El Casteller
.cat

 

 

 

 

Inici

biografia

articles

art. sobre construccions humanes

personatges

altres agrupacions

publicacions

videos

massmedia

Josep Batet Llobera (a) Casteller

contacte

 

Premi periodístic
Joan Ventura Solé

creat per la Colla Joves Xiquets de Valls,
la colla liberal-republicana-progressista

 

Premi Isidre de Rabassó
 creat per la Colla Vella,
 la colla carlina

 

ciberquadern d'història

 

 

 

 

 

 

«Flaixos del passat»

el documental

 

Al mateix temps que durant molts anys hem estat recercant documents de tota classe, de temàtica castellera, de política i de societat tot contextualitzant els períodes que ens ha interessat, també, paralel·lament, havíem buscat per aquí i per allà filmacions castelleres tant en arxius històrics com en els particulars.

El resultat va ser que rebuscant pel·lícules antigues n'havíem trobat forces. El període que hem volgut treballar ha estat del 1912 al 1972.

Les filmacions han estat ordenades cronològicament fins el 1972, data que vàrem considerar suficient i adequada perquè seria els inicis d'una nova etapa.

«Flaixos del passat» és la història de la Colla dels Menestrals a través de filmacions castelleres. Gràcies a l'invent del cinematògraf pels germans Lumière el 1895 es van poder gravar unes imatges en moviment per ser projectades a una pantalla, en el cas que ens afecta, castelleres.

La primera pel·lícula castellera data del 1912 rodada a Vilafranca per la Festa Major de Sant Fèlix. Però no seria la primera sinó la tercera, perquè el 1907 i el 1909 se'n van rodar dues més. La del 1907 es va estrenar el 7 i 8 de març al Palau Recreatiu del carrer Nou, núm. 2 (actualment hi ha Cafès Líder) i avui dia extraviada i la del 1909 estrenada el dia 4 de marc al mateix cinema, ara Cinema Valls, i actualment, cremada.

La filmacio del 1909 seria força interessant pel seu conjunt filmat ja que es tractava del Centenari de la Batalla del Pont de Goi amb tots els seus actes. Veiem el programa:

  • 1-Vistes del Santuari de Ntra. Sra. del Lladó i de Casa de Caritat.
  • 2-Balls populars,  Gegants, enanos i Xiquets de Valls, en la Plaza de Prim (el Pati)
  • 3-Les autoritats sortint de la Casa Consistorial.
  • 4-Els Xiquets de Valls aixecant les seves torres davant de l’Ajuntament.
  • 5-Vista sorprenent de la plaça.
  • 6-Missa de Campanya.
  • 7-Vista panoràmica del Pont de Goy.
  • 8-Deixada de coloms missatgers, els Xiquets de Valls sobre el Pont de Goy i pas de la Caballeria.

...

La pel·lícula es va estrenar el 4 de març del 1909 al cinema Cinema Valls. Va ser la primera pel·lícula rodada a Valls. El títol: «Fiestas conmemorativas del Centenario de la Batalla del Pont de Goy».

Un enviado de la casa Marro, de Barcelona, impresionó una cinta cinematrogràfica.

Posats en contacte telefònicament amb la família Marro per tal de recuperar aquesta filmació, ens digueren que el material cinematogràfic que estava dipositat en uns magatzems d'una empresa cinematogràfica catalana es perdé tot a causa d'un incendi motivat per un curt circuit.

Efectivament. Albert Marro va tenir la desgràcia de tenir un incendi a la seva productora l'any 1918. Era empresari de cine i venedor de material cinematogràfic. La seva empresa va tenir diversos noms l'últim d'ells "Hispano Films" però quan es va filmar la pel·lícula va ser amb el nom de "Marro y Tarré". ("Los quince primeros años del cine en Cataluña", dins Artigrama, núm.16 del 2001, per Palmira González López)

El 1918 la companyia Hispano Films va desaparèixer a causa d'un incendi que va destruir els laboratoris i els estudis.  Albert Marro, nascut a Barcelona el 1878, als seus 42 anys, va perdre tot el seu patrimoni fílmic, maquinària i l'immobiliari sense tenir cap possibilitat de recuperar res. Aquí es va acabar la productora.

