últim emplaçament a prop de la plaça del Blat.

El 2 de desembre del mateix any la plaça que quedava dins del Museu prenia el nom de "plaça Pere Català Roca".

Muntatge: Joan Climent Ferré

2 de desembre de 2023. L'alcaldessa de Valls, Dolors Farré i el fill de Pere Català Roca, Rafel Català Dalmau. Foto Ajuntament de Valls.

 

Fotografia Ajuntament de Valls

Dolors Farré, Rafael Català i Joan Climent, Foto Helena Llagostera.

Els pilars de les dues colles dels Xiquets de Valls. Fotografia Ajuntament de Valls.

Adjuntem dues entrevistes a qui firma el present article sobre el Museu Casteller l'any 2003 i 2005 respectivament.

https://museucasteller.cat/

Valls, gener 2024 jcf