El Casteller
.cat

 

 

 

 

Inici

biografia

articles

art. sobre construccions humanes

personatges

altres agrupacions

publicacions

videos

massmedia

Josep Batet Llobera (a) Casteller

contacte

 

Premi periodístic
Joan Ventura Solé

creat per la Colla Joves Xiquets de Valls,
la colla liberal-republicana-progressista

 

Premi Isidre de Rabassó
 creat per la Colla Vella,
 la colla carlina

 

ciberquadern d'història

 

 


Link "el casteller.cat"

 

 

 

 

 

 

Dos 3 de 9 sense folre carregats

pels Xiquets de Valls

 

Era el 2019 per les Festes de Santa Úrsula a Valls quan per la Diada Castellera les dues colles vallenques van carregar el mític 3de9 net, o 3de9, o 3de9 sense folre o el 3de9 límpio desde los segundos.

El primer en aconseguir-ho a l'època moderna va ser la Colla Vella i uns minuts després la Colla Joves Xiquets de Valls.

Sobre el mític tres de nou en varem parlar en el llibre els Primers Castellers (1813-1851) de la pàgina 131 a la 134.

Ara, novament, en el proper llibre que aviat surtirà publicat tractem el tema amb més profunditat. Anticipem que el primer va ser realitzat a la Festa Major de Santa Tecla a Tarragona per la Colla La Roser, actual Colla Joves Xiquets de Valls, l'any 1851.

Adjuntem el video des les dues colles aixecant el 3de9, la mare dels castells.

 

 

Tots els 3de9 nets o límpios desde los segundos o sense folre

El primer castell de nou pisos sense folre, ni puntals va ser el 3de9, els tres pilans de nou com es deia abans. La primera tentativa el va portar la Colla la Roser i el va carregar però com que antigament els castells carregats no tenien valor el van tornar a provar i el van descarregar.

Aquest castells es continuaria fent durant els anys que van del 1851 al 1853. Després d'aquest trienni i veient la dificultat de sovintejar-lo li van posar el folre. No serà fins el 1854 quan la Colla la Muixerra el bastiria per primera vegada al carrer de la Carniceria de Valls.

El proper documentat serà el 1881 per la mateixa festa major tarragonina. Alli durant dos dies van aixecar castells que avui diríem de «gamma extra» Entre ells, el 3de9 límpio per la Colla la Roser, dita Colla Nova del Roser, i el 4de9 límpio per la colla la Muixerra, dita Colla Vella.

Des d'aleshores no se n'ha documentat cap més.

Arribats a l'any 2000, la Colla Joves Xiquets de Valls serà la primera en intentar el 3de9 net o sense folre el segle XX. La tentativa va ser el 5 de novembre del mateix any a la Fira de Vila-Rodona. Veiem-lo:

El primer intent del dia

El segon intent del dia.

La propera vegada que la Colla Joves Xiquets de Valls intentaria el 3de9 net seria l'any 2004 a Valls per la Fira de Santa Úrsula en que quedaria amb intent.

Canal 33

Haurien de passar 14 anys per veure l'intent novament. Seria l'any 2018 quan per Santa Úrsula, a Valls, s'intentaria bastir el 3de9 net o sense folre. Tampoc hi hauria sort.

Tac12

L'agost del 2019 la Colla era contractada per actuar a Vilafranca per Sant Fèlix la Colla Joves Xiquets de Valls que portava el castell preparat. l'intentaria dues vegades. Veiem la primera:

Xarxa de Televisions locals.

Veiem el segon intent:

XXarxa de televisions locals.

El 6 d'octubre de 2019 la Colla Joves Xiquets de Valls actua a Salt. Entre altres castells aprofitaria per fer un assaig públic del 3de9 net o sense folre.eria l'any 2004

 

CJXV

 

Pocs dies després arribaria el gran dia, la Diada de Santa Úrsula 2019. El dia 23 d'octubre, segle XXI, passarà a la història recent per haver vist per primera vegada carregar-se el mític castell, el 3de9 net, la mare dels castells. De totes maneres per la Colla Joves Xiquets de Valls va ser un èxit agradolç, doncs el portaven a plaça per descarregar-lo.

--------------------------------------------------

Per part de la Colla Vella els intents van ser: El 2004, al Concurs de Castells. El 2016, també al Concurs de Castells. El 2018, per Santa Úrsula i el 2019, també per Santa Úrsula carregaria el 3de9 net.

 

 

novembre 2022jcf