El Casteller
.cat

 

 

Inici

biografia

articles

art. sobre construccions humanes

personatges

altres agrupacions

publicacions

videos

massmedia

contacte

 

 

premi periodístic
Joan Ventura Solé

 

ciberquadern d'història

 

 

 

 

 

 

Fotografia: Pere Toda, PToda Press 2023

 

 

 

Qui és i per què escriu

Joan Climent Ferré és nascut a Valls (Catalunya ) el 1950.

Historiador del fet casteller que recopila dades del passat, les estudia i les transmet. Va començar a investigar la història de la castellística humana vinculada als afers politicosocials de cada època. Fruit de la recompilació de documentació, buidatge d'arxius, etc. Ha realitzat una sèrie d'articles publicats a Valls, Vilafranca, el Pla de Sta. Maria. El primer d'ells, el 1998. Ha dut a terme diverses conferències i ha participat al Canal Blau, de Vilanova; a la ràdio Ona Valls; ràdio Ona la Torre, de Torredembarra; a la ràdio Gràcia, de Barcelona; al programa "Rutes Misterioses", de la productora Bàrbara Granados per a la Xarxa de Televisions Locals; a "Va passar aquí", de Betevé.

Membre de la primera Junta del Museu Casteller de Catalunya el 1978. El 2004 guanya un accèssit pel treball sobre Josep Antoni  Baldrich i Palau, milicià liberal del segle XIX convocat pel XVI Premi Rodón-Giró d'Història comarcal de Valls.

El seu primer llibre, Gabriel Baldrich i Palau (1814-1885). Vida i fets d'un liberal polifacètic, el publica el 2010 i el segon, Els primers castellers (1813-1851), Josep Batet, àlies, Casteller i la Colla de Menestrals de Valls, el 2013.

El 4 de desembre de 2014 es presentava al Teatre Principal de Valls, la lectura dramatitzada basada en el llibre Els primers castellers... escrita per ell mateix, dirigida pel vallenc Pere Cano, amb la idea original del barceloní Josep Fornés Garcia, director del Museu Etnològic de Barcelona.

El 2010 portava a terme la creació de la pàgina Web que tenen a les mans on hi aniria insertant alguns articles que havia escrit i i altres publicats fruit de les ganes de divulgar cultura i coneixament. També escriu al facebook al seu espai titulat, també, El Casteller.cat, conectat a aquest web del mateix nom.

Per què va decidir escriure?

Perquè sempre li havia agradat fer-ho encara que no fos la seva feina habitual. Es va guanyar la vida en una entitat financera. A més, escriu en català perquè és el seu idioma i perquè li dona la gana. Va decidir escriure esperonat per molts companys, amics i familiars. Sabien que tenia material arreplegat i que calia donar-li una sortida. Doncs, no va ser fins l’any 1998 quan publicaria el primer treball de temàtica castellera “La identitat dels primers Caps de Colla”. Un article que amb tantes ganes d’aportar documentació inèdita es passaria amb dades i més dades. Aquest va ser publicat als setmanaris vallencs. Des d'aleshores, ha anat publicant en diversos mitjans de comunicació.

Ara, el 2024, acaba de finalitzar seu el tercer llibre que serà publicat molt aviat. El títol és: La Colla dels Menestrals. The beginning".

Mentrestant, ha cursat Filosofia a la Facultat de Filosofia de la Universitat de l'Experiència/Universitat de Barcelona i Història, Societat i Territori a la Facultat de Geografia i Història de la mateix Universitat de l'Experiència.

Adjunta unes paraules que va localitzar a la premsa del 1934 i que tenen la seva importància:

«Llegir, meditar, escriure... noble ideal el de divulgar, esperit ruï el qui només escriu per censurar, despreciar, desacreditar...» Anònim 1934

 

 

PS

Qui desitgi les fons documentals d'alguns articles que les demani per correu a l'apartat "Contacte"