El Casteller
.cat

 

 

 

 

Inici

biografia

articles

art. sobre construccions humanes

personatges

altres agrupacions

publicacions

videos

massmedia

Josep Batet Llobera (a) Casteller

contacte

 

Premi periodístic
Joan Ventura Solé

creat per la Colla Joves Xiquets de Valls,
la colla liberal-republicana-progressista

 

Premi Isidre de Rabassó
 creat per la Colla Vella,
 la colla carlina

 

ciberquadern d'història

 

 


Link "el casteller.cat"

 

 

 

 

 

Sant Isidre no és l’autentic patró

dels pagesos catalans.

 

Publicat al setmanari El Vallenc el 15 de maig de 2022

Barcelona.cat

 

...

Sant Galderic, patró dels pagesos catalans................Sant Isidre, patró dels pagesos espanyols.

Costumari Català

 

Sant Galderic se celebra el 16 d’octubre quan ja s’ha acabat de veremar i totes les terres estan llaurades i adobades  amb els cereals sembrats.  És un sant nascut a prop de Carcassona, a la Catalunya Nord, el segle IX, i fill d’una família pagesa. Fou patró dels pagesos catalans durant nou segles. Sant Isidre va ser posat patró de tots els espanyols després de la derrota del 1714, arran de l’aplicació del decret de Nova planta. Els nous bisbes imposats pel borbó Felipe V van afavorir la celebració de Sant Isidre vs. Sant Galderic perquè el primer era el patró dels pagesos castellans. Per tant, Sant Isidre no és l’autèntic patró dels pagesos catalans. A més, és el  patró de la vila de Madrid.

Galderic era un home que va defensar aferrissadament la pagesia de la pressió i maltractament que rebia dels senyors feudals. Va ingressar a l’orde de Sant Benet i va ser canonitzat el segle X pel bisbe de Tolosa, Raimond II. Actualment, està enterrat al monestir de Sant Martí del Canigó.

Sant Isidre va néixer entre el segle XI i XII a Madrid molt posterior a Sant Galderic. Per tant, seria bo que els pagesos catalans recuperessin la seva festa patronal  la que era abans del 1714, d’un sant Galderic avui dia arraconat.

A Valls, quan la Seixantena funda el gremi dels pagesos el 1797 agafa a Sant Isidre com el seu patró. Abans, com a Germandat, ja tenia el mateix sant. No sabem si podien triar el sant, però hauria estat encertat recuperar Sant Galderic, el  patró natural dels pagesos catalans en lloc de Sant Isidre, un sant espanyol  imposat per l’església a través del Decret de Nova planta. El gremi dels pagesos  dit La Seixantena estava integrat per 60 pagesos poderosos i omnipotents amb una posició predominant amb tot el poder i autoritat sense cap limitació. Es van presentar tres persones per gestionar i crear una normativa per poder funcionar com a gremi: Ramon Fàbregas, Francisco Genius i Francisco Mialet. La Seixantena va passar a representar els 700 pagesos que es van agremiar.

Els agremiats que es van adherir pagaven una pesseta de quota anual i la resta, no agremiats,  que volien beneficiar-se d'aquesta protecció pagaven 2 rals d'ardits. Ara es veuran obligats anar a la processó de setmana santa mentre que a la resta d'elles serà voluntari. Sortiran els Gegants a la vigília de Sant Isidre i s'acabarà amb la processó la nit del dia del Sant.

Des d’aleshores, el 1797, els pagesos de Valls, com en altres llocs, han mantingut i mantenen la festa d’un sant espanyol que se celebra el 15 de maig en els seus alts i baixos. Actualment, seria bo que recuperessin a  Sant Galderic vs. Sant Isidre del seu arraconament.

Rubí celebra una fira agrícola en honor a Sant Galderic, com Gallecs, Campdevànol, Vic, o els pagesos de la Terra Alta, el Priorat i la Ribera d’Ebre. Seria bo, que Valls recuperés Sant Galderic en detriment de Sant Isidre, un sant espanyol  que no vol dir anar contra els pagesos espanyols sinó a favor dels pagesos catalans. D'aquesta manera  espanyols i catalans traurìen a passejar el sant de la seva devoció. Els uns, el 15 de maig, els altres, el 16 d'octubre.

Com diu Pere Ortís, a Nació digital, el 21 d’octubre de 2018: La feina i l’esforç per restituir el nostre tradicional Patró al lloc que li pertoca, cal que siguin fets amb tacte, amb convenciment i sense por, en la mateixa mesura que treballem per les nostres definitives Llibertat i Sobirania.

15 de maig de 2022