Continuem. El 4t apartat de la filmació diu: «Els Xiquets de Valls aixecant les seves torres davant de l’Ajuntament». El dia abans, dissabte, 27 de febrer de 1909, la Colla Nova dels Xiquets de Valls, la dels menestrals (nom antic), havia bastit el 4de7 i el 3de7 a la plaça del Blat, antigament plaça de la Llibertat. No sabem els de la Colla Vella.

Colla Vella.

Postal del Diari de Tarragona/CaixaTarragona

Fotografia de Francsc Blasi Vallespinosa a La Actualidad, 1909

El 8è apartat de la filmació diu: «... els Xiquets de Valls sobre el Pont de Goy...» Fou el diumenge, dia 28 de febrer de 1909, quant la Colla Nova dels Xiquets de Valls damunt del Pont de Goi o de Glòria bastia el 4de7 i la Colla Vella, segons el vilanoví Xavier GÚell i Cendra, tan sols va alçar  el 4de7 amb el pilar.

Postal editada per Eduard Castells Ollé. La Colla Nova X.de V. damunt el Pont de Goi amb el 4de7.

Fotografia de Ramon Rozada Suárez. El 4de7 de la Colla Nova Xiquets de Valls vist des d'un altre angle.

Fotografia de Ramon Rozada Suárez del 4de7 amb el pilar al mig de la Colla Vella.

 

El Diario de Reus, 02.03.1909: «...Los forzudos Xiquets de Valls levantaron atrevidas torres encima del mismo puente, resultando de un efecto grande por el peligro de caer desplomados al rio».

En el 4de7 de la Colla Nova hi pujà d'anxaneta Ramon Llach Ollé (nat a Valls el 3de maig de 1902). El seu fill, Jordi Llach Cayuela (nat el 1945) i el seu net, Xavi Llach Jauset formen part de la Colla Nova ara Colla Joves Xiquets de Valls.

El P/de5 que es feu després i damunt del Pont de Goi, l'anxaneta va ser Joan Duch Gibergans (1897-1959). Era el padrí de Joan Duch Pont (nat el 1926). El fill d'aquest últim, Gabriel Duch Serra (nat el 1956) i el besnét Gabriel Duch Haro (1983) també han continuat sent castellers de la Colla fins a l'actualitat.

A partir d'aquesta efemèride històrica filmada el 1909 ja van apareixen pel·lícules de temàtica castellera.

El recull de filmacions que veuran tot seguit estan lligades cronològicament. Totes elles documentades amb els noms d'alguns castellers de cada època gràcies als antics castellers vius que els van reconèixer en el moment que es va preparar el documental. Aquests apareixen a l'apartat dels -crèdits- a la filmació.

El 2015 deixàvem de buscar perquè passaven els anys i la recerca no podia durar eternament. Ara començava la feina final, editar tot el material.

«Flaixos del passat» és un documental que abraça un període en concret (1912-1972) de la història de la Colla dels Menestrals. Està editat en dvd's per fer-ne un ús intern, divulgar el fet casteller d'una època anterior a la present mitjançant xerrades, col·loquis, etc. Demostrar als castellers actuals que abans que ells n'hi havien d'altres, pares, avis, besavis, amics, parents, a més de nissagues senceres. No és un producte comercial, però sí un producte exportable per aquelles entitats que volguin gaudir del seu contingut per divulgar el que havia passat en èpoques anteriors sobre el món casteller tant de moda actualment.

El documental està editat en tres dvd d'una hora aproximada cada un d'ells i que formen part dels tres períodes següents:

El primer va de l'època 1912 al 1936
El segon, del 1939 al 1952
El tercer, del 1953 al 1972

Els tres  dvd's van dipositats en un estoig per a una millor conservació:

Portada

iinterior

contraportada

Per inserir-los en el  web els hem hagut de retrinxar per poder tenir cabuda a causa del seu tamany (bytes).

Finalment, pel que afecta a la part tècnica, dir que el documental, avui dia, seria millorable i amb uns bons efectes espectaculars. Però hem de fer un esforç de contextualitzar el moment en que es va editar el documental (2016) amb uns programes d'edició molt bons en aquells moments però, potser, ara insuficients.

El document «Flaixos del passat» està totalment prohibit la reproducció total o parcial d'aquest documental ni la seva incorporació a un sistema informàtic ni la seva transmissió en qualsevol mitjà. Cas contrari, incorrerà en responsabilitat civil.

 

"Dedicat als antics castellers"

Anem al cinema?

 

Època 1912 al 1936

Part 1.............................................................................................................................. segueix part 2

Desembre 2022jcf