El Casteller
.cat

 

 

 

 

Inici

biografia

articles

art. sobre construccions humanes

personatges

altres agrupacions

publicacions

videos

massmedia

Josep Batet Llobera (a) Casteller

contacte

 

Premi periodístic
Joan Ventura Solé

creat per la Colla Joves Xiquets de Valls,
la colla liberal-republicana-progressista

 

Premi Isidre de Rabassó
 creat per la Colla Vella,
 la colla carlina

 

ciberquadern d'història

 

 

 

 

 

 

El Casteller

Lectura dramatitzada

 

Era el 4 de desembre de 2014 quan es va estrenar l'obra ideada per l'antropòleg barceloní Josep Fornés Garcia en format de «lectura dramatitzada» i escrita per Joan Climent Ferré, basada en el llibre del mateix autor "Els Primers Castellers 1813-1851".

Passats els anys, concretament 8 anys, fem pública l'obra que està situada entre la lectura i el teatre.

Hem de dir, en primer lloc, que quan es va estrenar al Teatre Principal no es va pensar en gravar-la per tenir-ne constàcia i pels arxius pertinents. Però, veient que valia la pena que quedés enregistrada es va dur a terme, a correcuita, la filmacio a l'últim moment. No havent-hi temps material per fer una bona grabació amb els micros damunt l'escenari, una càmera professional, etc. Gràcies a la voluntat dels nostres companys que aparèixen en els crèdits van poder portar la seva càmera domèstica i es va poder filmar, situant-se al primer pis del teatre. Hem de demanar disculpes perquè el so és el so original de la sala i, per tant, amb totes les seves imperfeccions.

Ara, el que més compte és haver aconseguit tenir un document fílmic de la -Lectura Teatrelizada- que no tenir-la.

Sobre el contingut del guió hem de manifestar que des d'aleshores han aparegut més notícies sobre si el 1819, a causa d'uns assassinats, van castigar a la Colla dels Menestrals i els Pagesos o només a una de sola. Cal dir, que només va ser la Colla dels Menestrals la sentenciada a no poder actuar a Valls durant 14 anys tot esperant el dictàmen final del judici.

La lectura dramatitzada va ser dirigida per Pere Cano, actor i director, home de teatre, el qual va saber fer retocs al guió per tal d'escenografiar-lo i dirigir l'obra anant més enllà d'una simple lectura donant-li moviment, és a dir, entre la lectura i el teatre. Tant és així, que va saber captar l'essència del personatge principal, el secundari i el paper que representa "la Història".

Comença la Sessió:

Part 1

Part 2

 

Prohibida la reproducció total o parcial d'aquest document ni la seva incorporació a un sistema informàtic, ni la seva transmissió en qualsevol mitjà. Cas contrari, incorrerà en responsabilitats civils.

 

Reportatge fotogràfic:

nnovemre 2022

novembre 2022